Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liderii Uniunii Europene iau in discutie introducerea pasapoartelor de vaccinare. Unul din argumente este resuscitarea turismului

Liderii Uniunii Europene iau in discutie introducerea pasapoartelor de vaccinare. Unul din argumente este resuscitarea turismului

Liderii UE se vor pune de acord joi sa lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetatenii UE care s-au vaccinat impotriva COVID-19, in conditiile in care tarile din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate sa salveze sezonul turistic de vara, relateaza miercuri Reuters, citand un draft de concluzii pe care l-a consultat.

Plasarea statelor in "lockdown" pentru a limita raspandirea pandemiei a provocat anul trecut cea mai puternica recesiune prin care a trecut vreodata blocul comunitar, afectand in special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turisti, intr-un mod disproportionat.

In conditiile in care campaniile de vaccinare impotriva COVID-19 incep sa capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia si Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapida a unui certificat valabil la nivelul intregii UE pentru cei deja inoculati, astfel incat oamenii sa poata calatori din nou.

Desi statele membre sunt de acord ca un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este inca de lucru in privinta detaliilor, respectiv daca certificatul sa fie in format digital, daca sa fie acceptat la nivel global si in ce stadiu al vaccinarii in general in doi pasi ar trebui emis, scrie Reuters.

"Facem apel ca munca sa continue asupra unei abordari comune a certificatelor de vaccinare", se mentioneaza intr-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinta consultat de Reuters, fara a avansa un calendar privind obtinerea de rezultate concrete.

Oficiali au declarat ca UE lucreaza impreuna cu Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), care este hotarata sa resusciteze transportul aerian, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Dar calatoria in baza unor certificate ridica si unele probleme legale, au declarat oficiali UE, pentru ca aceia care au ramas in ultima etapa de vaccinare ar putea afirma ca libertatea lor de miscare a fost restrictionata nejustificat de listele de asteptare de luni de zile.

De asemenea, oficialii UE atrag atentia asupra faptului ca OMS si agentiile UE nu au stabilit daca oamenii care s-au vaccinat cu doua doze mai pot transmite coronavirusul si infecta alte persoane, chiar daca ei nu mai sunt vulnerabili.

De asemenea, nu este clar daca oamenii mai pot transmite virusul daca s-au vindecat de COVID-19, cat timp sunt imuni si daca ei ar trebui sa obtina sau nu certificate.

"Sunt inca multe lucruri pe c ...citeste mai departe despre "Liderii Uniunii Europene iau in discutie introducerea pasapoartelor de vaccinare. Unul din argumente este resuscitarea turismului" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 654 ori