Stoparea fenomenului somajului in randul tinerilor, asa numita "generatie pierduta", este una din cele mai mari probleme ale economiei mondiale, potrivit delegatilor de la Forumul Economic International din Davos.
Statele Unite, de exemplu, trec printr-o "criza a somajului", potrivit specialistilor, iar alte tari occidentale au o rata a somajului extrem de ridicata in randul tinerilor.
"Oamenii vor accepta austeritatea, daca vorbim si despre crestere economica", a subliniat Helle Thorning-Schmidt, premierul danez, in timpul discutiilor de la Davos.
Europa este grav afectata de criza datoriilor suverane, care a condus la implementarea unor masuri de austeritate dure. In plus, in zona euro, rata somajului s-a ridicat la 10,3 la suta, in luna noiembrie a anului trecut, ceea ce inseamna ca 16,3 milioane de oameni nu aveau un loc de munca. Spania, de exemplu, are cea mai mare rata a somajului din Europa, de 22,9 la suta.
Citeste mai multe despre Generatia pierduta: Isi vor mai gasi tinerii locuri de munca? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 15:50
Sarcasmul este greu de suportat pentru cei mai sensibili, mai ales cand expresiile sarcastice sunt folosite la locul de munca. Cercetatorii au descoperit, insa, ca pentru unii angajati sarcasmul poate fi un instrument de motivare, prin simplul fapt ca ii forteaza sa vada problema din diferite puncte de vedere. Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetatori de la Universitatea din Bar-llan pe un esantion de 375 de studenti la inginerie, munca alaturi de un coleg sau un sef sarcastic te poate determinat sa fii mai creativ.
In plus, cateva replici sarcastice te pot face sa muncesti mai mult si sa “iti pui creierul la contributie” intr-o mai mare masura decat ai face-o intr-un mediu de oameni grijulii.
“Expunerea la sarcasm necesita o complexitate cognitiva foarte mare”, determinandu-i pe angajati sa vada lucrurile din mai multe puncte de vedere, spun cercetatorii israelieni, vcitati de The Daily Mail.
Sarcasmul detensioneaza atmosfera
Umorul inerent din comentariile sarcastice au "proprietati" de eliberare a tensiunii care se creeaza odata cu starea de nervozitate a celui care are de facut un repros, dar si a celui care il primeste.
In cadrul studiului, studentilor li s-a cerut sa isi imagineze ca sunt angajati la un call center pe un post de relatii cu clientii.
Mai apoi au ascultat trei inregistrari intre un agent adevarat de relatii cu clientii si un client. O parte din inregistrari contineau reactii de nervozitate ale clientului, alta... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 17:48
Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot angaja ca agenti imobiliari, ospatari, vanzatori sezonieri sau pot face cursuri de calificare pentru a ajunge sudori, mecanici auto, frizeri, macaragii sau bucatari. Macaragiu, sudor, mecanic auto, alpinist utilitar sau bucatar se numara printre meseriile bine platite pentru ca nu este nevoie sa treci de bacalaureat, insa trebuie sa urmezi cursuri in domeniu, potrivit Evenimentul Zilei.
Tinerii mai pot sa lucreze ca soferi, dupa perioada de scolarizare pentru categoriile B, C, E si obtinerea atestatului, pot conduce deja camioane. In acest caz nu au voie sa conduca TIR-uri pentru ca aici varsta minima este de 21 ani.
In cazul in care timp de doua luni nu isi gasesc de munca, fostii elevi de liceu vor primi o indemnizatie de somaj in valoare de 250 de lei, timp de 6 luni.
"Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile de la data absolvirii, perioada in care tinerii beneficiaza de consiliere profesionala gratuita si cursuri de specializare in anumite domenii", a explicat Nicoleta Bortea, purtator de cuvant al Agentiei pentru Ocuparea Fortelor de Munca Bucuresti. mai mult
Duminica, 17 Iulie 2011, ora 11:24
Angajamentul tinerilor din intreaga lume fata de companiile in care lucreaza a atins un nivel foarte scazut, principala lor preocupare in acest moment fiind echilibrul intre viata personala si cea profesionala (40% dintre tinerii intervievati), potrivit unui studiu Gfk. Printre motivele de ingrijorare mentionate de 32% dintre tineri in raport se numara “presiunea la locul de munca” si problemele de sanatate provocate de ea.Studiul, realizat cu mai mult de 30.000 de angaja?i din 29 de tari, a aratat ca, la nivel global, doar 21% dintre cei cu varsta intre 18 si 29 de ani au un nivel foarte ridicat de angajament fata de organizatie, comparativ cu cei 31% din randul celor depeste 60 de ani.
