Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:00
2081 citiri
Uniunea bancara: Ce presupune si care sunt sansele de realizare

Liderii europeni au promis la intalnirea din Mexic, a celor mai mari 20 de economii ale lumii, ca vor crea o uniune bancara, idee sustinuta si de Fondul Monetar International prin declaratiile sefei institutiei, Christine Lagarde. Ce ar presupune insa o astfel de uniune?

Angajamentul luat de liderii europeni pare a fi o noua promisiune care urmareste linistirea investitorilor inainte de summitul european din 28-29 iunie. Realizarea unei uniuni bancare ar presupune masuri complexe pentru care se poate, cel mult, abia sa se inceapa discutiile.

"Deocamdata eu limitez aceasta idee la stadiu de incepere a unor discutii care nici macar nu sunt negocieri. Cred ca trebuie o clarificare de pozitie, trebuie o responsabilizare a fiecarui sistem in parte - bancar, monetar, fiscal. Trebuie sa aiba la baza o intarire a unitatii fiscale printr-o politica bugetara din ce in ce mai bine reglementata prin tratatul de guvernanta fiscala si trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor in toate tarile principale europene, mai ales in Germania, pentru ca aceasta uniune bancara este in primul rand o decizie politica", a declarat economistul Mircea Cosea, pentru Business24.

In primul rand, o uniune bancara ar presupune mai mult decat o relatie economica, si ar avea nevoie in primul rand de intarirea uniunii politice europene. De asemenea, implicatia principala a crearii unei uniuni bancare ar fi impartirea responsabilitatii pentru esecurile economice.

Dand exemplul bancilor spaniole, care tocmai au primit ajutor european, analistul economic Ionel Blanculescu sustine ca, in cazul in care uniunea bancara era deja instituita, toate bancile europene ar fi platit pentru greselile celor spaniole. Bancile care ajung in situatii dificile ar beneficia de un tratament preferential, in timp ce restul bancilor ar plati pentru ajutorul primit de aceasta.

"E o forma de comunism cu fata capitalista. Hai sa punem toti carca sa garantam pentru neperformantii bancari in loc sa lasam legile falimentului sa functioneze, si acele banci care nu sunt bune, sa iasa din sistem", declara pentru Business24, Ionel Blanculescu.

De altfel, ar fi nevoie de o relatie puternica intre Banca Centrala Europeana si celelalte institutii europene cu rol de reglementare a politicilor fiscale.

Consecinte europene pe plaiuri mioritice

O prima mare problema in crearea aceste uniuni ar fi daca aceasta ar urma sa fie destinata celor 17 tari ale zonei euro sau intregii Uniuni Europene. Indiferent de situatie insa, Romania va fi afectata de realizarea uniunii bancare pentru ca bancile romanesti... nu sunt romanesti.

"Bancile vor primi sarcinile si directivele prin tarile de origine, care sunt in zona euro. Aproape toate bancile bancile importante provin din zona euro. Bancile acelea vor reglementa si piata romaneasca chiar daca piata romaneasca nu va fi in zona euro. Deci, din punctul nostru de vedere,intr-un asemenea caz cel mai important e urgentarea intrarii Romaniei in zona euro. Altfel, paritatea monedei va deveni un lucru foarte complicat de reglementat si nuva fi in favoarea leului", este parerea lui Mircea Cosea.

Clientii romani ai bancilor cu capital originar din zona euro ar trebui sa indeplineasca aceleasi conditii ca si restul clientilor bancilor europene. "Acest lucru va ridica probleme pentru ca Romania este o tara care inca nu e in zona euro, care are un nivel de dezvoltare inferior, o putere de cumparare inferioara mediei europene, deci probabil ca standardele de creditare vor fi mai mari. Probabil ca vor veni si lucruri pozitive, ca disciplinarea politicilor de dobanzi. Acest lucru inseamna ca toti clientii bancilor nu vor mai fi la latitudinea unei singure banci, riscand sa schimbe obligatiile fata de banca de la o luna la alta sau de la an la an. Va fi o piata mai reglementata, mai disciplinata, ceea ce va conveni clientilor pentru ca nu vor mai fi supusi riscurilor, dar in acelasi timp, va limita posibilitatea de creditare pentru ca acestea ar putea sa fie mult mai dure", continua economistul.

Secretul bancar, prima piedica. Arhitectura UE, a doua

Mai mult, acesta considera ca o uniune bancara nu ar fi posibila in primul rand din cauza secretului bacar. Nicio institutie financiara mare din Europa nu va fi de acord ca o institutie concurenta sa vada arhitectura sa interna.

Conform economistului Ionel Blanculescu insa, realizarea unei uniuni bancare e imposibila fara existenta unui sistem fiscal comun, dar si a altor elemente de uniune importante.

"In momentul acesta, avem o uniune partiala monetara, la jumatate din statele europene din care cinci sunt in genunchi, o uniune administrativa partiala - vezi Schengen care nu functioneaza in mod corespunzator si care se pregateste de suspendarea acestui tip de uniune prin reintroducerea controalelor la frontiera, o uniune economica care nu exista, o uniune bancara care iar nu exista", aminteste economistul.

Discutia despre uniunea bancara este insa, conform acestuia, utopica, pentru ca aceasta uniune nu se va forma in actuala constructie a Uniunii europene.

Parerea economistului Mircea Cosea este insa ceva mai temperata, el declarand ca momentan se pot lansa discutii pe aceasta tema, dar cu siguranta nu se va putea forma peste noapte. "E o idee care se poate pune in practica in prezent doar prin inceperea unor negocieri foarte serioase si cred ca e o idee foarte buna care va duce in final, cu ajutorul clasei politice europene, la consolidarea sistemului politic al Uniunii Europene si din punct de vedere institutional si din punct de vedere functional."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara europeana, #uniune bancara FMI, #uniune bancara probleme, #realizare uniune bancara , #Banci internationale