Nouriel Roubini, omul care a prezis criza globala, revine in centrul atentiei aducandu-le aminte oficialilor europeni ca actuala criza a zonei euro a fost prevestita inca din 2006.
Printre semnalele de alarma trase de Roubini in urma cu 8 ani se numara dezechilibrul existent intre economiile componente ale zonei, rata ridicata a somajului, in special a somajului in randul tinerilor, si riscul declansarii deflatiei.
Intr-o postare recenta de pe blogul sau, "profetul crizelor" revine asupra unui alt pericol intrevazut inca de atunci: "Criza din zona euro va genera socuri puternice in economia mondiala si va afecta si generatiile viitoare".
Viitorul zonei euro
Rememorand toate analizele facute in ultimul deceniu pe exemplul unionist european, Roubini remarca doua modele de crestere economica stabila. "Fie ai o generatie tanara numeroasa dispusa sa lucreze ore suplimentare, fie detii cheia inovatiei si a creativitatii", explica economistul.
Cele doua metode sunt reliefate perfect de economiile din zona Asiei, adepte ale muncii in forta, sau de cea americana, care continua sa dea tonul in materie de inovatie si dezvoltare tehnologica.
Europa, in schimb, se situeaza in momentul de fata in cea mai proasta pozitie la ambele capitole - timpul liber si distractia raman capitole la care europenii exceleaza, in vreme ce dezvoltarea tehnologica din statele europene bate pasul pe loc. Doar cateva elemente izolate pot fi intalnite pe o harta Europei high-tech.... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:00
2Reputatul economist Nouriel Roubini priveste cu indoiala redresarea rapida a economiei din zona euro. In opinia sa, constructiei politico-economice de pe continent ii lipsesc inca destul de multe atuuri pentru a se putea prezenta drept o Uniune.
"Profetul crizelor" sustine ca suntem pe punctul de a repeta aceleasi greseli facute in ultimul deceniu, care au dus la o crestere sustinuta urmata de o contractie rapida.
"Raportat la un orizont de timp de 24 de luni, riscul de a vedea un bum economic, urmat de o criza (boom and bust - eng.) nu este luat in considerare in mod serios de piete... Repetam aceleasi greseli din ultimii zece ani", sustine cel supranumit Dr. Doom.
Intr-un amplu interviu acordat publicatiei The Octavian Report, Roubini pune in balanta plusurile si minusurile Uniunii Europene, dar si pe cele ale conservatoarei politici monetare adoptate de Banca Centrala Europeana.
Riscul fragmentarii Uniunii, diminuat
In opinia lui Roubini, odata depasit varful de criza reprezentat de prabusirea succesiva a economiei din Grecia si caderea economiilor Frantei si Spaniei, riscul de divizare a Uniunii Europene s-a redus considerabil, gratie interventiei presedintelui BCE, Mario Draghi si a sintagmei "orice ar fi", folosita de acesta in discursul sau.
Tranzactiile monetare directe si Mecanismul European de stabilitate, crearea unui sistem bancar unitar, adoptarea masurilor de austeritate fiscala si, in final, revenirea pe crestere economica pot fi trecute... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 14:10
Raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF) preconizeaza ca economia zonei euro va creste in cel de-al doilea trimestru din 2013, moment in care ar putea aparea si o relaxare a conditiilor de creditare.
Cele mai recente rapoarte bancare arata o inasprire a criteriilor de creditare, ceea ce va afecta mai ales intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Este putin probabil sa apara o relaxare a conditiilor de creditare pana cand economia zonei euro nu va incepe sa creasca din nou, incepand cu al doilea trimestru din 2013, conform raportului EEF.
Zona euro inainteaza cu greu catre stabilitate
Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.
Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea, performantele de crestere din zona euro raman impartite. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani.
