Presa internationala: UE nu detine mecanisme pentru a stabiliza situatia statelor

Joi, 19 Iulie 2012, ora 14:27
1409 citiri
Presa internationala: UE nu detine mecanisme pentru a stabiliza situatia statelor

Mai multe analize din presa internationala remarca faptul ca UE este lipsita de un mecanism si de criterii adecvate pentru a impiedica abaterea unor tari membre de la principii de baza. Presa internationala a comentat pe larg rapoartele de miercuri privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania si Bulgaria.

Aceste documente au fost elaborate in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

New York Times: Romania, criticata pentru nerespectarea valorilor democratice

La cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a facut obiectul unor critici publice neobisnuit de dure, miercuri, privind respectarea valorilor democratice, in contextul in care Comisia Europeana a anuntat o monitorizare intensificata a tarii, scrie New York Times.

Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007, dar cu conditia sa fie supuse unor evaluari periodice la Bruxelles, din cauza preocuparilor legate de coruptie si crima organizata in cele doua tari. Comisia Europeana ar fi putut decide miercuri sa intrerupa rapoartele, care sunt vazute ca un stigmat la Bucuresti si Sofia, dar a optat in schimb pentru a continua monitorizarea.

"Au fost inregistrate progrese atat in Bulgaria cat si in Romania, dar procesul nu este inca durabil si ireversibil', a declarat Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei. 'Accentul se pune foarte mult acum pe trecerea la punerea in aplicare", a adaugat Gray.

In timp ce Bulgariei i-a fost acordat un ragaz suplimentar pana la sfarsitul lui 2013, inainte de urmatorul sau raport, Romaniei i s-a spus ca este nevoie de actiune "urgenta" pentru a-si demonstra angajamentul fata de statul de drept, dupa ce o disputa intre guvernul nou ales si presedintele tarii a provocat o criza constitutionala.

Intr-o declaratie facuta la Bucuresti, premierul Victor Ponta a apreciat raportul drept "echilibrat" si a afirmat ca Romania ar trebui "sa traga concluziile necesare".

Diplomatii de la Bruxelles nu-si amintesc sa fi existat o ocazie anterioara in care Comisia sa fi pedepsit atat de aspru un stat membru, subliniaza ziarul american.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o sustinere puternica din mai multe capitale, inclusiv de la Berlin. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a afirmat intr-o declaratie: "Noi nu trebuie sa permitem sa se intample incalcari impotriva valorilor noastre comune europene, dintre care democratia si statul de drept sunt centrale".

Heather Grabbe, directoarea "Open Society Institute-Bruxelles", sprijinit de filantropul miliardar George Soros, a salutat limbajul dur, dar a declarat ca UE are nevoie de metode mai bune decat presiunea colegiala pentru a asigura ca toti membrii sai adera la reguli. "Problema ramane aceea ca UE nu are un mecanism stabilit si un set de criterii privind standardele democratice, care sa fie transparent si sa se aplice tuturor statelor membre", a spus Grabbe intr-un e-mail pentru New York Times.

Potrivit cotidianului newyorkez, disputele politice din Romania au cantarit asupra economiei in dificultate a tarii, care este conditionata de un imprumut de cinci miliarde de euro, de la FMI. Fondul a amanat trimiterea unei misiuni de evaluare la Bucuresti, pana la 31 iulie, dupa referendumul privind suspendarea presedintelui. Intre timp, moneda Romaniei, leul, a coborat la minimul avut vreodata in raport cu euro.

WSJ: Situatia politica din Romania ridica intrebari despre capacitatea tarii de a indeplini cerintele acordurilor sale de imprumut cu UE si FMI

Wall Street Journal (WSJ) apreciaza ca UE a emis o mustrare aspra guvernului din Romania, tara care este unul dintre membrii cei mai noi si mai saraci ai blocului, spunand ca masinatiuni politice au subminat democratia tanara a tarii si solicitand extinderea monitorizarii pentru a asigura domnia legii.

UE, un club de democratii liberale, a depus eforturi pentru a preveni ceea ce apreciaza a fi derapajul standardelor in randul unor membri, suscitand insa plangeri potrivit carora blocul este lipsit de instrumente adecvate si de vointa politica pentru a impiedica abaterea de la principii de baza.

Disputa politica de la Bucuresti a ridicat intrebari cu privire la capacitatea Romaniei de a indeplini cerintele acordurilor sale de imprumut cu UE si FMI, impingand moneda tarii, leul, in jos considerabil fata de euro, subliniaza si WSJ.

Barroso a declarat ca o noua evaluare va fi efectuata inainte de sfarsitul anului. Potrivit cotidianului financiar american, acest lucru ar putea afecta aderarea Romaniei la spatiul Schengen, un obiectiv important al tarii.

Stanga resurgenta din Romania a fost blocata in acest an intr-o lupta cu politicieni de centru-dreapta anterior dominanti, care si-au pierdut popularitatea pe fondul nemultumirii profunde provocate de reducerile bugetare si al acuzatiilor de coruptie si clientelism, aminteste WSJ.

Irish Times: Campania lui Ponta impotriva presedintelui Basescu are ca scop consolidarea puterii premierului

Irish Times releva ca incercarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu este doar unul din demersurile premierului Victor Ponta de a-si asigura propria putere.

