Van Rompuy tine partea Romaniei, dar nu are putere de decizie in privinta Schengen

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 13:30
1404 citiri
Van Rompuy tine partea Romaniei, dar nu are putere de decizie in privinta Schengen

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat in fata Parlamentului Romaniei ca tara noastra intruneste toate conditiile legale pentru aderarea la spatiul Schengen, situatia urmand sa se transeze in luna septembrie.

"Multi romani pun o importanta mare pe acest lucru si sunt de acord. Libertatea de miscare, libertatea de acces la munca reprezinta valori fundamentale ale UE. In acest spatiu, nu exista loc pentru stigmatizare.

Intrarea Romaniei in Schengen reprezinta una din aceste probleme. Toti liderii europeni au subliniat nu o data, ca toate conditiile legale au fost indeplinite.

Ultima intrunire a fost in martie si discutand cu ministrul de Externe, s-a pus problema adoptarii unei decizii in septembrie. Ma bucur ca Romania ia masuri in ceea ce priveste problemele de granita. Sunt convins ca acest control frontalier pune si probleme bugetare, dar aceste optiuni sunt necesare".

Cu toate acestea, analistii romani interpreteaza declaratiile oficialului european dupa regulile discursului diplomatic, ideile prezentate avand mai curand un caracter orientativ.

Mircea Cosea, analist economic:

"Declaratiile pe care oficialii Uniunii Europene le fac in aceste ocazii au caracter pur diplomatic. Cu toate acestea, nu inseamna ca n-ar trebui sa luam in seama atitudinea pozitiva. Dumnealui nu poate sa reglementeze pozitia pe care tarile o vor lua in septembrie fata de Romania.

Demisia guvernului olandez nu ne acorda mari sperante, linia ramanand aceeasi. Ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie nu ne avantajeaza deloc. Acolo, Romania este prezentata ca o tara care nu este pregatita sa intre in spatiul Schengen.

Cu toate acestea, este de salutat pozitia favorabila pe care institutiile europene o au despre Romania, chiar daca posibilitatea aderarii ramane sub semnul intrebarii".

Ilie Serbanescu, analist economic:

"Domnul presedinte al Consiliului European nu are putere de decizie. Deciziile sunt luate de Germania si de Franta. Decizia in problema Schengen apartine in principal Germaniei si a altor tari mai importante din vestul Europei.

Olanda este pusa de forma, un paravan pentru Germania care nu a vrut sa se bage in fata. Toata aceasta tevatura are ca scop introducerea acestui mecanism de vamesi vest-europeni in est, in Romania, in Bulgaria si in Grecia".

Masurile de redresare economica, salutare, dar trebuie sa continue

Presedintele Traian Basescu a prezentat in cursul diminetii de miercuri principalele teme de discutie abordate in cadrul intalnirii oficiale cu Herman Van Rompuy, printre care s-au numarat si masurile de redresare economica adoptate de guvernul roman.

"Am facut o scurta prezentare a masurilor pe care intentionam sa le luam in continuare, legat de obiectivul de a avea un an cu crestere economica. L-am informat pe domnul presedinte Herman Van Rompuy ca intentionam sa revenim la salariile de dinainte de reducerea cu 25%, pentru a stimula consumul", a declarat presedintele Romaniei, la finalul intalnirii.

Drept raspuns, presedintele Consiliului European a salutat rezultatele economice obtinute in urma masurilor de austeritate, insa a precizat ca ele trebuie sa continue pentru redresarea economica, derapajele fiind riscante, in contextul economic fragil, din prezent.

"Romania a facut fata cu flexibilitate, dar si cu frustrare si furie tuturor acestor decizii. Trebuie sa ne adaptam modelele acestei economii in schimbare. Nu exista solutii simple, deoarece situatia bugetara este foarte stransa in multe tari membre, nu este o solutie sa intram in bugetul deficitar. Putem totusi sa incurajam reformele structurale in fiecare tara, dar dureaza. Bugetele nationale si europene acorda prioritate investitiilor", a declarat Herman Van Rompuy in Parlamentul Romaniei.

Analistii contactati de Business24 considera ca in spatele discursului diplomatic sustinut de presedintele Consiliului European, se ascund rezerve in privinta masurii de crestere a salariilor. Cu toate acestea, guvernul nu va tine cont de ele.

Mircea Cosea, analist economic:

"Uniunea Europeana si Fondul Monetar nu incurajeaza revenirea salariilor la nivelul din 2010. Dar cred ca aceasta revenire se va intampla pentru ca este singurul argument pe care actuala coalitie il mai are in lupta electorala. Cresterea salariilor se va produce, in pofida sfaturilor, dar cu efecte adverse asupra economiei.

In conditiile in care recesiunea nu a trecut, in care ritmul de crestere este evaluat in jos, in conditiile in care s-a specificat ca este necesara o mare prudenta bugetara, nu avem prea multe argumente ca sa demonstram ca putem pastra deficitul in limite admisibile, daca facem aceasta revenire a salariilor.

Vreau sa subliniez ca revenirea va fi in exclusivitate o decizie politica, nu economica. Din punct de vedere economic, nu se justifica in momentul de fata".

Ilie Serbanescu, analist economic:

"Eu cred ca inclusiv FMI isi va da acordul in ceea ce priveste cresterea salariilor, pentru ca a dovedit ca e un agent electoral"

Herman Van Rompuy se afla in vizita oficiala la Bucuresti, cu ocazia aniversarii a sapte ani de cand Romania a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

#declaratii Van Rompuy Schengen, #presedinte CE Schengen , #Schengen