Previziuni economice pentru 2015. 6 factori care vor influenta lumea

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:04
2925 citiri
Previziuni economice pentru 2015. 6 factori care vor influenta lumea
Foto: Fortune CNN

Previziunile pentru anul 2015 includ incetinirea cresterii economice a Chinei, amploarea prizelor wireless si scumpirea cafelei, spun specialistii.

Evolutia celor mai mari economii, ca si salturile tehnologice cu care ne-am obisnuit deja, pot reprezenta atat motive de bucurie, cat si factori de ingrijorare pentru noi toti.

Sunt, asadar, destule lucruri care se anunta ca o surpriza totala in anul urmator, dar o parte dintre aceste evenimente se anunta deja ca o sabie cu doua taisuri.

Iata sase evenimente de top care, in opinia analistilor revistei Fortune, isi vor pune amprenta asupra anului 2015.

Economia Chinei, crestere in ritm scazut

Evolutia pozitiva a economiei chineze este un fapt incontestabil si un trend ce se va pastra in urmatorii ani. Problema rezida doar in ritmul de crestere economica al Chinei, aceasta putand sa isi continue ascensiunea doar din inertie. La aceasta ora, marea intrebare aflata pe buzele tuturor analistilor economici este: "Cat de mult va incetini China motorul cresterii economice in anul urmator?".

Mai toate vocile prevad ca, in primavara anului viitor, guvernul de la Beijing va miza pe o crestere economica de doar 7%, cel mai scazut nivel din ultimul sfert de secol.

Iese din calcul si o depasire a prognozei pentru Produsul Intern Brut, China nemaibeneficiind de conjucturile favorabile de acum 3-4 ani. Partea imbucuratoare este ca odata intrate in vigoare noile politici de mediu impuse de guvernul chinez, vom asista si la o revolutie tehnologica de amploare.

Pericolul rezida insa in cresterea gradului de imprumut al Chinei pe pietele internationale, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra economiei globale.

Prize wireless la colt de strada

Pentru fiecare dintre noi, reincarcarea dispozitivelor smart uzuale devine un chin daca ti-ai uitat incarcatorul de masina sau de birou acasa. 2015 se anunta ceva mai favorabil in aceasta privinta, cel putin pentru clientii unor lanturi de peste ocean. Starbucks a instalat deja 200 de porturi de incarcatoare wireless in cafenelele din zona San Francisco, iar lantul hotelier Marriot testeaza statii similare in unele hoteluri. Este un semn ca in curand sistemul ar putrea fi adoptat la nivel global!

Cafeaua cu lapte se scumpeste

Vesti proaste pentru dependentii de cafea. Atat pretul cafelei, cat si cel al laptelui este in continua ascensiune la nivel mondial. Nu ar fi de mirare ca o cafea cu lapte servita in drum spre birou sa fie, incepand cu anul viitor, mai scumpa cu 30%. Oricum, vestea pare doar un preambul pentru drama din 2080, cand productia de cafea de pe glob se estimeaza ca fiind 0.

Energia solara se ieftineste

2015 reprezinta un an crucial in industria energetica mondiala. Un raport al Bancii Nationale a Germane arata ca anul viitor ar putea fi primul in care eficienta economica a energiei din surse alternative sa fie demonstrata. Pentru inceput, in Statele Unite este asteptata o reducere a pretului energiei solare cu 20% fata de cea produsa in centralele pe gaz sau carbune. In 2016, acest avantaj va fi resimtit si in alte 47 de state din intreaga lume.

Invazia gadgeturilor chinezesti

Lasa deoparte englezismele de genul smartphone sau smartwatch, pentru ca prefixul pentru gadgeturile smart tinde sa fie confiscat de chinezescul "shuai". O explozie a productiei de gadgeturi tehnologice smart din China este asteptata in urmatorul an, nu doar prin ascensiunea inregistrata de compania Xiaomi, ci si prin invazia de marci chinezesti pe piata acestor produse. Nu ai bani de un Xiaomi? Nu-i nimic: Meizu, OnePlus si Vivo s-ar putea sa fie chiar mai ieftine.

Nu va mai exista o recesiune globala, probabil

Daca in antichitate, chinezii s-au plasat in mijlocul pamantului, inchipuindu-si ca restul lumii se invarte in functie de viata din Regatul Mijlociu, de aceasta data, din punct de vedere economic, s-ar putea ca lucrurile chiar sa stea asa.

Aparent, ultima criza economica globala nu va inregistra o revenire devastatoare, cred expertii Fortune.

De ce aparent? Ei bine, exista destule voci care considera ca indatorarea pe termen lung a Chinei pentru relansarea exporturilor s-ar putea sa nu fie chiar cea mai inspirata miscare luata de guvernul responsabil de soarta celei de-a doua mari economii a lumii.

O eventuala incapacitate de plata a Chinei in 2015 ar putea dobori deja obosita economie a zonei euro si, in cele din urma, chiar si performanta economica a Statelor Unite, considera economistul David Levy.

#predictii economice 2015, #evolutie economica 2015, #economia Chinei 2015, #pret cafea 2015 , #China