Premierul social-democrat a intrat in conflict cu partenerii sai din UE in contextul in care incearca sa-l demita pe presedintele nepopular de centru-dreapta, Traian Basescu, potrivit publicatiei. In pofida infirmarilor sale, Ponta este acuzat de subminarea atat a statului de drept cat si a independentei sistemului judiciar fragil al tarii, comenteaza ziarul irlandez.

Situatia reaminteste tensiunile neplacute cu Ungaria premierului Viktor Orban, care a intrat sub focul criticii anul acesta si anul trecut pentru stirbirea independentei Bancii centrale, a sistemului judiciar si a organismului de protejare a datelor.

Alaturi de Bulgaria, Romania a fost supusa unei monitorizari speciale a UE ani de zile in ceea ce priveste reforma judiciara si domnia legii. Progresul este lent in fiecare caz, dar evenimentele recente au aruncat asupra lui Ponta si guvernului sau o lumina deosebit de defavorabila, este de parere Irish Times.

Premierul roman si-a folosit ampla majoritate parlamentara pentru a determina suspendarea lui Basescu in urma cu doua saptamani, o masura care va duce la organizarea unui referendum duminica, 29 iulie, privind continuarea mandatului presedintelui. Ziarul irlandez aminteste ca noul proces de suspendare survine la scurt timp dupa condamnarea la inchisoare a fostului premier si mentor al lui Ponta, Adrian Nastase, pentru coruptie, fapt care l-a determinat pe Basescu sa spuna ca manevrele guvernului impotriva sa sunt motivate de teama unor urmariri penale ulterioare.

Campania lui Ponta impotriva presedintelui nu este decat una dintre mai multe masuri luate pentru a-si consolida puterea, subliniaza si aceasta publicatie. L-a inlocuit pe Avocatul Poporului oficial, a incercat sa reduca competentele Curtii Constitutionale si a anulat puterea unei comisii academice care a constatat ca mari parti din teza sa de doctorat au fost plagiate. Aceste masuri si altele au fost primite incontestabil cu raceala, mai scrie Irish Times in analiza sa.

La inceput, Ponta a negat ca ar fi facut ceva reprobabil, dar in cele din urma a cedat, declarand ca va aborda fiecare din cele 11 solicitari specifice stabilite de Comisia Europeana.

Presiunea asupra Curtii Constitutionale din partea unor membri ai guvernului si inalti politicieni a fost apreciata drept "interventie inacceptabila" impotriva unei institutii judiciare independente. "Guvernul si toate nivelurile politice trebuie sa respecte separarea puterilor. Ei trebuie sa respecte cu strictete, de asemenea, independenta justitiei", spune Comisia.

Niciunul dintre aceste demersuri nu poate ajuta campania Romaniei de a fi admisa in spatiul Schengen din care si Romania si Bulgaria raman excluse, releva si ziarul irlandez. "Fara evolutiile recente am fi vazut intr-adevar, un limbaj diferit in raport", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei atunci cand a fost intrebat miercuri daca disputa a subminat eforturile tarii privind Schengen.

EUobserver: Bruxellesul are putine puteri executorii in ceea ce priveste actiunea in cazul statului de drept"

EUobserver noteaza ca Jose Manuel Barroso a criticat guvernul roman pentru subminarea increderii in statul de drept, dar aceste declaratii puternice vin in contradictie cu faptul ca Bruxellesul are putine puteri executorii in acest domeniu.

Un comisar a recunoscut ca a fost "socat" de atitudinea aroganta a politicienilor romani atunci cand le explica oficialilor UE rolul celor mai inalte instante a tarii.

In ultimele saptamani, premierul Ponta, un social-democrat, a ignorat hotararile Curtii Constitutionale, a concediat Avocatul Poporului si a actionat pentru suspendarea presedintelui. Bruxellesul a raspuns cerandu-i lui Ponta sa puna in aplicare o "to-do list" in 11 puncte pentru a restabili domnia legii in tara. Ponta a fost de acord intr-o scrisoare, dar Comisia asteapta acum sa vada daca el isi respecta promisiunile. Cu toate acestea, Comisia are putine "arme" in arsenalul sau, tine sa sublinieze si EUobserver.

Romania, ca si Bulgaria, s-a aflat sub monitorizare politica suplimentara de la aderarea la UE in urma cu cinci ani. Progresele inregistrate de cele doua tari in lupta impotriva coruptiei sunt rezumate intr-un raport anual, aminteste sursa mentionata.

La celalalt capat al scalei se afla posibilitatea de a suspenda drepturile de vot ale Romaniei. De obicei denumit "optiunea nucleara", Articolul 7 ramane o parte netestata a Tratatului de la Lisabona. Exista reticenta de a-l folosi deoarece este o sanctiune puternica.

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a mentionat aceasta posibilitate colegilor ei in timpul discutiei de miercuri despre Romania, notand ca daca raportul nu reuseste sa aduca schimbari concrete, Articolul 7 este singura optiune ramasa.

Este pentru a doua oara in acest an cand UE discuta dupa cat se pare un abuz asupra democratiei al unui stat membru. Ungaria a fost puternic criticata in primavara pentru introducerea unor legi care au subminat sistemul judiciar. Posibila utilizare a Articolului 7 a fost invocata si cu acel prilej.

#presa internationala Romania, #UE reforma justitiei, #mecanisme UE stabilizare state, #incalcare principii baza UE , #UE