Scenariu sumbru in 2012. Vezi problemele care ameninta Romania

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 23:00
3356 citiri
Scenariu sumbru in 2012. Vezi problemele care ameninta Romania

2011 a fost un an greu pentru economia mondiala, caracterizat de criza datoriilor din zona euro si de masuri de austeritate dure. 2012 nu se anunta deloc un an mai usor, iar angajamentul Romaniei de a respecta regulile aplicate tarilor puternice din zona euro va testa puternic economia romaneasca.

Criza datoriilor suverane a zdruncinat puternic economiile din zona euro si a dat batai de cap liderilor politici. Investitorii au asistat la fluctuatiile de pe pietele valutare si la aprecieri record ale pretului aurului. Solutia gasita la summitul incheiat pe 9 decembrie pare ca a redat, cel putin temporar, increderea in economie.

Cu toate acestea, pachetul de masuri adoptat la acea data arata clar ca sefii de stat si ministrii de finante sunt constienti de pericolul unui destramari a zonei euro. Din aceasta cauza, acordul interguvernamental pare a fi o solutie de moment, care nu garanteaza, insa, ca pericolul a trecut.

Deficitul structural de 0,5% implica masuri de austeritate

Una dintre prevederile impuse in urma summitului UE se refera la deficitul structural. Acesta nu trebuie sa depaseasca 0,5%, o masura asumata, in mod constient, de presedintele Romaniei.

"Limitarea deficitului structural la -0,5% in noua guvernanta economica europeana nu face altceva decat sa asigure stabilitatea fiscala pe termen lung si cheltuirea responsabila a banilor publici, indiferent de urcusurile sau coborasurile economiei", spune Andreea Paul Vass, consilier personal al primului ministru.

Pe de alta parte, analistii atrag atentia ca deficitul structural ar putea inseamna noi masuri de austeritate mult mai dure si chiar scaderea pensiilor si salariilor.

"In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede constrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.

Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini", spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu

Citeste mai multe despre Bani mai scumpi si mai putini in 2012.

Europa are doua mari probleme in 2012: riscul destramarii zonei euro si reintrarea in recesiune. Amandoua implica riscuri pentru Romania. Daca intr-adevar uniunea monetara s-ar anula, atunci existenta monedei unice europene nu si-ar mai justifica existenta. Acest lucru s-ar traduce printr-o fluctuatie a cursului valutar.

Curs valutar de 5 lei/euro

Specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca spre 4,5-5 lei/euro.

Citeste mai multe despre Pericol in 2012. Curs valutar de 5 lei/euro

Cel mai probabil, Banca Nationala a Romaniei ar stabili un nou curs de referinta, dar romanii cu credite in euro nu pot rasufla usurati. Pe langa faptul ca dobanzile ar putea inregistra modificari, retragerea bancilor din tara continua sa fie un pericol.

Agricultural Bank of Greece a fost prima institutie bancara prezenta pe piata din Romania care a contrazis asigurarilor analistilor si specialistilor financiari. Banca a anuntat, pe 15 decembrie, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni (93,27% din capitalul social al ATEbank Romaniala) din Romania.

Bancile se retrag pe pietele de origine

Afectate de criza, bancile incep sa se retraga pe piele de origine. Subsidiarele inregistreaza pierderi, iar bancile-mama prefera sa nu mai aloce capital suplimentar. Situatia aminteste de protectionismul care a maturat Europa in timpul marii depresiuni economice din anii '30, asa cum arata o analiza din The Guardian.

Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei. BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro. Grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria.

Retragerea in pluton a bancilor pe piete reprezinta o inversare la 180 de grade a trendului din perioada de inceput a monedei euro. Daca bancile vor recurge la modalitati alternative de limitare a pierderilor, precum fuziuni si achizitii strategice, atunci un numar de angajati si-ar putea pierde locul de munca.

Pe plan european, marile banci au anuntat deja disponibilizari masive. Intesa Sanpaolo, a doua cea mai mare banca din Italia, a anuntat ca va concedia, pana in 2013, 3.000 de angajati. HSBC a renunat la mai mult de 10.000 de angajati, in timp ce UBS, cea mai mare institutie financiara din Elvetia, a anuntat ca va disponibiliza 5.000 de salariati cu scopul de a economisi un miliard de franci elvetieni. De la Credit Suisse vor pleca 1.000 de angajati.

Rata somajului ar putea creste

Anul viitor, numarul angajatilor din sectorul bancar romanesc care isi pierd locul de munca ar putea creste, la fel si rata somajului. Pentru octombrie, aceasta ajunsese la 7,3%. In conditiile in care restrictiile de munca aplicate in Italia, Spania si Portugalia muncitorilor romani se vor agrava, atunci acestia se vor intoarce in tara si vor declansa o crestere a ratei somajului.

Agricultura, un pilon de baza pus in pericol

Pentru agricultura, unul dintre domeniile de baza, cand vine vorba de cresterea economica a tarii, analistii au previziuni sumbre. Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), spune ca din 1968, de cand lucreaza in agricultura, nu a mai intalnit un an asa de slab cum se prefigureaza a fi 2012.

"Din cauza secetei, rapita este compromisa in proportie de 80%, iar culturile de grau, care trebuiau sa rasara in totalitate, sunt rasarite doar in proportie de 30-60%, in functie de zona. Chiar daca va ploua de acum incolo, productia vegetala va inregistra scaderi de cel putin 30-35%. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce se va intampla daca nu va ploua pana in luna martie", a mai spus Matei.

Potrivit omului de afaceri Culita Tarata, care cultiva 65.000 de hectare de teren agricol, situatia este deja dezastruoasa. "Stam foarte rau. Situatia este deja dezastruoasa si daca nu vor fi ploi, va fi jale.

Daca ploua de acum incolo, oricum vor fi scaderi ale productiei agricole vegetale cu 20-30%. Daca nu va ploua, insa, suficient pana la primavara, culturile de toamna vor fi compromise total si vor fi scaderi de 70%", a declarat, pentru Mediafax, Culita Tarata.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere economica, #previziuni economice 2012, #curs valutar 2012 , #Analiza economica