Statele Unite au inregistrat in decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima luna a anului, fata de 13 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate in timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar incasarile cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a inceput pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, in urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat in anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Incasarile din primele trei luni ale anului fiscal au fost in mare parte in stagnare, la 803 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Un barbat cu nume romanesc, arestat dupa ce a salutat violentele de la Capitoliu si s-a oferit sa trimita in ajutor "trei masini cu patrioti" ...citeste mai departe despre "SUA au inregistrat cel mai mare deficit bugetar, in decembrie 2020, un record pentru ultima luna a anului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 09:50
Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat in seara zilei de luni, 21 decembrie, un plan de sprijin in valoare de aproape 900 de miliarde de dolari menit sa ajute familiile si companiile americane grav afectate de pandemia cu noul coronavirus.
Aprobarea acestui plan de Camera reprezentantilor, iar apoi de Senat, cele doua camere ale legislativului SUA, deschide calea ratificarii sale de catre presedintele in exercitiu Donald Trump.
Intre masurile cuprinse in pachetul in valoare de 892 de miliarde USD se numara o majorare temporara a alocatiei de somaj acordate saptamanal in SUA si un cec unic de 600 de dolari pentru o buna parte dintre angajati, care ar putea fi distribuit inainte de sfarsitul anului.
De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocati sub forma de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului.
Intre altele, programul mai prevede bani si pentru scoli, companiile aeriene si distribuirea de vaccinuri.
Proiectul a fost aprobat de reprezentanti luni seara cu 359 de voturi pentru si 53 impotriva. In Senat, 92 de senatori au votat in favoarea planului, iar sase impotriva sa, cu putin timp inainte de miezul noptii ora locala (05.00 GMT).
Unda verde a Congresului vine dupa luni intregi de dispute intre legislatori, democratii incercand sa majoreze sumele propuse. Varianta lor initiala prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, noteaza dpa.
Impreuna cu pachetul de masuri de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 09:14
Cetatenii din SUA, Rusia si Brazilia ar putea avea in continuare interdictie de intrare in Uniunea Europeana din cauza situatiilor legate de coronavirus, atunci cand blocul comunitar isi va actualiza in urmatoarele zile recomandarile de calatorie, au confirmat miercuri pentru DPA surse europene.
Comisia Europeana a recomandat ca statele membre sa isi mentina granitele inchise pentru cetatenii din afara UE cel putin pana in iulie, insa in prezent lucreaza la o abordare care sa inlocuiasca aceasta interdictie generala cu recomandari adaptate pentru fiecare tara in parte.
Diplomatii UE s-au intalnit miercuri pentru a discuta despre acest subiect. Conform unor surse UE, numarul infectiilor la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani ar urma sa fie un criteriu important.
Pragul maxim ar putea fi stabilit la 16 la 100.000, a relatat anterior New York Times, iar unii oficiali ai UE au confirmat, desi indicele ar putea fi mai mare. Aceasta este in prezent media din UE, potrivit unor surse diplomatice.
Alte criterii precum un trend al infectiilor stabil sau in declin au fost de asemenea discutate. Discutiile sunt in desfasurare si ar urma sa continue vineri.
Majoritatea tarilor UE si de asemenea multe state africane au o rata a infectiilor de sub 20, conform unei analize a ultimelor doua saptamani publicate marti de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. La fel si Canada, Australia, Turcia si China.
Insa Brazilia, Peru si Arabia Saudita au... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 21:59
Statele Unite au depasit, miercuri, pragul de 100.000 de morti inregistrate din cauza noului coronavirus, un bilant net superior celorlalte tari ale lumii, potrivit Universitatii Johns Hopkins.
SUA au inregistrat pana prezent circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate, potrivit acestei universitati americane. Numarul real al deceselor si contaminarilor este insa mult mai ridicat, sunt de parere expertii, noteaza AFP.
Statul New York reprezinta singur circa o treime din mortile deplanse in tara, unde drapelele au fost coborate in berna trei zile la sfarsitul saptamanii trecute ca un omagiu adus victimelor.
Primul deces a fost anuntat oficial in SUA la 26 februarie, dar autoritatile au confirmat intre timp ca mai multe persoane au incetat din viata din cauza bolii de la jumatatea lui februarie.
