Sensibilitatile BVB: Pragul la SIF-uri, mai puternic decat turbulentele internationale

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 23:01
1761 citiri
Sensibilitatile BVB: Pragul la SIF-uri, mai puternic decat turbulentele internationale

Bursa din Romania este puternic influentata de evenimentele locale care se deruleaza in aceasta perioada,unul dintre acestea fiind decizia privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri, si tocmai de aceea evenimentele de pe pietele internationale par sa nu aiba un prea mare impact, daca facem o comparatie intre evolutia pietelor din Romania si a celor internationale, din ultima perioada.

Cu toate acestea, nu putem ignora corelatia burselor din intreaga lume, caracteristica pentru ceea ce McLuhan numea "satul global", este de parere Stere

Farmache, presedintele COnsiliului de Administratie al BVB.

"Bursele din Romania reactioneaza la orice eveniment financiar international de anvergura. Fie ca ne referim la criza din Asia de Sud-Est din urma cu 14 ani, sau la criza subprime declansata in SUA in 2007, sau la criza datoriilor suverane din zona euro, piata de capital din Romania reactioneaza, pentru ca investitorii activi pe piata locala reactioneaza si sunt sensibili la orice se intampla in aceasta lume", a declarat Stere Farmache pentru Business 24.

Specialistul foloseste o formulare atribuita lui McLuhan, care spunea deja ca "lumea de astazi este un sat global" si explica faptul ca pietele financiare si in special cele bursiere sunt cu siguranta domeniile in care acest motto a demonstrat de mult timp ca este perfect valabil.

"Regulile dupa care functioneaza de ani buni bursele, sistemele utilizate de acestea, criteriile de transparenta cerute emitentilor, legislatiile nationale sunt astazi atat de apropiate (mai ales la nivelul Uniunii Europene) incat pentru investitori, in conditiile liberalizarii conturilor de capital nationale, este foarte simplu sa realizeze plasamente de portofoliu in orice regiune sau tara", a explicat Farmache.

Unul dintre efectele acestui proces de globalizare a fluxurilor investitionale este, potrivit lui Farmache, faptul ca bursele evolueaza din ce in ce mai corelat si evenimentele care au loc intr-unul din principalele centre financiare ale lumii se reflecta in evolutiile tuturor burselor.

Stere Farmache recunoaste, insa, ca aceste legaturi ale burselor locale cu evolutiile internationale nu inseamna ca nu exista particularitati locale care sa determine volatilitati mai ample, sau "inversari de trend usor defazate temporar fata de trendul general".

"Exista intotdeauna oportunitati care pot fi exploatate, poate in aceeasi masura in care exista si riscuri de care trebuie sa se tina seama. Insa cu siguranta investitorii nu vor inceta niciodata sa ia in calcul, atunci cand iau decizii de investitii, de evenimentele si tendintele internationale", completeaza acesta.

Reactia burselor este, intr-adevar, destul de sincronizata, de obicei, considera Iulian Panait, presedinte KTD Invest.

"Mai sunt si evenimente strict interne care determina, de multe ori, ca intensitatea acestor corelatii sa fie mai reduse. Spre exemplu, evenimente legate de discutarea in Parlament a limitei de detinere in SIF-uri fac ca piata romaneasca sa fie sincronizata de pietele externe in zilele respective. In principiu exista o corelatie, dar ori de cate ori se manifesta un eveniment intern cu semnificatie foarte importanta, aceasta corelatie se intrerupe temporar si piata ramane sa fie influentata doar de acel eveniment intern", explica el.

BVB reactioneaza haotic

Despre evenimentele interne vorbeste si Radu Hanga, directorul BT Asset Management, care invoca problema SIF-urilor.

"Daca va uitati la ultima luna vedeti ca piata a performat foarte bine, in principiu in zona de SIF, in conditiile in care se astepta sa fie luate niste decizii ca sa transforme companiile acestea in companii normale care respecta principiile guvernantei corporatiste si in care actionarii au un cuvant de spus. Amanarea repetata a clarificarii problemei in Parlament a facut ca piata locala sa subperformeze in ultimele zile desi pietele globale au avut o performanta foarte buna in aceeasi perioada, in contextul unor asteptari positive in ceea ce priveste rezolvarea crizei datoriilor suverane in zona euro", a declarat Hanga.

Potrivit lui Radu Hanga, suntem intr-o oarecare masura influentati de ce se intampla pe pietele externe si intr-o alta masura suntem influentati de ce se intampla cu companiile locale.

"Piata locala va fi influentata in perioada urmatoare de aceeasi factori interni si externi: rezolvarea favorabila a problemei pragului la SIF in Parlament si gasirea unor solutii de rezolvare a crizei zonei EURO vor fi factori care vor putea sustine o evolutie pozitiva a pietei. Daca ne referim la cel de-al doilea factor mentionat mai devreme, solutiile vor fi solutii pe termen lung si nu ne asteptam la evolutii spectaculoase pe termen foarte scurt", sustine specialistul.

"Evident ca sunt influentate, insa impactul nu este zilnic corelat sau pe termene scurte, corelarea se vede doar pe termene mai lungi si mai sunt si factori locali destul de puternici care influenteaza evolutia burselor locale", raspunde Eugen Voicu, presedinte Certinvest, pus in fata intrebarii daca bursele din Romania sunt sau nu influentate de evenimentele internationale.

