Victor Ponta: Mass-media sunt vinovate pentru Raportul MCV

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:01
1854 citiri
Victor Ponta: Mass-media sunt vinovate pentru Raportul MCV

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, inaintea sedintei de Guvern, ca asupra judecatorilor se exercita "presiuni extraordinare" de catre mass-media, situatie remarcata si de catre purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey, care a prezentat raportul CE privind functionarea justitiei din Romania din ultimele sase luni.

"Sunt de acord cu un lucru, in mod special: presiunile extraordinare din media asupra judecatorilor. Si astazi se fac presiuni asupra judecatorilor, intr-o parte din mass-media, sa dea din nou drumul OTV-ului sa functioneze", a declarat Victor Ponta, in contextul in care facea referire la raportul MCV.

Mark Grey, purtatorul de cuvant al CE, a declarat, miercuri, ca trebuie "sa se tina seama atat de libertatea presei, dar si de momentele cand presa este folosita pentru intimidare".

"Am avut plangeri din partea unei serii de institutii si o multime de indivizi care au facut observatii in acest sens. Exista si jurnalisti care s-au plans apropo de presiunile asupra lor, dar exista si campanii media impotriva unor magistrati din institutiile cheie. Nu exista referiri in raport la jurnalisti individuali care hartuiesc magistratii", a spus oficialul UE, care nu a detaliat cu exemple situatia mentionata.

Reprezentantul CE a declarat ca Romania are nevoie de o lege a presei:

"Comisia sustine importanta fundamentala a unei prese libere si pluraliste. Am avut si noi un numar de jurnalisti care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu ce se petrece in Romania. Au existat atacuri si hartuire din partea media impotriva reprezentantilor din justitie. Barroso a ridicat aceasta problema in august. La fel si-au exprimat temerile si Consiliul Europei si Comisia de la Venetia. Am primit plangeri de la Curtea Constitutionala, CSM, Curtea Suprema. Deci e o problema care trebuie adresata. Observam care are legatura cu campaniile politice, dar in unele cazuri s-a intrecut masura, de aceea am inclus acest aspect in raport", a spus Mark Grey.

Premierul Victor Ponta a vorbit si despre "intentia Marii Britanii fata de deschiderea pietei muncii".

"CE a actionat in sprijinul romanilor si e foarte bine", a spus Victor Ponta.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a transmis o scrisoare ministrilor Muncii si Internelor din Romania, prin care a confirmat demararea unei proceduri de infringement impotriva Marii Britanii, pentru incalcarea dreptului la libera circulatie.

Marea Britanie, sanctionata de CE pentru atitudinea fata de romani si bulgari

Victor Ponta a vorbit despre aderarea Romaniei la zona Schengen, afirmand ca tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic, dar depinde de deciziile politice din tarile UE.

"Noi suntem pregatiti pentru Schengen, cand vor fi pregatite toate tarile UE vom intra", a afirmat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania mass media presiuni judecatori, #Victor Ponta mass media, #CE legea presei Romania, #Mark Grey presiuni mass media , #stiri Victor Ponta