FED, pregatita sa intervina in economia americana

Sambata, 28 August 2010, ora 12:19
1463 citiri
FED, pregatita sa intervina in economia americana

Rezerva Federala este pregatita sa stimuleze economia americana si detine si instrumentele potrivite pentru a proceda astfel, a declarat, vineri, seful FED, Ben Bernanke.

El a spus ca FED este pregatitat inclusiv pentru marirea detinerilor de titluri de capital, precum bonuri de Trezorerie si alte active, metoda prin care, in mod traditional, FED-ul poate injecta capital in economie.

Comentariile facute de catre presedintele FED au venit intr-unul dintre cele mai asteptate discursuri ale acestuia din ultimele luni, pe fondul unei cresteri a ingrijorarii pietelor in privinta economiei slabe si a somajului foarte ridicat, informeaza Financial Times.

Vestile rele au continuat si vineri, cu anuntarea cifrelor modificate pentru productia economica in cel de-al doilea trimestru, cu o crestere anualizata revizuita dela 2.4 procente la doar 1.6 procente.

"Problema in acest moment nu este daca detinem uneltele necesare pentru a sprijini activitatea economica si a ne proteja impotriva deflatiei. Le detinem", a declarat Bernanke in discursul sau de la simpozionul anual al Kansas City Fed, in Jackson Hole, Wyoming.

Singura problema, a precizat acesta, este daca "beneficiile fiecarui instrument, in termeni de stimul aditional, sunt superioare costurilor asociate sau riscurilor de a utiliza instrumentul respectiv".

Bernanke a mai declarat ca FED-ul este pregatit sa actioneze "in special daca perspectivele se vor deteriora semnificativ".

Insa nu a precizat cat de mare ar trebui sa fie o depreciere pentru a se recurge la actiuni speciale din partea FED, omisiune care subliniaza diviziunea din cadrul decidentilor FED cu privire la interventia in economie.

Reactii dupa discurs

Randamentele titlurilor de Trezorerie, care au o relatie inversa cu preturile acestora, au crescut dupa discursul lui Bernanke, in conditiile in care pietele se asteptau la o sugestie legata de cumpararea mai multor astfel de titluri de catre banca centrala.

Richard Volpe, coordonator pe dobanzi la RBS Securities, a declarat ca "Presedintele FED a ridicat stacheta pentru piete, astfel incat ne putem astepta la o relaxare monetara doar daca economia se deterioreaza semnificativ".

Subliniind instrumentele "neconventionale" pe care FED-ul le-ar putea folosi, Bernanke a indicat cumparari suplimentare de titluri de capital pe termen lung, schimbarea declaratiilor FED-ului si reducerea dobanzilor platite pe rezervele excesive.

Bernanke a declarat ca nu exista motive pentru ca FED-ul sa creasca tinta de inflatie pe termen mediu, dincolo de nivelurile consistente cu stabilitatea preturilor.

"O astfel de masura ar avea sens intr-o situatie in care o perioada prelungita de deflatie ar slabi considerabil increderea publicului in abilitatea bancii centrale de a obtine stabilitatea preturilor, astfel incat s-ar impune masuri drastice pentru a reface increderea", a declarat Bernanke. Insa, pe termen scurt, a mai precizt acesta, preconditiile pentru o reluare a cresterii in 2011 "par a nu se fi modificat".

In ciuda unei revizuiri considerabile a prognozelor pentru cel de-al doilea trimestru, multi economisti au fost incurajati de catre cifrele care, de obicei, produceau panica in piete.

"Prin cifre incurajatoare vrem sa spunem ca o crestere sub asteptari este mult mai buna decat o reintrare in recesiune", a declarat Constance Unter, economist sef la Alladin Capital.

#fed economie interventii bernanke , #stiri Ben Bernanke