Pandemia de coronavirus va duce anul acesta la recesiune in Uniunea Europeana, a estimat luni Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, avertizand ca economia blocului comunitar risca o contractare de 2,5%, transmite Reuters.
Epidemia a afectat lanturile globale de aprovizionare si a determinat numeroase state sa-si inchida frontierele si sa introduca masuri drastice de izolare.
"Evident, ne asteptam la o recesiune in timpul acestui an. Suntem in razboi cu virusul. Un razboi economic", a declarat Breton la postul de radio BFM.
"Inainte de criza ne asteptam la o crestere de 1,4% in UE, acum estimam un impact negativ intre 2% si 2,5%", a adaugat oficialul.
Si Maarten Vervey, seful Departamentului economic al CE, a avertizat vineri ca Uniunea Europeana si zona euro vor fi foarte probabil in recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.
"Este foarte probabil ca avansul economic al zonei euro si al UE ca intreg sa scada sub zero anul acesta si, in mod potential, chiar mult sub zero", a declarat Maarten Vervey la o conferinta de presa.
Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca isi mentine nemodificate previziunile privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in zona euro si Uniunea Europeana, chiar daca a tras un semnal de alarma fata de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale si epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economica.
Conform previziunilor economice de iarna, cresterea economiei zonei euro ar fi trebuit sa... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 13:15
Numarul somerilor din UE a atins nivelul record de 25,3 milioane de persoane in al doilea trimestru al acestui an, cu 11,6% mai mare compartiv cu luna martie 2011.
Rata somajului la nivelul Uniunii Europene este de 10,4%, informeaza Comisia Europeana.
Cea mai scazuta rata a somajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania, se precizeaza intr-un comunicat emis vineri de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in care sunt mentionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea for?ei de munca si situatia sociala din UE.
Potrivit aceleiasi surse, UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarsitul anului 2011, iar perceptia generala este ca situatia economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani.
In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparatie cu anii anteriori crizei. Grecia si Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salaria?i cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia si Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar.
Numarul somerilor de lunga durata reprezinta 4,5% din populatia activa, fiind in crestere fata de anul trecut.
Somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% in UE in iulie - desi nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru din 2012. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale somajului de peste 25% si numai trei... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:43
Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 25% pana in 2014, an in care se preconizeaza ca se va sfarsi recesiunea, a declarat ministrul grec de finante, Yannis Stournaras.
Contractia Produsului Intern Brut a Greciei cu 25% va determina Uniunea Europeana sa relaxeze termenii programului de sprijin de 130 miliarde de euro, convenit cu statul elen.
"Atunci cand vorbim de intervalul de timp pentru ajustare ar trebui sa luam in considerare conditiile economiei reale. Altfel exista riscul sa prelungim consecintele negative asupra economiei si societatii", a adaugat ministrul grec.
Scaderea veniturilor din taxe si cresterea accelerata a somajului va agrava recesiunea de patru ani cu care se confrunta Grecia si ar putea arunca tara intr-o criza similara cu Marea Depresiune din anii 1930, a declarat ministrul grec de finante.
Si Charles Dallara, seful IIF - Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, sustine pozitia lui Yannis Stournaras. Acesta a precizat ca Grecia ar trebui sa obtina din partea UE si FMI dobanzi mai mici la achitarea imprumutului de 130 miliarde de euro si o extindere de cel putin doi ani a perioadei de achitare.
Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Gerry Rice a estimat ca exista "argumente solide" pentru a acorda un ragaz suplimentar Greciei, pentru ca aceasta tara sa-si poata redresa finantele publice.
O misiune a troicii FMI-UE-BCE este in prezent la... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:37
"Europa este in pericol, insa autoritatile au inceput sa ia lucrurile in serios. In prezent, liderii UE nu au de ales decat sa imbunatateasca guvernanta in zona euro", a precizat miliardarul George Soros, intr-un interviu acordat Le Monde.In opinia acestuia, problema principala nu este de a sti daca este nevoie de o moneda unica sau nu. Euro exista si daca se prabuseste, va rezulta o criza bancara de necontrolat, iar intreaga lume va cadea intr-o recesiune profunda.
Interviul cu miliardarul Soros a fost realizat dupa intalnirea cancelarului german Angela Merkel cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, care au discutat despre problemele uniunii monetare.
