Cat au pierdut cele mai puternice economii ale lumii in cinci ani de criza

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:20
2134 citiri
Cat au pierdut cele mai puternice economii ale lumii in cinci ani de criza

Criza economica a inceput in urma cu aproximativ cinci ani. De atunci, tarile bogate au avut cel mai mult de suferit, iar Grecia a inregistrat cea mai proasta evolutie, fiind "campioana" la retrogradari. Economiile lumii au pierdut ani intregi de evolutie financiara.

SUA "a pierdut" aproape zece ani de evolutie economica, din perspectiva celor sapte indicatori analizati de publicatia The Economist . Printre acestia se numara productivitatea economiei, bunastarea si piata muncii.

Criteriile folosite se incadreaza in trei categorii mari. In prima grupa se afla bunastarea fiecarei gospodarii, preturile la activele financiare si tarifele proprietatilor.

In cea de-a doua categorie se afla indicatorii productiei anuale si consumul privat, in timp ce ultima categorie este formata din valoarea salariilor si din rata somajului.

Pentru a putea intocmi clasamentul, jurnalistii de la The Economist au facut media perioadei de timp in care indicatorii s-au depreciat si durata in care statele analizate au incercat sa imbunatateasca valorile.

Tarile bogate au fost lovite cel mai puternic de criza financiara. Doar sase din 34 de economii "avansate", catalogate de FMI, au PIB-ul pe cap de locuitor mai mare in 2011 decat in 2007. Printre acestea se regaseste Germania si Australia.

Economia americana s-a contractat cu 3,8% in perioada iunie 2008-iunie 2009, cea mai slaba performanta din ultimii 70 de ani. Din cele 14 tari europene care s-au "intors in timp", din punct de vedere economic, opt fac parte din Uniunea Europeana si toate se confrunta cu datorii publice foarte mari. Printre acestea se numara Portugalia, Spania si Irlanda.

Previziuni de crestere economica de 1,6% pentru Romania

Romania a pierdut in numai doi ani 30 de miliarde de euro din economie, suma ce echivaleaza cu PIB-ul pe un an intreg in 1999. In 2008, la inceputul crizei economice, statul roman avea o crestere economica de 7,3%.

Procentul a cazut pana la 2%, anul trecut, in timp ce pentru anul acesta Comisia Europeana anticipeaza o crestere a PIB-ului de 1,6%.

CE a revizuit in scadere prognozele de crestere economica ale Romaniei la 1,6%, de la 2,1%. Comisia Europeana precizeaza ca principalul motor al cresterii PIB-ului in acest an este consumul intern, dupa ce anul trecut, economia a fost sustinuta de un nivel ridicat al exporturilor si de un an agricol foarte bun.

Banca Mondiala (BM) anticipeaza o crestere a produsului intern brut de 1,5%, pentru 2012. Intr-un raport din luna iunie, BM estima o expansiune de 3,7%. "Pesimismul" institutiei mondiale a fost pus pe seama vulnerabilitatii economiei Romaniei la criza datoriilor din zona euro.

Cat de riscanta este Romania pentru investitori?

Romania se afla pe locul 10, intr-un top al celor mai riscante 50 de tari din lume pentru investitii, realizat de Credit Suisse. In clasament, primele pozitii sunt ocupate de statele europene cu datorii mari.

Topul este condus de Grecia, urmata de Portugalia, Islanda, Irlanda, Ungaria, Spania si Italia, Letonia, Egipt si Romania. Urmatoarele state considerate mai putin riscante decat Romania sunt, in ordine, Polonia, Ucraina si Lituania.

La realizarea clasamentului, Credit Suisse a luat in considerare balanta contului curent, balanta bugetelor, datoriile guvernamentale, costul asigurarii datoriilor, perspectiva cresterii PIB in perioda 2014-2016 si ratingurile de tara.

#evolutie economie romania, #crestere economica romania, #criza economica romania , #Criza economica romania