Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% in februarie. Energia electrica s-a scumpit cel mai mult

Joi, 11 Martie 2021, ora 12:34
840 citiri
Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% in februarie. Energia electrica s-a scumpit cel mai mult
Oameni in supermarket FOTO Unsplash

Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% in luna februarie a acestui an, de la 2,99% in luna ianuarie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, marfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

"Preturile de consum in luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) fata de precedentele 12 luni (martie 2019 - februarie 2020 ), calculata pe baza IPC, este 2,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,1%", precizeaza INS.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de 2% la sfarsitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II si de 2,4% la sfarsitul trimestrului III. La finalul anului se estimeaza o inflatie de 2,5%.

Energia electrica s-a scumpit cel mai mult

Energia electrica s-a scumpit cel mai mult in luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2020, cu un avans al pretului de 17,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

Pe segmentul marfurilor alimentare, cea mai semnificativa crestere de pret a fost consemnata la fasole boabe si alte leguminoase (plus 16,07%) si ulei comestibil (plus 11,45%) in acelasi interval de referinta, in timp ce in sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit telefonia (plus 9,16%) si serviciile de igiena si cosmetica (plus 5,89%).

Preturi mai mari la fasole si ulei

In februarie 2021, comparativ cu februarie 2020, cele mai importante scaderi de pret au fost inregistrate la cartofi, cu 28,79%, serviciile de trafic aerian, cu 20,12% si gaze naturale - minus 2,18%.

Comparativ cu prima luna din acest an, in februarie cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (plus 4,28%), legumele si conservele de legume (plus 2,35%) si combustibilii (plus 2,22%). Pe de alta parte, cele mai importante scaderi de pret au fost consemnate in sectorul de trafic aerian (minus 19,55%).

In randul produselor alimentare, ouale au fost mai ieftine cu 0,7%. In ceea ce priveste marfurile nealimentare, incaltamintea din piele s-a ieftinit cu 0,02%.

Scandalul datelor privind vaccinarea publicate de Vlad Voiculescu. Ce spun expertii in comunicare publicaRusia: Avioanele spaniole Eurofighter din Romania nu au facut o interceptare propriu-zi ...citeste mai departe despre "Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% in februarie. Energia electrica s-a scumpit cel mai mult" pe Ziare.com

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, #crestere, #energie electrica , #Stiri Macroeconomie