Schengen, la schimb cu primirea refugiatilor? Slabe sanse pentru Romania

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
5515 citiri
Schengen, la schimb cu primirea refugiatilor? Slabe sanse pentru Romania
Foto: Wikimedia

Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.

Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.

Schengen in schimbul imigrantilor

"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.

Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.

Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.

"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.

In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.

In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500 de refugiati ajunsi in Europa via Grecia sau Italia. Noua schema de redistribuire prevede ca Sofia sa se incarce cu alti 1.500 de azilanti.

In Romania, presedintele Klaus Ionhannis a anuntat ca este de acord cu acordarea azilului pentru cei 1.783 de imigranti, asa cum s-a stabilit anterior, dar refuza ideea de a creste numarul lor pana la 6.351 de persoane, conform noii cote obligatorii.

"Nu cred ca este o solutie sa vorbim de stabilirea unor cote obligatorii intr-o maniera birocratica fara consultarea statelor membre. Vorbim despre oameni, nu despre obiecte de inventar", a precizat Iohannis la mijlocul saptamanii trecute.

O mana spala pe alta

De la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta nu se arata tocmai convins de necesitatea impunerii unor cote obligatorii in preluarea refugiatilor din Europa.

Pe de alta parte, nu s-a putut sa nu remarce, de asemenea, o anumita ironie a sortii.

"Statele care ne cer acum sa fim solidari in gestionarea problemei refugiatilor sunt cele care au tot amanat intrarea Romaniei in spatiul Schengen", a comentat seful guvernului de la Bucuresti.

De pe celalalt mal al Dunarii, vicepremierul Kuneva crede ca accederea Bulgariei in interiorul spatiului Schengen ar rezolva o parte din problemele de securitate si de prestigiu politic al Europei.

In ambele state, chestiunea este vazuta ca o obsesie publica. Pana acum, Olanda a fost principalul oponent al aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, urmata de Germania, Finlanda si Franta, care au manifestat, de asemenea, rezerve in acest sens.

Kuneva, fost europarlamentar si actualul responsabil pentru relatia cu UE din cadrul guvernului bulgar, a declarat in fata reporterilor ca toate statele care s-au opus aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei sunt in acest moment gata sa renunte la orice opozitie.

"Nu exista o conditie din partea Romaniei in privinta acceptarii unui anumit numar de refugiati in schimbul intrarii in spatiul Schengen, dar ar fi corect ca, in octombrie, atat Romania cat si Bulgaria sa primeasca un raspuns final pe aceasta tema", a precizat un purtator de cuvant al Guvernului Romaniei.

"Nici nu poate fi vorba de o conditionare directa a intrarii in Schengen in schimbul acceptarii refugiatilor.

In schimb, devine evident ca acceptarea Romaniei si Bulgariei in acest moment ar avea rolul de a intari granita estica a Uniunii Europene", a opinat fostul ministru de Externe roman Cristian Diaconescu.

"Pozitia Comisiei Europene este ca ambele state indeplinesc criteriile de aderare la Spatiul Schengen, dar aceasta este o decizie pe care statele membre o vor lua", a precizat Natasha Bertaud, purtator de cuvant al CE.

Pentru multa vreme, statele occidentale au acuzat lipsa de progrese in lupta anti-coruptie ca fiind principala piedica in accederea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

In schimb, odata cu condamnarea fostului premier Adrian Nastase intr-un dosar care stagna de ani buni in instanta, Romania a demonstat ca a dat drumul unui tavalug de arestari si condamnari pentru fapte de coruptie petrecute la varful clasei politice.

Bulgarii mizeaza in schimb pe interesul europenilor de a pune mana mai repede pe persoanele urmarite in restul Europei.

Odata ce intra in posesia bazelor de date ale fortelor de politie din Bulgaria si Romania, autoritatilor din Occident le va mai usor sa retina suspectii care vor sa patrunda in Europa odata cu valul de imigranti, a explicat Kuneva.

In acest moment, organele de control din spatiul Schengen nu pot decat sa le verifice autenticitatea unor documente, a mai explicat vicepremierul Bulgariei.

Moment dificil

Atat Bucurestiul cat si Sofia s-ar putea sa mizeze pe o mana moarta, insa.

Mutarea granitelor spatiului Schengen catre estul Europei poate fi privita ca o miscare gresita, in conditiile in care multe state din Occident revin la metodele clasice ale controlului la granita.

Bulgaria, cel mai sarac stat membru al UE, are o granita comuna cu Turcia de 300 de kilometri, iar Turcia a devenit principala ruta abordata de refugiatii sirieni si irakieni pentru a ajunge in Europa.

Intre 2012 si 2014, Bulgaria a cunoscut o crestere de 470% a fenomenului migrationist, in cele din urma doar un gard de sarma ghimpata intins pe 30 de kilometri la granita reusind sa mai stavileasca fluxul de imigranti.

In acest moment, Bulgaria adaposteste 13.000 de refugiati din Siria, Irak si Afganistan.

Dincolo de Bulgaria, o usa deschisa spre Romania si mai departe ar putea insemna o lipsa de control asupra fluxului de imigranti si, implicit, un nou moment de haos pentru Uniunea Europeana.

#criza imigrantilor UE, #decizie imigranti Romania, #negociere Schengen Romania Bulgaria, #cota imigranti Romania , #Bulgaria