Cei mai importanti doi lideri ai zonei euro au stabilit ca vor propune partenerilor europeni crearea unui "veritabil guvern economic" al zonei euro din care vor face parte sefii de state din tarile membre.
Miliardarul Soros spune ca intalnirea lui Merkel cu Sarkozy reprezinta un pas inainte, insa europenii trebuie sa mearga mult mai departe pentru a castiga lupta cu speculatorii.
Cu toate ca Germania a respins ideea emiterii de obligatiuni euro pentru a facilita accesul la finantare statelor penalizate din cauza datoriilor ridicate, unii analisti de pe pietele internationale considera ca aceasta este singura solutie prin care zona euro poate iesi din criza.
"Cred ca Nicolas Sarkozy a avut dreptate cand a zis ca obligatiunile euro ar trebui luate in considerare la sfarsitul procesului de integrare. Acesta ar... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 14:00
Romania va iesi din recesiune cu intarziere fata de alte tari si va depinde de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte economii mari, in sensul revenirii increderii investitorilor, declinul PIB de 7,2% din 2009 dupa un avans de 7,1% in 2008 marcand o aterizare fortata a economiei romanesti, transmite NewsIn."Economia a scazut cu 7,2% in 2009, dupa o crestere cu aproape acelasi procent in 2008. Am avertizat intens asupra unei posibile aterizari dure, mai ales in 2007 si 2008, cand cresterea economica nu era sustenabila, dar mesajele noastre nu au fost preluate", a spus vineri consilierul guvernatorului bancii centrale, Lucian Croitoru, la un post de televiziune."Pentru multi de la BNR si pentru guvernator nu e o surpriza (contractia economica, n.r.), noi am avetizat ca primul semestru din 2010 ar putea arata recesiune in continuare, cifra de 6,6% pe minus in trimestrul IV arata ca perioada in care criza financiara afecteaza Romania este mai lunga decat estimarea initiala. (...)", a explicat Croitoru.El a adaugat ca, odata cu reinstituirea increderii in tarile importante ale lumii, investitorii vor reveni si in Romania, cu conditia ca masurile luate de guvern sa nu sperie investitorii."Iesirea Romaniei din criza este foarte mult dependenta de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte tari de pe glob. Nu atat cresterea economica din acele tari conteaza, cat refacerea increderii. Daca se va reinstitui increderea in tarile dezvoltate de pe planeta atunci Romania va... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 12:38
Consumul de produse romanesti ne va scoate din criza Doua dintre cele mai mari puteri economice ale UE, Germania si Franta, au depasit recesiunea ca urmare a cresterii consumului, potrivit Eurostat. In Romania se aplica masuri de stimulare a consumului, insa analistii sunt de parere ca mai intai trebuie restabilita increderea populatiei in economia nationala si, mai ales, ca romanii sa consume produse romanesti. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca nu putem depasi criza fara consum.
De aceea, masurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor si neimpozitarea profitului reinvestit, sunt binevenite. "Neimpozitarea profitului reinvestit este o masura buna deoarece este probabil, singura masura care stimuleaza cererea agregata pe timp de criza. Astfel, banii castigati de firme se intorc in economie", apreciaza Liviu Voinea.
In opinia sa, investitiile trebuie facute cu grija pentru a nu se ajunge la costuri supraevaluate.
Buzunarul romanului, mai stramt decat al neamtului
Consilierul financiar Radu Vasilescu apreciaza ca in momentul de fata nu este oportun ca populatia sa fie incurajata sa consume.
"Este putin cam devreme. Pana cand nu vom vedea niste masuri menite sa ne conduca spre relansarea economica, cresterea consumului in randul populatiei nu va avea rezultatele scontate. Dupa ce masurile economice vor avea rezultate bune , populatia isi va recapata increderea in economie si va creste si consumul", a explicat... mai mult
Vineri, 14 August 2009, ora 09:36
Comprimarea cu 6,4% a economiei romanesti in primul trimestru din 2009 fata de primele trei luni din 2008 a plasat Romania pe a cincea pozitie in UE, cele mai mari corectii fiind inregistrate in Letonia, Estonia si Lituania, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat, relateaza NewsIn. Astfel, economia Letoniei s-a comprimat in trimestrul I cu 18,6% fata de intervalul similar din 2008, cea a Estoniei cu 15,6%, iar a Lituaniei cu 10,9%, in perioada analizata. Germania a fost pe locul patru, cu o scadere a PIB de 6,9%.