Potrivit lui Walter Blaj, directorul general adjunct Globinvest, bursa din Romania reactioneaza haotic, la fel ca si bursele externe consacrate, la evenimentele internationale. In opinia sa, corelarea pe termen mediu e perfecta, fiind perturbata punctual de evenimente de tip "discutii privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri".

Previziuni pentru piata de capital

Pentru viitorul previzibil, va trebui sa ne asteptam ca piata bursiera locala sa fie din ce in ce mai influentata de evenimentele internationale, considera Stere Farmache.

"Romania va continua cu siguranta procesul de integrare in Uniunea Europeana si fie si numai pentru faptul ca si aceasta structura va cunoaste schimbari este firesc sa ne asteptam ca acestea sa influenteze, intr-o masura mai mica sau mai mare, comportamentul investitorilor locali sau al investitorilor straini care realizeaza plasamente de portofoliu pe piata financiar din Romania", a explicat el.

Walter Blaj considera ca toate bursele vor continua sa se miste foarte nervos la orice informatie mai mult sau mai putin relevanta.

"In acest moment, nu cred ca cineva in aceasta lume are idee despre trendul acestor miscari pe termen mediu sau lung. Sunt prea multe necunoscute in ecuatie, iar ecuatia e mult prea complicata", recunoaste el.

In schimb, Eugen Voicu este de parere ca trebuie sa fim cu totii usor optimisti, intrucat, daca ne comparam cu pietele internationale, n-ar trebui sa mergem mai rau, ar trebui sa mergem la fel de bine, daca nu chiar mai bine.

Facand o previziune pentru situatia din viitor a burselor, Panait considera ca bursele internationale s-ar putea sa aiba un final de an relativ neutru, poate doar usor negativ, iar "pentru anul viitor, totul depinde daca economiile puternice vor reintra sau nu in recesiune".

In ceea ce priveste situatia din Romania bursa de aici este mai puternic subevaluata fata de alte burse din zona, potrivit lui Panait.

"E posibil ca pe fundalul unui climat economic pozitiv sa aiba o crestere mai accelerata. Daca climatul economic va fi negativ, atunci probabil ca va ramane la nivelurile actuale", completeaza el.

Hanga reitereaza problema SIF-urilor ca una importanta si pentru viitor, ca punct de plecare pentru capitalizare.

"La Fondul Proprietatea am vazut deja un pas in care actionarii au ridicat dreptul de detinere si dreptul de vot, si mai avem SIF-urile, unde si acolo ar trebui sa fie rezolvata problema in aceeasi directie", sustine Radu Hanga.

In ceea ce priveste situatia din Uniunea Europeana, reprezentantul BT Asset Management considera ca lucrurile vor mai lua ceva timp pana se vor rezolva, accentuand problema reducerilor bugetare.

Acesta arata ca reducerea bugetara in unele state europene e un proces lung, "un proces de durata si nu cred ca lucrurile o sa se schimbe peste noapte din punctul asta de vedere".

Ce se intampla cu investitorii in piata de capital din Romania?

Romania are probleme mari din lipsa oportunitatilor de investitii, crede Hanga, care sustine ca ar trebui facute doua lucruri simple: rezolvarea problemelor de guvernanta corporativa in zona de SIF-uri si aducerea de emitenti pe bursa, lucru inspe care statul a inceput deja sa faca pasi.

"Nerespectarea regulilor de baza de catre emitenti face ca investitorii straini sa nu se uite la piata din Romania, sa nu investeasca aici. Iar Guvernul trebuie sa fie constient de faptul ca aceasta afecteaza pretul pe care il vom incasa in urma vanzarii companiilor de stat, asa cum s-a vazut deja in cazul Petrom si se va vedea in continuare", declara Radu Hanga.

Reprezentantul KTD Invest recunoaste si el ca Investitorii straini nu mai investesc in Romania si ca "prezenta lor este din ce in ce mai slaba".

Problema SIF-urilor ii sperie pe investitori si face piata locala "deloc atractiva" pentru investitori, explica mai in detaliu, Eugen Voicu.

Stere Farmache si Walter Blaj, insa, sunt de o cu totul alta parere.

Cei care au interese concrete in Romania pot investi in continuare, explica Blaj, facand o trimitere directa la cazul Michelin.

"Atata timp cat planurile strategice vor indica avantaje competitive pentru un anume tip de investitie in Romania, o vor face. In perioade de risc mare, si profitul obtinut poate fi pe masura", argumenteaza el.

"Categoric, investitorii straini continua sa investeasca pe piata romaneasca", subliniaza Stere Farmache.

"Problemele care exista in tarile de origine ale investitorilor pot determina, de la caz la caz, fie decizii de restrangere a expunerii lor internationale, fie (de ce nu) decizii de a-si creste aceste expuneri. Cand sunt probleme pe piata ta nationala, pe termen scurt ar putea exista tentatia de a te concentra pe rezolvarea acestora. Pe termen mediu si lung, din perspectiva unui investitor, realizarea de plasamente in strainatate - inclusiv intr-o tara ca Romania, care are indicatori macroeconomici atractivi - poate fi o parte a solutiei pentru rezolvarea problemelor cu care te confrunti pe piata nationala", a explicat Farmache pentru Business 24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bursa reactii Europa, #bursa Romania evolutie, #Stere Farmache BVB, #burse globale efecte , #Rezultate financiare