Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in octombrie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in septembrie, si de 1,1% in Uniunea Europeana, mai mica fata de luna precedenta, respectiv 1,2%, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In octombrie 2018, rata inflatiei in zona euro si in UE era de 2,3%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Ungaria (3%) si Slovacia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) si Portugalia (minus 0,1%).
Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in opt si a urcat in cinci tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in octombrie, similar cu nivelul inregistrat luna trecuta.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:49
Romania a inregistrat, in martie, o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) si de trei ori mai mare decat media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anuntate, miercuri, de Eurostat.
In 10 aprilie, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a crescut in martie la 4,03%, de la 3,83% in februarie.
Miercuri, Eurostat a anuntat ca, dupa Romania (4,2%), cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE le-au avut, in martie, Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia si Letonia (cate 2,7%).
Totodata, cele mai mici rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croatia, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1,1%).
In UE, rata anuala a inflatiei a fost de 1,6% in martie, la fel ca cea inregistrata in februarie. In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut la 1,4% in martie, de la 1,5% in februarie.
Citeste si:
Inflatia continua sa creasca si trece de 4%. Cartofii s-au scumpit cu peste 26% in doar trei luniAlimentele s-au scumpit cu 4,4%. Cele mai noi date despre rata inflatiei ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania a avut in martie cea mai mare inflatie din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 17:27
Iunie 2018 a fost a cincea luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,7%, in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 4,6% inregistrata in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a stagnat in luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind inregistrat in zona euro. In randul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Romania (4,7%), Estonia (3,9%) si Ungaria (3,2%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in trei state membre, a ramas stabila in alte doua tari si a crescut in 22 de state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 4,6% la 4,7%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut la 2% in luna iunie 2018, de la 1,9% in mai 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,76 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,53 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,4% in iunie 2018, in scadere usoara cu 0,01 puncte procentuale fata de luna precedenta (5,41%), pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:33
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna octombrie la 2,63%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%, in conditiile in care carburantii s-a scumpit cu 3,47% in octombrie fata de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
In luna septembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 1,77%.
Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in octombrie, in medie, cu 1,28% comparativ cu luna septembrie.
Marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,3%, in medie, fata de luna septembrie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 1,74%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,16%.
Comparativ cu octombrie 2016, preturile alimentelor au crescut in a zecea luna a acestui an cu 3,52%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar preturile serviciilor au coborat cu 0,33%.
Fata de luna septembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a zecea luna a acestui an, la alte legume si conserve de legume (7,66%), energie electrica (6,94%) si oua (6,63%).
La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.
In ultima prognoza, publicata in noiembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 2,7% la finalul acestui an. mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 11:02
Romania a fost, in luna septembrie 2014, tara cu cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,8%), in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna septembrie a fost de 0,4% iar in zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Comparativ cu luna august 2014, inflatia a crescut in noua state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,8%), a ramas stabila in doua state si a scazut in 17 state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) si Portugalia (minus 0,5%), precizeaza Agerpres.
Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor la restaurante si cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) si chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul combustibililor a scazut cu 0,21 puncte procentuale iar preturile serviciilor de telecomunicatii au scazut cu 0,12 puncte procentuale.
Inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce ar putea sa-i determine pe gardienii monedei euro sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au crescut, in septembrie fata de august, cu 0,12%, iar fata de septembrie 2013 inflatia a fost de 1,54%. Potrivit INS, cresterea medie a... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:00
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Romania a avut in mai a patra cea mai mica rata anuala a inflatiei din UE, de 2%, in conditiile in care cea din Uniunea Europeana (UE) a fost de 2,6%, arata datele publicate joi de Eurostat.
Astfel, cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in mai in Suedia si Grecia (0,9% ambele tari), Bulgaria (1,8%), Irlanda si Spania (1,9% ambele) si Romania (2%).
Primele state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Ungaria (5,4%), Estonia (4,1%), Cipru si Malta (3,7% in ambele tari), potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.
In zona euro, inflatia anuala a scazut la 2,4% in mai, de la 2,6% in aprilie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei s-a diminuat de la 2,7% la 2,6%. mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 13:31
Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, anunta NewsIn.Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,6% in februarie 2011, fata de 6,99% in luna precedenta, "in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor. Aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei publicate de BNR", potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).Totodata, banca centrala precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici evidentiaza continuarea dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor.
In acelasi timp, se remarca ramanerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si a ritmului anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat.Potrivit reprezentantilor BNR, conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 16:50