Economia statelor din blocul comunitar a coborat cu 4,4% in primele trei luni din 2009, in timp ce produsul intern brut al celor 16 economii din zona euro s-a diminuat cu 4,6%, mai arata Eurostat.
Din cele 18 state membre ale UE pentru care biroul european de statistica a publicat date, PIB-ul a scazut in 17, singura exceptie fiind Cipru, cu o crestere economica de 1,6% in ianuarie - martie 2009 fata de aceeasi perioada din 2008.
Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda si Suedia nu au transmis date privind evolutia produsului intern brut in primele trei luni din 2009.
Austria si Spania au raportat cele mai mici reduceri ale economiilor, de 2,9% fiecare. Fata de trimestrul anterior, Romania cu o scadere de 2,6% a PIB, s-a plasat pe locul 8 in UE, dupa Letonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Germania, Olanda si Austria.
Romania a intrat in recesiune tehnica, inregistrand o comprimare a economiei pentru al doilea trimestru... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 14:25
Economia romaneasca nu va scapa de recesiune in 2009, chiar daca Romania va obtine sprijin financiar de la Fondul Monetar International (FMI), se arata intr-un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics.Expertii Capital Economics estimeaza o scadere a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu 4% in acest an si cu 1% in 2010, in timp ce cursul de schimb ar putea ajunge la 5 lei/euro.
"Ultimele relatari de presa arata ca Romania ar putea fi pe punctul de a incheia un acord pentru un pachet de 25 miliarde dolari ca finantare din partea UE si a FMI. Cu toate ca, pe termen scurt, masura ar putea calma temerile unei incetiniri bruste si ar putea revigora in scurt timp pietele din Romania, nu elimina nevoia unei deprecieri fundamentale pentru leu. Mai mult, nu va preveni intrarea Romaniei intr-o recesiune adanca in acest an", sustin analistii Capital Economics.
Marti dimineata, cotidianul Financial Times a relatat, citand un oficial apropiat negocierilor, ca Romania ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI in urma negocierilor dintre cele doua parti care ar trebui sa fie reluate miercuri.
Cel mai probabil, Romania va urma exemplul Ungariei si Letoniei care, pe langa finantarile din partea FMI, au apelat si la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), se spune in raportul institutului de cercetare din Marea Britanie, publicat marti.
Pachetul, similar celui primit de Ungaria atat in... mai mult
Marti, 10 Martie 2009, ora 16:19
Romania risca sa piarda o parte din banii europeni din cauza incalcarii regulilor financiare privind deficitul bugetar. Deficitul bugetar excesiv de 5,2% din PIB al Romaniei ar putea atrage monitorizarea stricta a Comisiei Europene (CE) si chiar suspendarea par?iala sau totala a fondurilor structurale. Acest lucru s-ar putea intampla daca oficialii de la Bucuresti nu vor lua rapid masuri pentru a corecta problema. O decizie a CE privind declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei ar putea fi luata pe 18 februarie si adoptata in Consiliul ministrilor de finan?e (ECOFIN) in luna aprilie, intrucat deficitul inregistrat depaseste cu peste doua puncte procentuale limita maxima admisa, de 3%, din PIB. Valoarea fondurilor structurale si de coeziune alocate pentru Romania pana in 2013 se ridica la 19,7 miliarde de euro. Orban: mai sunt date de analizatIeri, comisarul european Leonard Orban a subliniat ca analiza finala a Comisiei nu a fost inca facuta. „Saptamana trecuta sau acum doua saptamani, exper?ii Direc?iei generale responsabila pentru aceasta problematica au fost la Bucuresti, au analizat aceste chestiuni, vor fi analizate si alte elemente si programul de convergen?a pe care partea romana va trebui sa-l transmita zilele urmatoare catre Comisia Europeana si abia ulterior se va finaliza aceasta analiza“, a precizat Orban. El a subliniat totodata ca la nivelul UE exista o criza financiara si economica, iar Comisia va ?ine cont de condi? iile... mai mult
Vineri, 06 Februarie 2009, ora 09:29