Depozite la termen: De ce iesi in pierdere daca tii banii la banca

Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:35
6778 citiri
Depozite la termen: De ce iesi in pierdere daca tii banii la banca

Trendul de scadere a dobanzilor pentru depozitele la termen, cresterea ratei de inflatie, dar si costurile pe care le percep bancile sunt factorii care vor aduce mai degraba pierderi persoanelor care isi pastreaza economiile la banca in 2013.

Banca Nationala prognozeaza ca rata inflatiei ar putea atinge plafonul de 6% in aceasta vara, urmand sa coboare in cea de-a doua parte a anului catre tinta de 3,5% stabilita pentru sfarsitul anului 2013.

Sursa: BNR

"Dinamica anuala a preturilor bunurilor de consum este prevazuta a accelera temporar pe pracursul trimestrului II al anului curent. Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice este construit pornind de la ipoteza unui an agricol normal in 2013. In aceste conditii, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei IPC sa inregistreze o decelerare mai ampla in a doua jumatate a anului curent", se arata in Raportul BNR asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii februarie. Ar fi si cel mai fericit scenariu.

Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata

Dobanzile medii la depozite sunt in scadere

Pe de alta parte, dobanzile medii practicate de banci anul trecut au urmat un trend descendent, de la o medie de 6,78% pe an in ianuarie 2012 (pentru depozitele noi la termen, in lei, ale persoanelor fizice), la 5,64% pe an, in decembrie 2012. In cazul depozitelor la termen in euro, media dobanzilor a scazut de la 3,51% in ianuarie 2012, la 3,39% in decembrie 2012.

"In acest moment, dobanzile la lei sunt real negative. Daca scadem taxele si inflatia asteptata pentru perioada de maturitate a depozitului din valoarea dobanzii, obtinem pentru multe dintre depozitele in lei rezultat negativ. Cum in perioada urmatoare este de asteptat ca dobanzile la depozite sa scada datorita lichiditatii mai accentuate din piata ca urmare a operatiunilor de reverse repo initiate de BNR la volume mari si mentinerea inflatiei peste nivelul de 5 - 5,5% in urmatoarele 6 luni, dobanzile la depozite vor deveni si mai negative in termeni reali", a declarat pentru Business24, Dragos Cabat, analist financiar si manager eFin.ro.

Dobanzi depozite: Merita sa mai tinem banii la banca in 2013?

Atentie la "costurile ascunse" ale depozitelor bancare!

Nici cele mai bune dobanzi din piata nu ofera garantia unor castiguri pe masura. In majoritatea cazurilor, bancile din Romania solicita deschiderea unui cont curent, pentru constituirea unui depozit bancar. Chiar daca dobanzile oferite pentru depozite depasesc media pietei, costurile ridicate de administrate pot reduce, in final, castigul real al clientului.

Va prezentam, astfel, oferta bancilor cu cele mai ridicate dobanzi la depozitele cu maturitate la trei luni si castigul real al clientului, in cazul unui depozit de 4.537 de lei (aproximativ 1000 de euro), respectiv, in cazul unui depozit de 1000 de euro, potrivit unui calcul Finzoom:

Avand in vedere nivelul de profitabilitate al depozitelor bancare, Dragos Cabat recomanda solutii alternative:

"As opta pentru fondurile deschise de investitii, care ofera lichiditate si randamente ceva mai ridicate decat depozitele bancare si investitiile in actiuni, in special cele straine (companii din Germania, SUA si Franta, listate la BVB). Nu recomand in perioada urmatoare investitii cu lichiditate redusa (imobiliare de exemplu) si nici instrumente complexe pe pietele straine (derivate, titluri pe active fizice etc) care au o volatilitate ridicata si necesita un grad de cunoastere a instrumentelor financiare care nu este accesibil publicului larg din Romania".

#dobanzi depozite, #dobanzi Piraeus Bank, #dobanzi ATE Bank, #dobanzi Bank of Cyprus, #dobanzi negative depozite , #Dobanzi depozite