Prabusirea increderii in ciuda eforturilor facute de BCE
Atata vreme cat cadrul de... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 17:45
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Criza din zona euro va avea efecte negative asupra cresterii economice din CEE (Europa Centrala si de Est), a afirmat marti la Viena economistul sef adjunct al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeronim Zettelmeyer.
"Suntem mai pesimisti in ceea ce priveste efectele crizei din zona euro in CEE (Europa Centrala si de Est), insa cu exceptia Ungariei si Sloveniei nu ne asteptam la o recesiune in aceasta zona", a declarat Jeronim Zettelmeyer, cu prilejul prezentarii celui mai recent raport al BERD "Raportul de tranzitie 2011" in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Bancii Nationale a Austriei (OeNB).
Raportul BERD a luat in calcul trei aspecte, primul dintre acestea fiind impactul crizei economice din ultimii trei ani asupra societatilor din 29 de state in tranzitie analizate in comparatie cu cinci tari occidentale, pe baza unui studiu efectuat in 2010, insotit de o prognoza recenta, elaborata in ianuarie 2012.
Astfel, in Europa Centrala si de Sud-Est, previziunile de crestere economica in ianuarie 2012 s-au conturat in scadere in comparatie cu tendintele inregistrate in octombrie 2011 (de la 1, 7% la 1,4% pentru Europa Centrala si statele baltice si de la 1,6% la 1,0% pentru Europa de Sud si Est). O crestere a PIB se inregistreaza in 2012, potrivit BERD, numai in Rusia (4,2%), Azerbaidjan (3,5%) si Croatia (1,0%).
In Europa Centrala si de Est nu e prevazuta nicio recensiune
Cu toate acestea, pentru aceasta regiune, nu... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 17:43
Zona euro ar putea disparea, Grecia ar putea fi exclusa din uniunea monetara, iar protestele de strada vor fi din ce in ce mai dese, ca urmare a introducerii unor noi masuri de austeritate. Acestea sunt cele mai sumbre scenarii pentru zona euro, potrivit analistilor.
In timp ce specialistul financiar Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca Grecia sa fie exclusa din zona euro, analistul economic Mircea Cosea imparte problemele regiunii in doua categorii.
La randul sau, consultantul financiar Ionel Blanculescu, fost ministru in cabinetul Nastase, ia in calcul continuarea protestelor de strada si chiar redefinirea guvernantei globale.
"In momentul de fata, cel mai pesimist scenariu ar fi o retragere a unei tari precum Grecia. De exemplu, daca statul elen nu reuseste sa termine pana la sfarsitul lunii negocierile cu investitorii privind restructurarea datoriei suverane, ar putea sa fie obligata sa ia anumite masuri.
Printre acestea, asa cum spunea chiar primul ministru, in cateva aluzii, se numara iesirea din zona euro", spune Aurelian Dochia, pentru Business 24.
Grecia si Portugalia creaza "deranj financiar"
Pe de alta parte, Mircea Cosea spune ca statul elen nu a reusit sa obtina economia promisa de institutiile internationale, dupa aplicarea masurilor de austeritate. Din aceasta cauza, guvernul de la Atena da inapoi de la anumite masuri, cum ar fi reducerea TVA.
In opinia lui Aurelian Dochia daca statul elen ar fi obligat sa iasa din zona euro,... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:00
Europa se va confrunta cu probleme si anul urmator cu disparitati puternice printre statele din zona euro, a declarat economistul-sef pentru Europa al grupului francez Societe Generale, James Nixon.
"Exista inca un risc poltic enorm in Europa. Dupa doi-trei ani de austeritate dura, exista riscul ca in unele regiuni populatia sa spuna: . Sunt trei probleme interconectate: niveluri ridicate ale indatorarii, lipsa competitivitatii si un sistem bancar foarte expus la datoria suverana. Niciuna din probleme nu a fost rezolvata", a afirmat economistul, pentru postul american de televiziune CNBC.