Pragul de 50.000 de morti a fost depasit in urma cu peste o luna, la 24 aprilie.
Numarul mortilor pe cap de locuitor este mai mic in Statele Unite decat in multe tari europene, printre care Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Franta sau chiar Suedia, potrivit statisticilor Worldometer.
O medie a mai multor modele epidemiologice realizata de cercetatorii de la Universitatea statului Massachusetts arata ca numarul deceselor de COVID-19 ar urma sa ajunga in SUA la circa 123.000 pana la 20 iunie.
Trump renunta la hidroxiclorochina, dupa ce OMS si Franta au suspendat tratamentul, pentru ca ar fi... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 07:08
Autoritatile germane au "indoieli" in legatura cu explicatia avansata de liderii americani conform careia noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din orasul Wuhan din China, relateaza vineri media din Germania.
Intr-un raport confidential, serviciul de informatii german BND califica explicatiile drept o incercare a presedintelui american Donald Trump "de a deturna atentia de la propriile erori si de a redirectiona furia americanilor spre China", relateaza revista Der Spiegel pe pagina sa de Internet, citand o nota destinata ministrului Apararii, Annegret Kramp-Karrenbauer.
Donald Trump a sugerat pentru prima data o legatura intre virus si laboratorul din Wuhan la inceputul lunii mai, amenintand China cu "taxa vamale punitive", la fel ca in conflictul comercial in care au fost angrenate timp de mai multe luni primele doua puteri economice ale lumii.
Liderul de la Casa Alba a spus ca are dovezi ca virusul ar proveni dintr-un laborator chinez, dar a refuzat sa detalieze.
Duminica, seful diplomatiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurari ca SUA au "probe uriase" ca virusul provine dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei, adaugand totusi ca "nu avem o certitudine".
Conform postului public de televiziune german NDR, serviciile de informatii germane au pus de asemenea sub semnul intrebarii existenta unui raport al Aliantei Five Eyes intre agentiile de informatii anglo-saxone (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda), evocat de... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 15:07
Un al doilea val de infectari cu noul coronavirus, asteptat sa loveasca Statele Unite iarna urmatoare, cel mai probabil la inceputul sezonului de gripa, ar putea fi mai grav decat primul, a avertizat marti directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).
"Exista posibilitatea ca ofensiva virusului pe teritoriul tarii noastre iarna viitoare sa fie in realitate mai dificila decat cea pe care tocmai am traversat-o", a declarat directorul CDC, Robert Redfield, intr-un interviu pentru cotidianul The Washington Post, citat de Reuters.
Pe masura ce valul curent de imbolnaviri continua sa se reduca, asa cum o arata scaderea recenta a ratelor de spitalizare impreuna cu alti indicatori, autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru o posibila recrudescenta in lunile care vor urma.
"Vom avea epidemia de gripa si pe cea de coronavirus concomitent", a spus acesta, iar asocierea celor doua va pune si mai multa presiune pe sistemul de sanatate decat primul val de imbolnaviri.
Robert Redfield si alte autoritati din domeniul sanitar au sustinut implementarea unor masuri drastice de izolare la domiciliu si inchiderea a numeroase activitati comerciale pe teritoriul tarii pentru a combate transmiterea virusului. In acelasi timp, restrictiile au avut efecte negative asupra comertului din Statele Unite, unde cel putin 22 de milioane de persoane au ramas fara un loc de munca in ultimele patru saptamani.
Chiar daca restrictiile vor fi ridicate... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 09:53
Presedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat pe americani sa se pregateasca pentru "cea mai grea saptamana", dupa ce numarul de cazuri de infectare cu Covid-19 a depasit 300.000 si au fost inregistrate circa 8.500 de decese.
Trump a avertizat ca urmatoarele doua saptamani vor fi "cele mai grele" in lupta SUA pentru a combate coronavirusul si a spus ca va trimite mii de militari in statele americane cele mai afectate, precum si ajutoare medicale, pentru a le sprijini.
