Banca mondiala: Economia globala scade accelerat, peste previziuni

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 07:50
1487 citiri
Banca mondiala: Economia globala scade accelerat, peste previziuni
Banca Mondiala avertizeaza asupra turbulentelor din Europa

Banca Mondiala a revizuit previziunile de crestere a economiei globale in scadere pe viitorii trei ani, precizand ca o recesiune in zona euro risca sa accentueze incetinirea cresterii economice si pe pietele emergente, precum India si Mexic.

Economia mondiala va creste cu 2,5% in acest an, desi in iunie se estimase o crestere de 3,6%, iar zona ero a-ar putea contracta cu 0,3%, comparativ cu estimarea anterioara de crestere de 1,8%, in timp ce perspectiva de crestere a economiei americane s-a redus de la 2,9% la 2,2%, au declarat reprezentantii Bancii Mondiale, scrie Bloomberg.

"Problemele din Europa si cresterea slaba din tarile in curs de dezvoltare creste riscul ca economia fiecarei zone sa o influenteze pe cealalta, rezultatul final fiind o economie globala si mai slaba", potrivit unui comunicat emis de Banca Mondiala.

China, cea de-a doua cea mai mare economie din lume, a raportat ca investitiile straine directe au inregistrat in decembrie, cea mai mare scadere din iulie 2009, subliniind avertismentele Bancii Mondiale potrivit carora economiile din tarile in curs de dezvoltare, ar trebui sa se pregateasca pentru ce este mai rau.

Banca Mondiala avertizeaza ca turbulentele din Europa au potentialul de a declansa o criza financiara globala, similara celei din 2008.

"In ciuda masurilor importante care au fost luate, posibilitatea unei escaladarii a crizei din Europa nu pote fi exclusa", se mentioneaza in comunicat.

Pentru 2013, Banca Mondiala estimeaza o expansiune economica la nivel mondial de 3,1%, cu 0,5% sub estimarile anterioare.

#previziuni crestere economica, #banca mondiala, #previziuni Banca Mondiala, #recesiune , #Crestere economica