Euro pare salvat, dar 2013 va ramane un an de criza

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:21
1674 citiri
Euro pare salvat, dar 2013 va ramane un an de criza

In pericol de prabusire in urma cu cateva luni, euro pare sa fie salvat, in special dupa acordul privind datoriile Greciei care a adus optimismul in Europa, dar 2013 va ramane un an foarte dificil, cu efecte devastatoare ale crizei economice si sociale, potrivit AFP.

In urma cu un an, analistii se intreceau in previziuni privind data unui "Grexit", iesirea Greciei din zona euro care era considerata o certitudine, nu o ipoteza, iar acest risc a existat o mare parte din 2012.

In prezent, perspectiva plecarii unui membru al zonei euro a disparut, considera Janis Emmanouilidis, analist la European Policy Centre (EPCI).

"Multi observatori au anticipat ca Grecia a pierdut partida. Stim acum ca acestia s-au inselat", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Pentru aceasta a fost insa nevoie de numeroase reuniuni, deseori tensionate, ale ministrilor de Finante din zona euro, iar pe 13 decembrie Grecia a primit in sfarsit transa de ajutor de 34,3 miliarde de euro fara de care ar fi intrat in faliment.

O consecinta spectaculoasa si emblematica a acestui acord a fost ca Standard&Poor?s a imbunatatit cu sase trepte ratingul Greciei, la nivel B- cu perspectiva stabila, iar euro s-a apreciat fata de dolar.

O alta veste buna la sfarsit de an a fost compromisul ministrilor de Finante europeni pentru supravegherea comuna a bancilor din zona euro, dupa mai multe saptamani de blocaj. Decizia este considerata un prim pas catre uniunea bancara, care ar urma sa previna ca crizele aparute la nivelul institutiilor financiare sa se propage in restul economiei.

Adevaratul punct de cotitura al anului 2012 a avut loc insa in vara, cand presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a promis sa ia toate masurile necesare pentru salvarea euro.

La inceputul lunii septembrie, Draghi a prezentat planul sau de actiune, sub forma unui program de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor aflate in dificultate financiara, anunt care a dus la scaderea imediata a randamentelor obligatiunilor spaniole si italiene.

Incertitudinile pentru 2013 sunt in primul rand politice, cu alegeri generale mai intai in Italia si apoi in Germania, in timp ce puterea politica din Grecia este pe muchie de cutit, a aratat Emmanouilidis.

Exista totodata si riscuri economice si sociale, existand opinii, inclusiv ale FMI, ca taierile drastice ale cheltuielilor publice, cu consecinte dramatice asupra pietei muncii, salariilor si pensiilor, au agravat criza.

Zona euro a reintrat in recesiune in trimestrul al treilea, iar reculul PIB s-a accentuat in ultimele trei luni. Redresarea este asteptata abia pe parcursul anului viitor.

Somajul din zona euro a atins in octombrie nivelul record de 11,7% din populatia activa, cu maxime de 25% in Grecia si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare moneda euro, #economie UE 2013, #zona euro 2013 , #UE