Iohannis, la finalul Consiliului European: Am explicat ca o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna (Video)

Vineri, 10 Martie 2017, ora 16:35
853 citiri
Iohannis, la finalul Consiliului European: Am explicat ca o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna (Video)
Foto: captura YouTube / Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la finalul Consiliului European, ca a sustinut in fata partenerilor de dialog pozitia Romaniei si anume ca "o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna", ci, dimpotriva, ar putea duce la scindarea Uniunii Europene.

"Am explicat colegelor si colegilor de ce o Europa cu mai multe viteze nu este o solutie buna. Dimpotriva, este o solutie care, in extremis, ar putea chiar sa duca la scindarea Uniunii Europene. (...) O sa ne apucam sa discutam Cartea Alba prezentata de domnul Juncker si vom incerca intr-un an, maxim doi ani, sa conturam felul in care vedem cu totii impreuna viitorul Uniunii Europene", a spus presedintele Iohannis.

Intrebat de un jurnalist de ce ar fi o solutie proasta Europa cu mai multe viteze, cata vreme este o realitate, dovada Zona Euro si Zona Schengen, Klaus Iohannis a punctat ca e o realitate, dar nu trebuie sa devina un obiectiv.

"Asta este foarte clar ca este o realitate, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ne facem un obiectiv din asta. Faptul ca acum ne miscam cu viteze diferite nu inseamna ca ne dorim ad infinitum sa ne miscam tot cu viteze diferite.

In afara de asta, apar anumite temeri in natiunile industrializate, tarile care au un nivel de trai mai ridicat. Evident, apare temerea ca vor disparea locuri de munca, fiindca salariile sunt mai mici in Europa de Est, apar oarece temeri ca vor pierde din industria serviciilor exact din aceste cauze, si multe altele, iar in Est apare temerea profunda ca oamenii vor fi lasati in urma.

Si atunci, si una, si alta sunt mai degraba de natura sa amplifice o disensiune intre statele membre, in loc sa duca la o colaborare aprofundata. Nu trebuie sa ne temem de proiecte unde se lucreaza cu viteze diferite, cum este, de exemplu, Procurorul European. 17 state membre au semnat ca sunt de acord, printre care si Romania, altii nu au semnat inca. Este un tip de proiect unde nu toata lumea achieseaza de la inceput, unii vor veni mai tarziu, altii poate nu vor veni deloc, dar asta nu inseamna ca nu se merge inainte.

Insa asta nu inseamna Europa mai multor viteze. Asta inseamna un proiect unde unii vor sa intre mai repede si altii vor sa intre mai tarziu. Asa ceva este acceptabil, dar sa statuam ca in Europa sunt tari care merg inainte si altele care raman in urma, asta nu putem sa acceptam", a argumentat presedintele Romaniei.

Citeste si Macovei: Nu acceptam o Europa cu doua viteze. Reformarea UE se poate face prin reducerea instit ...citeste mai departe despre "Iohannis, la finalul Consiliului European: Am explicat ca o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna (Video)" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis Consiliul European Europa viteze , #Stiri Guvern