Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a spus, miercuri, la Bucuresti, intr-o declaratie de presa comuna cu premierul Viorica Dancila, ca a venit momentul pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.
Tajani a vorbit insa si de importanta respectarii valorilor si principiilor europene, mentionand explicit statul de drept, in contextul in care saptamana trecuta Parlamentul European a adoptat rezolutia privind respectarea acestuia in Romania.
"S-a discutat si de apararea valorilor europene, statul de drept, drepturile omului - trebuie respectate de toate statele UE si in afara. Guvernul si-a luat angajamanetul sa sprijine Acordul Dublin, gasirea unui acord cu privire la buget.
Suntem pregatiti sa colaboram cu urmatoarea presedintie. Pe 9 mai vom fi la summit-ul de la Sibiu, cand vom avea ocazia sa lansam un mesaj puternic fata de alegatori, ne dorim ca participarea sa fie una mare la aceste alegeri. A venit momentul sa acceleram aderarea Romaniei la Schengen", a declarat Tajani.
El a prezentat si ce asteptari are de la Guvernul Romaniei, ce dosare-cheie trebuie rezolvate in lunile care urmeaza, ce acorduri trebuie obtinute. Printre chestiunile mentionate se numara Brexit-ul, bugetul UE, migratia, dar si o decizie in ce priveste impunerea unei taxe pentru gigantii IT.
Urmareste LIVE aici cele mai importante momente si declaratii din timpul intalnirilor liderilor PE la Bucuresti
La randul sau, Dancila a asigurat ca Romania e pregatita de preluarea... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 12:17
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, sustine ca o eventuala confruntare cu un numar mare de refugiati poate fi pentru Romania un test important referitor la pregatirea pentru intrarea in spatiul Schengen.
"Au existat anterior opinii potrivit carora ruta imigratiei dinspre Serbia spre Ungaria se va modifica spre Romania, acest lucru nu s-a intamplat pana acum.
Insa posibilitatile sunt tot mai reduse, de exemplu, daca si Croatia si Slovenia isi vor inchide granitele naturale, atunci traficantii si imigrantii vor trebui sa-si caute noi rute. Una dintre acestea poate fi Romania, evident va fi un test important pentru nivelul de pregatire a Romaniei pentru spatiul Schengen", a spus Peter Szijjarto intr-un interviu acordat Digi 24.
In aceasta ...citeste mai departe despre "Ministrul maghiar de Externe: Refugiatii, un test despre pregatirea Romaniei pentru Schengen" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 08:55
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata seara, ca in sedinta Consiliului JAI de saptamana viitoare Romania nu va fi acceptata in Spatiul Schengen, pentru ca statele care au mai votat impotriva aderarii tarii noastre o vor face si acum.
"Sedinta JAI e saptamana viitoare si ni s-a spus foarte clar nu exista consens. Va spun mai direct: se voteaza contra tot de catre acele tari care votau de obicei contra si atunci nu avea rost sa supunem la vot in contextul actual.
Anul viitor presedintia va fi a Olandei, despre care stiti bine ce prietena a fost cu Romania pe tema Schengen. O sa vedem.
Deocamdata e clar ca dosarul Schengen, in ceea ce ma priveste pe mine si Guvernul, eu cred ca nu are rost sa ne mai rugam prea mult de cineva care nu vrea sa ne auda", a afirmat Ponta, la Amman.
Ponta pleaca in Iordania. Va lua cu el 4 ministri si un secretar de stat
Premierul a vorbit despre integrarea in Schengen in contextul in care a anuntat ca va reanaliza modul in care se acorda ...citeste mai departe despre "Ponta: In urmatoarea sedinta JAI se voteaza contra aderarii Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 21:50
Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Presedintele Traian Basescu crede ca "mutarea frontierei UE pe frontiera noastra de nord si de sud-vest" este extrem de importanta si a salutat ultima declaratie a premierului legata de Consiliul JAI, prin care anunta ca se va incerca evitarea exercitarii dreptului de veto de catre Germania.
"Salut pozitia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul Romaniei in sedinta JAI pe Schengen", a spus Basescu, luni seara, intr-o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.
El a precizat ca aceasta pozitie este "o revenire la normal".
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.
