Fara Schengen, UE s-ar intoarce inapoi cu 20 de ani

Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 12:07
3510 citiri
Fara Schengen, UE s-ar intoarce inapoi cu 20 de ani
Foto: Pixabay

Sistemele de control la granitele statelor din cadrul Uniunii Europene se afla intr-o siuatie fara precedent, odata cu izbucnirea crizei refugiatilor.

Desi initiat cu o intentie de a usura viata cetatenilor europeni, acordul Schengen este privit acum cu mari dubii atat de critici cat chiar si de unii beneficiari ai liberei circulatii, cu riscul unei "intoarceri dramatice in timp", noteaza Euronews.

Granitele de la marginea blocului european au puncte fizice de control al pasapoartelor ca peste tot in lume, insa majoritatea granitelor din interiorul blocului au renuntat de mult la astfel de controale.

Pe 14 iunie 1985, statele membre ale Comunitatii Economice Europene (CEE) - Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda- au decis sa renunte la granitele interne. Cu propunerea aceasta au fost de acord toti membri fondatori ai blocului european, cu exceptia Italiei. Acea prima intelegere a fost parafata langa Schengen, un mic oras din Luxemburg.

Tarile din spatiul Schengen nu verifica sistematic buletinele calatorilor, acestia putand sa calatoreasca liber dintr-o tara in alta.

In 1990, acordului i-a fost adaugata o conventie, iar din 1995 noile reguli au intrat "in forta". Astfel, barierele si granitele fizice au fost demolate in urma cu 20 de ani.

Spatiul Schengen este alcatuit din 26 de tari, dintre care 22 state membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie si Irlanda nu au dorit sa intre in acest sistem, iar tari precum Romania, Cipru, Bulgaria sau Croatia inca mai fac eforturi pentru a fi primite. Spatiul Schengen include, insa, si cateva state non-UE precum Islanda, Norvegia, Elvetia sau Liechtenstein.

Spatiul Schengen, cel fara de granite, garanteaza libera circulatie pentru peste 400 de milioane de cetateni europeni. Cu toate acestea, nationalisti din intreaga Europa dau vina pe acest spatiu liber pentru usurinta cu care o multime de imigranti au calatorit din sud spre nordul Europei.

Pentru a intari securitatea, Consiliul Uniunii Europene a creat in 2004 Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex), menita sa supravegheze si sa coordoneze activitatea granitelor externe. Bugetul agentiei pentru 2015, insa, a fost de 114 milioane de euro, o suma modesta pentru situatii de urgenta precum cea din ultima perioada.

Tratatul Schengen nu a fost suspendat niciodata din cauza imigratiei, singurele situatii in care acesta a fost "incalcat" au fost marile evenimente sportive sau intalnirile internationale, ca o metoda de a preveni eventualele atacuri teroriste.

Germania, insa, ameninta cu desfiintarea acestui spatiu Schengen, daca refugiatii nu sunt alocati "in mod corect" intre statele membre ale Uniunii Europene.

Iar o astfel de masura ar intoarce calatorii din Uniunea Europeana inapoi cu 20 de ani.

O.D.

#suspendare acord Schengen, #acord schengen , #UE