Politicile din zona euro menite sa pastreze economia pe linia de plutire in timpul pandemiei au sprijinit in mod accidental firmele neviabile sau "zombie", fiind necesara o mai buna directionare a sprijinului, in special in urma retragerii subventiilor, a informat Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.
Firmele zombie, pastrate in viata datorita disponibilitatii creditarii ultra-ieftine, afecteaza avansul economiei, deoarece ele iau fonduri de la companiile viabile, nu realizeaza o eficienta sporita si pun in pericol bilanturile bancilor.
"Impactul economic al pandemiei si raspunsul politic ar fi putut, cel putin temporar, sa contribuie la un anumit grad de zombificare", se arata in raportul privind evaluarea stabilitatii financiare, publicat miercuri de BCE.
"Firmele zombie au avut probabil acces la moratoriile si la schemele guvernamentale de garantare a imprumuturilor din zona euro, tinand cont de criteriile de eligibilitate extinse", avertizeaza BCE.
Chiar daca impactul firmelor zombie este modest si nu afecteaza conditiile de creditare, sprijinul pentru ele trebuie retras pentru a preveni amenintarile la adresa stabilitatii financiare, apreciaza institutia cu sediul la Frankfurt. ...citeste mai departe despre "BCE: Zona euro a sprijinit in mod accidental firmele zombie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:35
Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a facut publice ultimele detalii legate despre moneda digitala a bancii centrale (MDBC) pe care UE vrea sa o emita in urmatorii ani. Cu toate acestea, nu a dat nici un detaliu despre blockchain-ul pe care aceasta va functiona, astfel ca, redditorii au luat in considerare ca aceasta va folosi cel mai probabil sistemul celor de la Stellar Lumen.
O decizie mai ferma legata de proiectul unui euro digital, in care este implicata si Banca Nationala a Romaniei, va fi luata de abia la mijlocul acestui an. Crearea unei monede digitale a bancii central este o decizie surprinzatoare avand in vedere ca pozitia lui Lagarde a fost intotdeauna impotriva criptomonedelor.
Acesta nu si-a ascuns niciodata aprecierea pentru "stablecoins" sau monede digitale mult mai stabile decat majoritatea concurentelor virtuale precum Bitcoin, Ethereum, Cardano si multe altele. Sefa BCE a afirmat de curand ca decizia legata de aprobarea sau refuzul crearii unui euro digital sta in mainile Consiliului de Guvernare a BCE.
Bancile incep sa se teama de criptomonede
Trasand harta pentru moneda europeana digitala, Lagarde a anuntat ca va publica in curand o analiza dupa procesul de consultare public ace tocmai s-a incheiat. Presedinta BCE
estimeaza ca evaluarile ulterioare vor dura intre 6 luni si 1 an. In total, implementarea monedei digitale poate dura 4 ani.
"Pentru ca este un efort tehnic, precum si o schimbare fundamental, trebuie sa ne... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 02:49
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,07 bani fata de euro (0,01%), moneda europeana atingand un nou maxim istoric, in conditiile in care cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 4,8838 lei/euro.
BNR a cotat vineri euro la 4,8831 de lei.
Pe piata interbancara, moneda nationala s-a tranzactionat intre 4,8765 si 4,8901 de lei pentru un euro.
De asemenea, leul a pierdut teren in fata dolarului american, care a ajuns la 4,1118 lei, in urcare cu 1,94 de bani (0,47%), fata de cursul de vineri, respectiv 4,0924 lei/dolar.
Pe de alta parte, moneda nationala s-a apreciat fata de francul elvetian, cu 0,05 bani (-0,01%). Astfel, luni, cotatia francului a ajuns la 4,4060 lei, comparativ cu 4,4065 lei vineri.
Aurul s-a scumpit cu 75,59 de bani (0,33%), pana la 223,8171 de lei, de la 223,0612 lei, cat se stabilise in sedinta precedenta.
CITESTE SI:
O romanca de 23 de ani a doborat recordul pentru cea mai tanara bunica din lume. Mama sa ar putea fi cea mai tanara strabunicaCardano, noua senzatie a internetului in lumea criptomonedelor. A crescut de 50 de ori in ultimul anRestaurantele, teatrele si cinematografele se inchid la interior, in Bucuresti. Ce restrictii si exceptii s-au mai stabilitFerma ilegala de ursi in curtea unui interlop aradean. Autoritatile nu au putut elibera animalele pentru ca se pare ca le e frica de proprietarAverea lui IPS Teodosie a explodat in ultimii patru ani: venituri in crestere, salariu cat al presedintelui Iohannis si... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 14:19
In programul de guvernare al cabinetului Florin Citu se specifica in mod clar un punct important: aderarea Romaniei la zona euro. Economistii nu dau insa sanse prea mari indeplinirii acestui obiectiv atat de important.
"Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta cresterea convergentei reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024. Obiectiv specific: Convergenta reala se poate atinge in final prin adoptarea de catre Romania a monedei Euro. Un prim pas il reprezinta aderarea la ERM II ce ar reduce variabilitatea cursului de schimb, contribuind la stabilitatea monetara a Romaniei", se arata in programul de guvernare 2020-2024.
Economistii avertizeaza ca Romania are sanse aproape zero pentru a reusi o performanta pe care se chinuie sa o atinga de 13 ani, mai ales in conditiile in care doar in doi ani din 2007 incoace a reusit sa indeplineasca principalele conditii pentru a trece la urmatorul pas necesar adoptarii monedei europene.
"Va fi foarte greu, chiar imposibil, sa aderam la zona euro. Exista motive obiective, sunt acei indicatori in care trebuie sa ne incadram si in care nu ne-am incadrat decat in doi ani din 2007 incoace, cand am aderat la UE. Doar in 2015 si 2016 am indeplinit criteriile pentru trecerea la etapa de aderare la euro, in rest, niciodata nu au reusit sa indeplinim indicatorii. Calul de bataie pentru noi a fost intotodeauna inflatia,... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:05
Ministerul Finantelor Publice a atras luni 555 milioane euro prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei si, respectiv, 289 milioane euro, (valori insumand 2,7 miliarde lei - 555 milioane euro) prin a doua oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, valoarea rundelor de finantare derulate in acest an la BVB de catre Ministerul Finantelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei - aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro)", arata BVB.
In cadrul celei de-a doua oferte, respectiv in perioada 9 - 27 noiembrie, romanii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.
Dobanda anuala pentru titlurile in euro este de 1,85%, in timp ce pentru titlurile in lei dobanda anuala este de 3,5% in cazul celor cu scadenta in 2021 si de 4% in cazul celor cu scadenta in 2023.
Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, luni, 7 decembrie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.
"Succesul celei de-a doua oferte de... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 20:58
Este responsabilitatea Bancii Centrale Europene sa mentina stabila valoarea monedei euro si sa o faca un mijloc sigur de plata, a afirmat miercuri noul presedinte al BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
"Asadar, este de datoria noastra sa sporim si sa sustinem aceasta incredere - garantand ca bancnotele sunt sigure, sistemele de plati sunt robuste si valoarea monedei euro este stabila", a declarat Lagarde inainte de a semna noile bancnote euro, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Moneda euro a implinit, la 1 ianuarie 2019, varsta de 20 de ani, o perioada in care s-a impus pe pietele financiare si a supravietuit marii crize mondiale. Lansarea euro a stimulat de asemenea comertul intra-comunitar. Euro este a doua cea mai utilizata moneda la nivel mondial, chiar daca ramane mult in urma dolarului american. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:53
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2China sustine stabilitatea euro si nu-si va reduce investitiile in obligatiuni emise de statele europene, a declarat, duminica, premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul unei vizite la Atena, transmite Reuters, citat de Mediafax.China sprijina o moneda euro stabila si nu vom reduce detinerile de obligatiuni ale statelor europene", a spus el.
Premierul chinez a afirmat ca Grecia incepe sa-si revina din criza severa provocata de supraindatorarea statului si a anuntat ca guvernul de la Beijing este dispus sa cumpere din nou instrumente financiare ale statului elen, dupa ce acesta va relua emisiunile.
"Avem toata increderea in Grecia", a declarat Jibao.
Seful guvernului chinez se afla pentru doua zile la Atena, prima oprire in cadrul unui turneu de vizite in mai multe state din Europa.
In plus fata de oportunitatile economice pe care le ofera Grecia, China ar putea calcula ca sustinerea unui stat european confruntat cu dificultati va reduce amploarea criticilor la adresa politicilor sale comerciale si a refuzului de a permite aprecierea monedei nationale, yuanul, noteaza Reuters. mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 09:47
Cancelarul german Angela Merkel a salutat vineri decizia luata cu o zi inainte la Bruxelles, cu privire la planul de ajutare a Greciei, despre care spune ca va reda stabilitatea euro, relateaza AFP, citat de NewsIn."Cred ca Europa a dat dovada de capacitate de actiune intr-o problema importanta. A lucrat pentru stabilitatea euro si a dat dovada de solidaritate fata de un stat aflat in dificultate", a declarat Merkel in a doua zi a summitului UE de la Bruxelles.
"Pentru noi toti, este important ca moneda comuna sa fie stabila iar acesta este motivul pentru care ziua de ieri a fost importanta pentru euro", a mai spus Merkel.
Liderii UE au ajus joi la un acord pentru ajutarea Greciei, finantat de zona euro si de Fondul Monetar International (FMI), un mecanism inedit pentru zona euro.
Planul ar putea fi aplicat, teoretic, pentru toate tarile din zona euro care se confrunta cu problemele si care nu pot face imprumuturi in piete pentru finantarea deficitelor.
Euro a revenit usor fata de dolar vineri dimineata, dupa adoptarea acestui plan. mai mult
Vineri, 26 Martie 2010, ora 14:17