Domeniile unde angajații sunt ”protejați” de inflație. Câștigă mai bine ca anul trecut

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 11:40
774 citiri
Domeniile unde angajații sunt ”protejați” de inflație. Câștigă mai bine ca anul trecut
Domeniul agricol a înregistrat creșteri mari de venituri FOTO Pexels

Institutul National de Statistica a anuntat miercuri, 12 octombrie, ca salariul mediu net din august a fost de 3.933 de lei, cu 1,1% mai mic fata de luna anterioara. Iulie este luna in care s-au acordat primele de vacanta.

Cum rata anuala a inflatiei in luna august a fost de 15,3%, castigul salarial real din Romania a fost in august cu 2,5% mai mic decat in aceeasi perioada a anului anterior, reiese din datele INS.

Site-ul Curs de Guvernare publica joi, 13 octombrie, o serie de calcule care arata faptul ca inflatia a anulat cresterile de venituri a circa 81% din angajatii din Romania. Exista si cateva categorii de salariati care au fost "protejati" de inflatie.

Cresterile mari de venituri din domeniul agricol si industria alimentara, rezultate in urma introducerii unor facilitati fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% si introducerea salariului minim brut de baza de 3.000) in aceste domenii, s-au resimtit puternic la inceputul verii.

In iunie, salariile medii nete ale agricultorilor si ale salariatilor din industria alimentara au consemnat avansuri de 22, respectiv 23,2% fata de luna mai.

In august, avansul fata de anul anterior era de circa 35% pentru angajatii din domeniul agricol, respectiv de 39,4% pentru cei din industria alimentara, ritmurile de crestere fiind de peste trei ori mai rapide decat media de la nivel national. Prin urmare, castigurile salariale reale din aceste doua domenii au fost pozitive.

Totodata, industriile auto si HoReCa s-au numarat printre industriile cu cel mai mare numar de angajati in care cresterile de venituri din primele opt luni ale acestui an au fost mai rapide decat cresterile de preturi.

Cei 233.000 de angajati din industria ospitalitatii aveau in august castiguri reale medii cu 2,3% peste nivelul din august 2021, iar cei 159 de mii de specialisti in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si a semiremorcilor cu 4,7%, mai scrie cursdeguvernare.ro.

Pe de alta parte, cei aproape 820.000 de angajati din comert aveau venituri medii reale cu 1,5% mai mici.

Din calculele Curs de guvernare pe baza datelor furnizate de Inspectia Muncii reiese ca salariul median (salariul fata de care jumatate de contractele de munca au valori mai mari, iar cealalta jumatate mai mici) din Romania este de doar 3.500 de lei brut, aproape la jumatate fata ...citeste mai departe despre "Domeniile unde angajatii sunt "protejati" de inflatie. Castiga mai bine ca anul trecut" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#inflatie, #salariu mediu net, #domenii, #salarii Romania, #ins , #Stiri Macroeconomie