Aceasta distanta de 10 puncte procentuale intre tinerii - care, la nivel global, sunt de obicei executanti - si cei care de multe ori se afla in pozitii superioare (seniori/ management) poate crea probleme reale pentru companiile din lume, pentru ca exista riscul diviziunilor la locul de munca ?i al resentimentului intre generatii si poate ingreuna eforturile de a recruta, retine si motiva un flux adecvat de tineri talentati, se arata in comunicatul Gfk.
Situatia in Romania, putin diferita fata de cea la nivel global
Studiul mai arata si faptul ca doar 12% din tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18-29 de ani au un nivel ridicat de angajament fata de organizatia in care lucreaza.
In Romania, impactul locului de munca asupra sanatatii ii preocupa mai mult pe tinerii de... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:46
Disponibilizarile de personal din companiile de stat sunt din ce in ce mai des intalnite, iar numarul oamenilor afectati, din ce in ce mai mare. Situatia devine si mai dramatica atunci cand esti chiar tu unul dintre angajatii care ramane fara job si trebuie sa gasesti o cale de a "supravietui", pe timp de criza. Iata cateva sfaturi si “avertismente” pe care poti sa le iei in considerare, daca te numeri printre cei dati afara de la o companie de stat din Romania.
Sistemul privat, o optiune si pentru candidatii trecuti de 40 de ani
Sistemul privat are nevoie, ca orice alt sistem, de oameni competenti, buni profesionisti, cu initiativa, dedicati, cu putere de munca si flexibili este de parere Sorina Bradea, Senior Consultant RoMarketing.
Firmele mai mici sunt chiar interesate sa angajeze persoane peste 40 de ani pentru ca sunt considerate mai stabile, avand anumite responsabilitati fata de familie, adauga consultantul.
Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa fie constienti insa ca pozitiile de entry-level se adreseaza exclusiv tinerilor pentru a fi formati intr-o anumita cultura, de aceea nu este recomandata o astfel de incercare, pentru a evita esecul si demoralizarea.
Mihai Stanescu, Executive Coach RoCoach admite ca exista o problema in Romania, anume cea ca sistemul privat este mai putin receptiv la oamenii in varsta decat la oamenii tineri.
Cu toate acestea, un om trecut de 40 de ani care a iesit din sistemul de stat si are niste competente... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 16:54
Spatiile de birouri vor fi din ce in ce mai putin folosite in conditiile in care modalitatea de lucru se schimba sub influenta lumii virtuale, este concluzia unui sondaj la care au participat 600 de directori de companii din intreaga lume, citat de Mediafax."Aproape 60% din respondentii sondajului din organizatiile mari au preconizat o scadere a nevoii de spatii de birouri, ca rezultat al modalitatilor de lucru viitoare, si doar 7% au preconizat o crestere a nevoii de astfel de spatii.
Peste jumatate din respondenti (51%) au mentionat ca biroul va deveni un loc utilizat ocazional", se arata intr-un comunicat al companiilor care au efectuat sondajul, Regus, furnizor de spatii de lucru flexibile, si Unwired, specializata in viitorul domeniului ocupational.
Raportul, denumit "Masurarea beneficiilor agilitatii la locul de munca", vizeaza atat opinia actuala referitoare la domeniul ocupational cat si felul in care companiile raspund la modul de lucru agil.
"Pe masura ce lumea virtuala castiga teren, valorificarea agilitatii si crearea unui puternic argument comercial pentru schimbarea modului in care muncim vor deveni esentiale. (...)
Viitorul in domeniul ocupational va implica organizatii care se indreapta catre un model de lucru mai flexibil, in care angajatii vor avea posibilitatea de a-si alege felul cum este cheltuit bugetul pentru propriul spatiu de birou", a declarat intr-un comunicat Bob Gaudreau, vicepresedinte executiv al Regus.
