Ce ar trebui sa stii inainte de a intra in campul muncii

Joi, 03 Septembrie 2020, ora 11:14
2056 citiri
Ce ar trebui sa stii inainte de a intra in campul muncii
Sursa foto: fizkes/ Shutterstock

Experienta primului job poate avea un puternic impact emotional asupra unui proaspat absolvent de facultate. De la cautarile unui loc de munca in domeniul de specialitate pana la depunerea CV-urilor si interviurile de angajare, fiecare moment te poate pregati pentru ce inseamna o profesie.

Pentru a obtine un job si pentru a face performanta, pe langa cunostintele pe care trebuie sa le ai in domeniul ales, este important sa cunosti care sunt drepturile si obligatiile unui angajat si care este comportamentul potrivit la interviul de angajare si, ulterior, la locul de munca.

Drepturile si obligatiile unui angajat

Odata intrat in campul muncii, seriozitatea este una dintre calitatile pe care le cauta angajatorii de la salariati. Cele mai multe dintre drepturile si obligatiile unui angajat sunt reglementate in legislatie. Astfel, potrivit Codului Muncii, un salariat are, printre altele, dreptul la salarizare pentru munca depusa, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la acces la formarea profesionala, precum si dreptul la protectie, in caz de concediere.

Pe de alta parte, angajatul are si obligatii. Acesta are obligatia de a realiza norma de munca si de a respecta disciplina muncii, are obligatia de a respecta secretul de serviciu si prevederile cuprinse in regulamentul intern, dar trebuie si sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.

Totodata, persoanele care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri trebuie sa completeze si sa depuna declaratia unica. Aceasta se depune, anual, pentru venituri obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, activitati independente, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Ponturi pentru un proaspat absolvent

In prezent, informatiile despre angajatori si despre companii sunt usor de obtinut din mediul online. Acelasi lucru este valabil si despre informatiile despre potentialii candidati pentru un loc de munca. De aceea, unul dintre primii pasi pe care ar trebui sa ii faca o persoana care este in cautarea unui loc de munca este "curatarea" vietii online. Multi dintre angajatori verifica profilul candidatilor pe retelele sociale pentru evaluarea acestora. Astfel, pozele, videoclipurile sau postarile care ar putea sa te faca sa te simti stanjenit in fata unui angajator ar trebui sterse de pe social media. De asemenea, inainte de a trimite CV-uri catre companii, creeaza-ti un profil profesional. LinkedIn si Twitter se numara printre platformele in care poti sa iti afisezi cunostintele si expertiza intr-un anumit domeniu.

Un alt pas important pe care orice absolvent de facultate care vrea sa intre in campul muncii ar trebui sa il faca este documentarea. Cei mai multi angajatori cauta persoane care sa aiba cunostinte in domeniul in care activeaza si care sa poata contribui la succesul afacerii, insa cauta, totodata, candidati care sa cunoasca profilul businessului si sa fie incantati sa lucreze intr-o astfel de companie. De aceea, este important ca, inainte de a te prezenta la interviul de angajare, sa te documentezi cu privire la profilul companiei: care sunt cifrele de afaceri, cine sunt principalii competitori, care sunt clientii de baza, ce premii a castigat, care sunt principiile pe care se ghideaza, ce asteptari are de la angajati etc.

Primii pasi de a intra in campul muncii pot fi destul de dificili pentru unii tineri. Insa, societatea s-a schimbat in ultimii ani, ceea ce a permis o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste joburile. Astfel, daca inca nu te simti pregatit pentru un job full-time, in care sa petreci opt ore la birou, poti alege o cariera in care sa lucrezi de acasa sau poti opta pentru mai multe locuri de munca part-time.

#piata muncii romania , #Joburi