Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi date temporar afara!

Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi date temporar afara!


Seful Departamentului Schengen din Guvernul Romaniei, chestorul Marian Tutilescu, a dezvaluit ca statele europene lucreaza la un tratat european de amploare pentru modificarea regulilor Schengen, pe modelul Tratatului fiscal ce va modifica regulile de guvernanta economico-bugetara.

"Se lucreaza acum la un nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, asa cum s-a lucrat pe zona euro, cu alte reguli. Se inaspresc regulile, inclusiv cu posibilitatea obligarii unui stat membru Schengen care se confrunta cu dificultati in asigurarea securizarii frontierelor sa-si introduca controale la frontierele interne", a afirmat Tutilescu.

"Putem s-o numim suspendare temporara din Schengen. Asta e filosofia Schengen, ridicarea controalelor la frontierele interne. Prin noul mecanism, un stat poate fi obligat de celelalte state, respectiv de Comisie, sa-si reintroduca controalele la frontiere, pe o perioada determinata, pana isi rezolva acele probleme", a completat seful Departamentului Schengen.

Inainte sa intre Romania - vezi de ce

Marian Tutilescu a dezvaluit faptul ca aceasta modificare va trebui sa se faca pana se incheie intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, din cauza faptului ca, altfel, vom crea un culoar cu tara-problema a Spatiului Schengen, Grecia, care are dificultati nu doar cu criza, ci si cu migrantii.

"Chestiunea asta are relevanta si pentru noi, se va aplica tuturor statelor membre. Se va finaliza adoptarea acestui pachet de masuri pana la finalizarea aderarii noastre si a Bulgariei la Schengen.

In momentul de fata, Spatiul Schengen se confrunta cu o mare problema in Grecia. Acolo exista un mare numar de migranti, care sunt veniti fie prin frontiera cu Turcia, fie prin insule. Numarul asta foarte mare, pe care grecii il gestioneaza cu dificultate si care pot sa creeze probleme - daca urca pe un feribot, ei pot sa circule nestingeriti in Spatiul Schengen.

Din cauza asta, in momentul in care se va deschide frontiera Greciei cu Bulgaria si a noastra cu Bulgaria, se creeaza o cale libera pentru acei migranti, de aceea se doreste adoptarea acestui mecanism ca sa inaspreasca mai mult conditiile si sa poata sa oblige un stat sa introduca din nou controale la frontiera", a mai declarat Tutilescu.

In ce faza e noul acord?

Marian Tutilescu ne-a explicat ca noul acord Schengen, despre care a vorbit pentru prima data la nivel inalt presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, e in faza negocierilor in grupurile de lucru si are sustinerea statelor importante din UE, incepand cu Franta, Germania si Olanda.

"Exista suport puternic al acestor state. Ati vazut declaratiile presedintelui Sarkozy. Cel mai probabil, conform discutiilor din faza aceasta, pana la sfarsitul anului ar trebui sa se finalizeze adoptarea acestui nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, a conchis Tutilescu.
Citeste mai multe despre Tutilescu: Schengen isi schimba regulile. Statele ar putea fi date temporar afara! pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1094 ori