Inflația în zona euro a scăzut în martie peste așteptări! Când va începe BCE să reducă dobânzile

Miercuri, 03 Aprilie 2024, ora 15:06
0 citiri
Inflația în zona euro a scăzut în martie peste așteptări! Când va începe BCE să reducă dobânzile

Inflația în zona euro a scăzut mai mult decât se așteptau specialiștii, sporind discuțiile cu privire la decizia BCE de a reduce dobânzile.

Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat în ultima perioadă în mod repetat că nu se va lua o decizie pripită în acest sens și că va face tot ce este necesar pentru a ține inflația sub control, chiar dacă dobânzile mari nu sunt prielnice mediului economic.

Doar că nivelul inflației anuale din luna martie în zona euro este foarte aproape de ținta oficială de inflație a BCE.

Alimentele și mărfurile s-au scumpit mai puțin

Inflația din zona euro a scăzut la 2,4% în martie, valoare mai mică decât anticipau prognozele specialiștilor, întărind așteptările ca Banca Centrală Europeană - BCE să reducă ratele dobânzilor până în vară.

Încetinirea creșterii anuale a prețurilor de consum, de la 2,6% în luna precedentă, a reflectat creșteri mai mici ale prețurilor la alimente și mărfuri, care au compensat prețurile constante ale serviciilor, potrivit datelor publicate miercuri de biroul de statistică al UE, Eurostat.

Economiștii chestionați de Bloomberg estimaseră o valoare pentru martie de 2,5%, scrie Financial Times.

Îngrijorări legate de creșterea salariilor

BCE se reunește săptămâna viitoare pentru a discuta cât de curând va slăbi politica monetară. Majoritatea analiștilor cred însă ca factorii de decizie vor aștepta până in iunie pentru a începe să reducă ratele.

Există încă un grad mare de îngrijorare cu privire la creșterile de salarii care ar putea fi operate în această perioadă în țările europene, pentr a atenua cea mai gravă criză a costului vieții cu care s-a confruntat regiunea în această generație.

Această eventualitate ar duce la o nouă creștere a prețurilor în zona serviciilor, în care prețurile au crescut într-un ritm anual constant de 4%, pentru a cincea lună consecutiv.

Inflația de bază, care exclude prețurile energiei și ale alimentelor, pentru a oferi o imagine mai bună asupra presiunilor subiacente ale prețurilor, a scăzut la rândul său puțin mai mult decât se așteptau economiștii la 2,9% în martie, comparativ cu 3,1% în februarie.

Aproape de ținta BCE

Inflația din zona euro a scăzut rapid de la vârful de 10,6% din octombrie 2022, după ce perturbările aduse de pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina au declanșat cea mai mare creștere a prețurilor din ultimele decenii.

În prezent, rata anuală a inflației s-a apropiat foarte mult de ținta oficială a BCE, care este de 2%.

Factorii de decizie importanți ai BCE au semnalat că este probabil să aștepte până în iunie, înainte de a decide cu privire la potențialele reduceri ale dobânzilor, pentru a avea mai mult timp să evalueze dacă presiunile salariale se moderează suficient pentru a menține inflația pe o tendință descrescătoare, pentru a putea fi atinsă ținta de inflație.

România nu se află în zona euro, dar economia autohtonă poate importa inflație din țările care au adoptat moneda europeană, ca urmare a gradului ridicat de integrare economică.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Inflația în zona euro a scăzut în martie peste așteptări! Când va începe BCE să reducă dobânzile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Numarul de firme infiintate in primele doua luni ale acestui an a avut evolutia influentata de recentele cresteri de impozite din 2023 si ianuarie 2024, astfel structura acestora a fost modificata,...
#economie , #Stiri Macroeconomie