Criza datoriilor din zona euro a dominat stirile si pietele financiare in acest an, intrucat problemele economiilor mai mici din uniunea monetara, precum Irlanda sau Grecia, amenintau sa se extinda la tari mai mari din regiune.
BCE implmenteaza deja masuri neconventionale pentru sustinerea economiei, a adaugat Nixon.
"Cand calculezi cat de mult le-au crescut activele in ultimii doi ani, trece de 1.000 de miliarde de euro. Astea sunt masurile care ne tin in viata", a spus el.
Italia are de refinantat anul urmator imprumuturi de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge in situatia sa plateasca dobanzi mai mari.
"Italia este cea care iese in evidenta puternic. Sunt doi ani de consolidare structurala dificila si de austeritate fiscala, dar si de contractie a PIB. Este dificil de spus o poveste compacta despre Europa.
Germania, de exemplu, se descurca... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:25
Analistii de pe Wall Street sunt total de acord intr-o privinta, Banca Centrala Europeana (BCE) va modifica dobanda, in cadrul intalnirii de joi, care vizeaza politica monetara.
Sperantele investitorilor depind de summitul care va incepe joi, in urma caruia BCE va scadea dobanda cheie. Cel putin asa cred toti analistii de pe Wall Street chestionati de Business Insider.
Acestia mizeaza pe faptul ca institutia bancara europeana se va implica mai mult in planul de salvare al zonei euro.
In opinia analistilor de pe Wall Street, BCE fie va imprumuta direct Portugalia, Irlanda, Italia, Spania si Grecia, fie va intensifica achizitia de obligatiuni suverane, emise de Italia si Spania, pe piata secundara.
O reducere a dobanzii cu 0,25% pare a fi cel mai probabil scenariu si este centrul previziunilor facute de analisti. Potrivit unei note Morgan Stanley, emisa marti, indiciile referitoare la directia presiunilor inflationiste va dicta nu doar un raspuns privind o eventuala reducere a dobanzii, cat si actiunile viitoare.
Unul dintre analistii Nomura crede ca zona euro are nevoie de "o doza buna de stimulare monetara", dar a tinut sa precizeze ca ramane destul de sceptic ca BCE poate asigura acest lucru, cu setul de instrumente deja existente.
In conditiile in care rata dobanzii de politica monetara se afla la cel mai mic nivel si ar putea fi chiar scazuta, in cadrul intalnirii de joi, se ridica o problema, mai avertieaza analistii Nomura.
"Trebuie sa ne dam... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 18:29
De la blocajele inregistrate pe pietele de credit din Europa de Est, pana la cresterea economica anemica din China, intarzierile in solutionarea crizei din zona euro provoaca pagube din ce in ce mai mari, atat din punct de vedere economic, cat si financiar.
In timp ce politicienii oscilieaza asupra felului in care sa isi paseaza unul altuia responsabilitatea rezolvarii crizei din zona euro, analistii citati de Reuters atrag atentia ca Europa ar putea fi condamnata la cativa ani de crestere economica lenta, marcata de datorii in exces.
"Ne aflam in mijlocul unei perioade de crestere foarte lente, care ar putea afecta continentul european pentru o perioada de cel putin 20 de ani", spune un official international.
Acesta a criticat politicile monetare si fiscale si le-a clasificat drept "toxice".
Cifrele analizate de specialistii economici subliniaza cat de dificil devine procesul de "rascumparare a datoriilor" si cat de anevoioasa este recuperarea economica.
Cel mai probabil, sectorul privat din zona euro va inregistra un declin, pentru cea de-a treia oara consecutiv, in luna noiembrie, arata datele obtinute in urma unui sondaj efectuat printre manageri.
Un alt sondaj, efectuat in China, arata ca pulsul pietelor este foarte mic, in conditiile in care orice masura luata pe continentul european se reflecta si asupra statului chinez. Europa cumpara aproximativ 20% din exporturile Chinei.
Un analist din cadrul Barclays Capital estimeaza ca prognoza de... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 08:08