4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților

Luni, 18 Martie 2024, ora 19:08
0 citiri
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
FOTO: Shutterstock.com

În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar atmosfera de lucru este importantă, ci și alți factori care determină gradul de mulțumire al angajaților.

Spațiile de birouri prietenoase reflectă angajamentul companiei față de bunăstarea și confortul angajaților și îi motivează să rămână în companie și să se implice activ. Spațiile care încurajează interacțiunea dintre angajați contribuie și la construirea sau consolidarea unei culturi organizaționale, unde oamenii se simt apreciați și inspirați să-și desfășoare activitățile.

Iată care sunt motivele pentru care spațiile de birouri atrag și rețin angajații.

Posibilitatea de a atrage angajați ai generației Z

Cei mai tineri angajați de pe piața muncii sunt cei din generația Z. Cu toate că aceștia au crescut într-o lume a tehnologiei și a internetului, se pare că ei sunt cei care își doresc cel mai mult să lucreze de la birou. Potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, companie fondată de Liviu Tudor, aproape trei sferturi dintre tinerii din generația Z au nevoie să lucreze cel puțin 3 zile pe săptămână de la birou și motivează acest lucru prin faptul că sunt mai productivi și colaborează mai bine cu echipa. Aceste lucruri sunt necesare pentru evoluția în carieră și pentru dezvoltarea companiei.

Adaptarea la tendințele actuale ale pieței

În ultimii ani, angajații nu și-au mai dorit un simplu loc de muncă, cu un birou la care să lucreze și eventual un spațiu în care să bea o cafea și să ia masa. În prezent, oamenii au nevoie de alte facilități, având în vedere că petrec atât de mult timp dintr-o zi la locul de muncă.

Este esențial ca angajații să aibă la dispoziție spații prietenoase și numeroase facilități care să le susțină bunăstarea. Astfel, este nevoie în primul rând de spații de relaxare. Pauzele sunt foarte importante pentru productivitate și pentru sănătatea angajaților. De aceea, timpul liber trebuie petrecut în spații liniștite, în care cu adevărat să se poată relaxa și să uite pentru câteva minute de probleme. Un angajat relaxat, care are forțe proaspete, va fi un angajat mai productiv.

În ceea ce privește lucrul propriu-zis, angajații își doresc și spații speciale în care pot lucra în echipă, mult mai eficient, dar și spații pentru diverse întâlniri, astfel încât să atragă cât mai mulți clienți și parteneri de afaceri.

Posibilitatea de a avea angajați implicați și eficienți

Un spațiu de birouri atractiv amenajat este cheia succesului. Nu trebuie să fie un simplu spațiu de lucru, ci mai mult decât atât. În continuare sunt prezentate câteva dintre aspectele care pot face o diferență majoră și pot atrage angajați.

  • Wellbeing. Angajații își doresc spații special amenajate în care să se deconecteze și destreseze, spații în care pot sta în liniște și spații în care pot lucra împreună cât mai eficient.
  • Iluminatul. Joacă un rol foarte important pentru sănătatea oamenilor și pentru productivitate. Ideal este iluminatul natural, pe cât posibil, ceea ce se poate realiza în clădiri cu geamuri foarte mari. Dacă nu este posibil, ar trebui prioritizată alegerea unor sisteme de iluminat bazate pe LED-uri, mult mai bune pentru ochi.
  • Calitatea aerului. Cel mai bun este aerul proaspăt, așa că, dacă există posibilitatea deschiderii geamurilor, ar fi perfect. În caz contrar, alegerea unor sisteme de filtrare a aerului poate menține sănătatea și productivitatea angajaților.
  • Sănătate și siguranță. Este nevoie de birouri și mobilier care nu doar să arate bine, ci și să protejeze sănătatea angajaților. Birouri reglabile pe înălțime, scaune de birou ergonomice și birourile de la care se poate lucra în picioare sunt doar câteva dintre schimbările ideale pentru sănătate.
  • Sustenabilitatea. Tot mai mulți oameni își doresc să lucreze într-o companie care se preocupă de mediu. Pe lângă reciclare, trebuie găsite soluții pentru economisirea apei și a energiei electrice.
  • Tehnologii de ultimă oră. Acestea ar trebui să țină pasul cu modul de lucru modern și să le ofere angajaților posibilitatea de a-și realiza taskurile cât mai eficient.

Consolidarea identității organizaționale

Nu în ultimul rând, un spațiu de birou prietenos poate reflecta valorile și cultura organizațională și poate consolida identitatea organizațională. Cum? Fiecare companie are propria cultură organizațională, care se bazează pe numeroase aspecte. Printre acestea se află și atmosfera la locul de muncă și felul în care se înțeleg angajații.

De aceea, este bine ca spațiul de lucru să fie organizat astfel încât să reflecte identitatea organizațională și să reflecte dorințele angajaților. Aceștia au anumite preferințe comune, pe care le pot expune înainte de a fi renovat sau reorganizat spațiul de lucru. Spre exemplu, companiile pot alege ca diverse elemente să fie vopsite în culorile brandului. Se pot folosi diverse imagini reprezentative pentru organizație, citate și altele asemănătoare pentru a personaliza spațiul. Fiecare angajat poate să vină cu idei care apoi să fie dezbătute și aprobate de către colegi.

Așadar, angajații care beneficiază de spații de birouri prietenoase vor fi mai ușor de atras și de reținut!

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#companii, #birou, #angajati , #Stiri Companii