"Aceasta va fi probabil cea mai grea saptamana, intre saptamana asta si saptamana viitoare, si vor fi multe morti, din pacate, dar mult mai putine decat daca asta nu ar fi fost facut, dar vor fi", a declarat Trump, sambata, la o conferinta sustinuta la Casa Alba
Presedintele american a proclamat hidroxiclorochina drept antidot pentru Covid-19. Substanta folosita pentru tratarea Ebola ar putea fi "unul dintre elementele importante care pot schimba jocul", a spus el, insa nu exista dovezi ca acesta ar fi tratamentul.
"Trebuie sa redeschidem tara. Nu vrem sa facem asta pentru luni si luni si luni", a mai spus el.
New York este regiunea cea mai afectata din SUA, cu mai mult de 113.000 de cazuri si 3.500 de decese inregistrate de la depistarea coronavirusului aici. Acesta reprezinta aproximativ un sfert din totalul deceselor inregistrat in Statele Unite. In ultimele 24 de ore, aici au fost inregistrate 630 de decese.
Guvernatorul Andrew Cuomo a multumit Chinei pentru ventilatoarele trimise si a... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 09:07
Zilele acestea, presedintele american Donald Trump vehicula ideea unei relaxari a masurilor de distantare sociala, arugmentand ca daunele provocate de inchiderea economiei ar putea fi mai mari decat daca virusul ar fi lasat sa-si faca de cap.
Unele analize arata, insa, ca redeschiderea economiei prea curand ar putea fi cu mult mai costisitoare decat situatia actuala, scrie Forbes.
Astfel, noteaza sursa citata, daca Statele Unite ar abandona masurile de distantare sociala dupa 14 zile, circa 125 de milioane de oameni ar urma sa fie infectati, iar 7 milioane ar fi spitalizati. Dintre acestia, aproape 2 milioane ar muri.
Daca insa distantarea sociala continua pentru o perioada de doua luni, analiza arata ca 14 milioane de oameni vor avea virusul, iar sub 100.000 dintre ei vor muri.
Este fara dubiu ca economia va suferi chiar si la actuala rata de raspandire. Astfel, Morgan Stanley prezice o scadere de 30% a PIB in trimestrul urmator, ceea ce ar insemna o scadere cu 6,4 mii de miliarde de dolari.
In schimb, daca epidemia se agraveaza, pe masura ce masurile de distantare sociala se relaxeaza, se pot anticipa pierderi economice si mai mari.
"Tot ce poate incetini rata de raspandire a virusului este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru economie, chiar daca prin masurile conventionale este ceva rau pentru economie", a spus economistul Austan Goolsbee, de la Universitatea din Chicago.
Numarul celor infectati in Statele Unite a ajuns la aproape... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 11:35
Cresterea cererii pentru oua in SUA a dus la explozia preturilor in ultimele saptamani, pe masura ce consumatorii se grabesc sa isi faca stocuri inainte de a fi izolati din cauza coronavirusului.
Pretul angro al oualor de tip "Midwest large" a atins, joi, un nivel istoric de 3,09 dolari pentru o cutie de 12 oua, triplu fata de pretul inregistrat la inceputul lunii martie, inainte ca presedintele Donald Trump sa declare stare de urgenta nationala, sustine Urner Barry, care monitorizeaza evolutia zilnica a pretului produselor alimentare, transmite Reuters.
Cresterea preturilor la oua ar putea avea consecinte importante pentru consumatori, avand in vedere ca ouale sunt o modalitate relativ ieftina de asigurare a necesarului de proteine si un produs de baza pentru 93% din gospodariile americane.
Au crescut si preturile pentru consumatori, chiar daca nu la fel de mult precum preturile angro, sustin expertii, deoarece unele magazine nu au transferat inca preturile mai mari din angro catre consumatori.
Brian Moscoguiri, director la Urner Barry, sustine ca actuala crestere a preturilor la angro depaseste ceea ce s-a intamplat in 2015, cand a avut loc epidemia de gripa aviara, si se datoreaza unei cereri crescute. "Preturile la oua sunt in crestere, pentru ca majorarea s-a facut brusc. Furnizorii vad un nivel al cererii de patru, cinci sase ori mai mare decat inainte", sustine Brian Moscoguiri.
Acesta a subliniat ca in luna ianuarie pretul angro la oua a scazut pana... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 10:52