Reprezentantii Unwired au declarat, de... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 16:58
Profesionistii cu experienta, dar si tinerii absolventi si studentii, au ocazia sa-si gaseasca un loc de munca la targul Angajatori de TOP, unde, vineri si sambata, vor fi disponibile circa 1.600 de oportunitati de cariera, potrivit organizatorilor citati de NewsIn.Cele mai multe locuri de munca oferite la acest eveniment sunt in domeniile IT si Comunicatii, Contabilitate, finante si banci, Inginerie si Client service.
"La aceasta editie vom avea oportunitati atat pentru candidati care au intre 1 si 7 ani de experienta, cat si pentru studenti si absolventi.
De la Senior Analyst, IT Project Manager, Quality Manager si Manager Accounting, la programele de internship pentru studenti, targul ofera o gama larga de oportunitati de cariera, cu o distributie echilibrata intre joburile pentru seniori si juniori", spune managerul proiectului, Larisa Serban.
Angajatori de TOP este organizat de Catalyst Recruitment Solutions, companie specializata in dezvoltarea de solutii pentru atragerea si recrutarea de tineri talentati din randul absolventilor, tinerilor profesionisti si specialistilor. mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 16:51
Tinerii cu varste intre 15 si 25 de ani, dintre care multi nu au lucrat niciodata, isi doresc sa aiba salarii mari si sefi "corecti", potrivit unor studii in domeniu.In schimb, angajatorii isi doresc candidati profesionisti si instruiti, se arata in doua studii realizate in cadrul proiectului strategic "Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor si angajatorilor", relateaza Mediafax. Din totalul persoanelor intervievate, aproape doua treimi (65,2 la suta) nu au fost angajati in ultimele sase luni, iar 32 la suta de pe peste sase luni, cei mai multi fiind, anterior, elevi (34,8%) sau studenti (12,4%). Peste 41 la suta din participantii la studii folosesc Internetul pentru a-si cauta un loc de munca, in timp ce 38,4 la suta se bazeaza pe informatiile de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 26,6 la suta pe informatiile din presa scrisa, iar 22,8 la suta sunt influentati de informatiile de la televizor. De asemenea, mai mult de jumatate spun ca s-au adresat direct angajatorilor in vederea obtinerii unui job.Aproape 80 la suta din tineri sustin ca nu au refuzat nici o oferta de serviciu, pana acum, restul declarand ca au spus "nu" cel putin odata. De cealalta parte, angajorii au declarat ca cea mai frecventa metoda de recrutare o constituie anunturile in presa locala, urmate de anunturile la sediul agentiilor locale de ocupare a fortei de munca, cele pe Internet, recomandarile personale si participarile la targurile de... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 00:52
Numarul somerilor in Romania a depasit 700.000, iar cele mai sumbre estimari arata ca va trece de un milion. In conditiile acestea, optiunile celor care cauta un loc de munca devin din ce in ce mai reduse.Ziare.com a cerut parerea a doua dintre cele mai mari firme de recrutare care activeaza in Romania, pentru a vedea care sunt tendintele pietei muncii si care sunt sansele de angajare pentru cei care au ramas fara un loc de munca.Mihaela Lefter, HR Specialist la DB Schenker Romtrans, sustine ca gasirea unui loc de munca, in conditiile actuale, mai ales intr-un alt domeniu decat cel de specialitate, depinde de "formarea profesionala, pasiunile si dorinta de schimbare a fiecaruia in parte"."La momentul actual, inca se recruteaza pentru pozitiile cu fluctuatie mare - de exemplu: operator call center. O alta categorie unde se fac recrutari este cea a specialistilor in diverse domenii", ne-a declarat Mihaela Lefter.Nicoleta Udrea, Director Consultanta Inner Look, arata ca cel mai greu de gasit, in aceasta perioada, este o pozitie de management, pentru ca nu mai exista o migrare pe aceste functii ca in trecut."Modificarile nu apar in zona de activitate, ci in zona de responsabilitate profesionala. Astazi, ofertele de munca se adreseaza mai mult specialistului, functiile cu caracter generalist fiind mult mai rar intalnite. O alta zona afectata este cea de management, mult mai inchisa in piata de recrutare, pentru ca nu se manifesta fluctuatie la acest nivel.
Angajatii se... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 23:56