Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roubini: Criza din zona euro se va adanci

Roubini: Criza din zona euro se va adanci


Nouriel Roubini este de parere ca masurile de austeritate luate de statele europene vor duce la o adancire a crizei, pe termen scurt, o situatie pe care tarile de la periferia UE nu o vor putea controla.

Intr-un articol de pe Al Jazeera, Nouriel Roubini comenteaza situatia din Europa, sustinand ca, dupa parerea sa, criza zonei euro a atins punctul culimant cu Grecia pe marginea incapacitatii de plata si cu Italia in pericol. De aceea, economistul crede ca euro ar fi trebui depreciat, iar tarile de la marginea uniunii intarite pentru a face fata crizei economice.

Roubini considera ca problemele zonei euro sunt profunde si structurale si au afectat sever cel putin patru economii europene : Irlanda, Portugalia, Cipru si Spania.

Economistul mentioneaza faptul ca in Europa s-a produs o discrepanta intre tarile care cheltuiau mai mult decat produceau, precum Grecia, Italia, Irlanda si tarile care cheltuiau mai putin decat produceau precum, Germania sau Franta. Acesta este de parere ca datoria publica si cea privata din tarile care au cheltuit mai mult decat ar fi trebuit nu au mai putut fi controlate in clipa in care criza imobiliara a explodat pe piata, iar deficiturile bugetale si diferentele fiscale au scapat de sub control in tarile de la periferia zonei euro.

In ceea ce priveste viitorul zonei euro, Nouriel Roubini este ferm : ori se vor lua alte masuri ori zona euro se va destrama.

Solutia pentru salvarea zonei euro include, dupa economistul american, masuri de austeritate si reforme structurale la periferia zonei euro, adica o abordare simetrica a problemelor.

In legatura cu Italia, Roubini a afirmat ca este prea marea pentru a da gres dar si pentru a putea fi salvata.

Economistul conchide facand previziuni sumbre asupra viitorului Uniunii Europene, fiind de parere ca vor exista intai restructurari coercitive ale datoriilor, urmate de renuntarea la moneda euro si destramarea finala a zonei euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2073 ori