In legatura cu pozitia Germaniei privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, presedintele a afirmat ca ministrul german de Interne este un suporter al Romaniei, mentionand insa ca din punctul acestuia de vedere, Romania si Bulgaria au o singura problema in privinta intrarii in Schengen: coruptia.
In plus, Traian Basescu a sustinut ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.
Miza aderarii la Schengen
Pe langa Schengen: Ce-are Romania de pierdut la nivel de... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 09:31
Danemarca sprijina in continuare aderarea Romaniei la acordul Schengen de libera circulatie, a declarat premierul acestei tari, Helle Thorning-Schmidt, cu ocazia unei intalniri oficiale cu primul ministru roman, Victor Ponta.
"L-am asigurat pe primul-ministru ca poate conta pe Danemarca in ceea ce priveste mentinerea pozitiei privind inceperea si finalizarea procedurile de integrare in Schengen", a afirmat Thorning-Schmidt.
La randul sau, Ponta a remarcat faptul ca este primul sef de guvern roman care efectueaza o vizita in Danemarca dupa 2004 (cand Guvernul era condus de Adrian Nastase - n.r.) si a aratat ca principalul obiectiv al vizitei a fost de a reconfirma relatiile politice bilaterale, dar si de a impulsiona relatiile economice.
El a aratat ca Danemarca este un exemplu de buna guvernanta, eficienta energetica si tehnologii moderne in agricultura, iar investitorii danezi pot beneficia in Romania de un mediu de afaceri atractiv si stabil din punct de vedere legislativ, inclusiv in zona energiei verzi.
Ce a facut Danemarca la presedintia Consiliului UE
Ponta l-a invitat pe prim-ministrul danez sa vina din nou la Bucuresti, dar "pentru mai multe ore", pentru a constata ca Romania nu inseamna doar Capitala si cladirile oficiale. mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 16:21
Comisia Europeana urmareste in continuare foarte atent situatia politica din Romania, dupa "un fel de puci parlamentar", afirma vicepresedintele CE, Viviane Reding, precizand ca nu ar fi surprinsa daca integrarea Romaniei in Schengen ar fi amanata, conform unui interviu acordat Le Monde.
"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorita Mecanismului de control si verificare pe care l-am creat. Speram ca toti actorii politici de la Bucuresti vor putea depasi disensiunile pentru a pregati campania electorala din octombrie. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in scurt timp ceea ce vechile democratii au indeplinit in cateva decenii", declara Viviane Reding.
Reporter Le Monde: "Credeti ca aderarea Romaniei la Schengen este de actualitate?"
"Este o decizie care va apartine statelor membre UE, in unanimitate, daca isi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Intrebarea esentiala este de a sti daca statul de drept roman ne poate oferi incredere. Spatiul Schengen nu se refera doar la functionarea tehnica a frontierelor, asa cum evalueaza Comisia Europeana. Implica si o buna functionare a justitiei si garantii in acest sens.... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 14:47
Spania sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a declarat ministrul de Externe spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil intr-o intrevedere la Munchen avuta cu seful diplomatiei de la Bucuresti, Cristian Diaconescu.
"Cei doi demnitari au convenit, de asemenea, intensificarea dialogului politic dintre Romania si Spania in domenii de actualitate ale agendei europene cum sunt guvernanta economica in UE si negocierile pentru cadrul financiar multianual post 2013. In context, oficialul spaniol a reconfirmat sprijinul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen", se arata intr-un comunicat MAE.
Potrivit sursei citate, ministrul spaniol de Externe a acceptat invitatia omologului roman de a efectua o vizita in Romania. In cadrul intrevederii cei doi oficiali au analizat perspectivele relatiei bilaterale si ale cooperarii in plan european.
De asemenea, a fost discutat sprijinul acordat de autoritatile de la Madrid comunitatii romanesti din aceasta tara, cei doi ministri convenind sa continue dialogul, cu accent pe restrictiile existente la accesul lucratorilor romani pe piata spaniola a muncii.
Totodata, cei doi ministri de Externe au subliniat interesul comun pentru dezvoltarea mai accelerata a cooperarii economice dintre cele doua state, pe fondul tendintei ascendente inregistrate de volumul schimburilor comerciale si al implicarii firmelor spaniole in proiecte de anvergura in Romania.
Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, participa, in... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 17:03