Curs valutar leu/euro: Previziunile specialistilor pentru 2012

Marti, 13 Martie 2012, ora 08:29
8930 citiri
Curs valutar leu/euro: Previziunile specialistilor pentru 2012

In ultimul an, moneda europeana a pornit pe o panta descendenta in raport cu dolarul, iar evenimentele externe de anul acesta ar putea devaloriza si mai mult moneda europeana.

Luni, BNR a afisat un curs de referinta de 4,3558 lei/euro cu 0,03% mai mare fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,3230 lei/dolar.

Specialistii contactati de Business24 se intrec in previziuni legate de evolutia monedei europene si de cursul valutar leu/euro in 2012.

Razvan Rusu, director de investitii CertInvest

In raport cu dolarul, am asistat la o depreciere a monedei europene datorata crizei din zona euro si a riscurilor suverane. A fost o depreciere destul de substantiala - din aprilie 2011, s-a depreciat de la 1,5 dolari/euro, la 1,3 in momentul de fata. Odata rezolvate problemele, cursul se va stabiliza intre 1,25 - 1,35 dolari/euro, daca nu apar alte evenimente gen QE3 sau alte evenimente care sa distorsioneze masa monetara in circulatie, atat la nivel european cat si la nivelul SUA.

Cred ca asistam la devalorizari competitive, insa acestea vor pastra o anumita marja.

In ceea ce priveste evolutia euro fata de leu, cred ca moneda nationala ar trebui sa se aprecieze in a doua parte a anului, daca nu apar alte elemente care sa duca la o scadere a increderii in moneda nationala, cum ar fi evenimente pseudo-politice care sa duca la deprecierea leului.

In momentul de fata, leul pare a se afla intr-un ecosistem destul de controlat, BNR are o rezerva foarte mare, deci nu as paria foarte mult pe deprecierea leului in raport cu euro ci, mai degraba, presiunile vor fi in sens contrar daca iesim din recesiune si incep sa intre capitalurile externe.

Cred ca anul acesta, cursul de schimb se poate indrepta catre 4,2 lei/euro.

Radu Craciun, presedinte Eureko Pensii

Nu ma astept sa vedem schimbari majore. Aceasta stabilitate a cursului va continua cu exceptia cazului in care nu apare o situatie de criza in zona euro, legata de Grecia sau de alte tari, situatie care ar putea sa induca un plus de volatilitate pe pietele valutare, indiferent de valuta.

Euro ar putea sa scada fata de dolar in cauzl unui nou scenariu de criza in zona euro. Altminteri, nu ma astept sa vedem fluctuatii foarte mari. Tabloul in zona euro nu va fi unul uniform: unele tari intra in recesiune, in timp ce altele vor iesi. Aici vedem nucleul sudic al zonei euro ca fiind cel mai slab si mai expus. Un euro slab este in favoarea unor tari precum Germania care exporta mult, unde un euro slab inseamna un plus de competitivitate.

Pe plan intern, trebuie sa vedem in ce masura tintele macro vor fi respectate si in ce masura FMI va da semnale pozitive. Daca toate semnalele vor arata ca lucrurile raman pe fagasul prestabilit, nu cred ca alegerile vor fi de natura sa induca un fenomen negativ.

Cred ca anul acesta, cursul valutar leu/euro va fluctua intre 4,2-4,5 lei/euro.

Dan Petre, analist

Daca reusim sa mentinem leul si nu va exista un atac speculativ, probabil il vom vedea in jurul valorii de 4,35 lei/euro, mergand pe "sarpele" monetar, cu o fluctuatie de +/- 10-15 bani. Cifrele arata bine, deficitul comercial nu e suparator, iar exporturile cresc.

In cazul in care va fi un atac speculativ atunci s-ar putea sa avem momente de fluctuatie mare.

Daca criza datoriilor suverane se va transfera din Grecia spre alte economii, daca va exista un blocaj la nivelul guvernantei euro si daca irlandezii refuza tratatul de responsabilitate fiscala prin referendum, va fi o problema.

Pe plan intern, chiar daca inflatia se duce la 3%, inca suntem in marja. Insa, daca incepe o devalorizare din cauza injectarii in sistem a unei cantitati prea mari de moneda, e altceva. Trebuie sa vedem la sfarsitul anului cat va fi deficitul consolidat si care va fi rata reala a arieratelor. Daca statul isi impinge niste plati pe anul viitor, s-ar putea sa nu simtim efectele in moneda.

Aurelian Dochia, analist financiar

Euro a pornit de mai multa vreme pe o panta descendenta si nu exista perspective ca lucrurile sa se imbunatateasca. Daca privim spre dolar, in SUA exista unele semne mai incurajatoare decat in Europa. Daca lucrurile se vor mentine in acest fel pe tot parcursul anului, euro va continua sa se deprecieze fata de dolar.

Sunt multe evenimente externe care ameninta euro. Este foarte posibil sa apara vesti proaste in legatura cu Portugalia, este foarte posibil sa apara o revenire a ingrijorarii privind Grecia, fiindca optimismul care a existat in ultima vreme, datorat acordului cu creditorii privati, nu poate sa fie decat de scurta durata. Grecia ramane insolvabila si probabil ca va mai fi nevoie de inca un pachet de ajutor financiar. Situatia se agraveaza chiar daca s-a incheiat acest acord.

Intr-o perspectiva optimista, cursul de schimb valutar ar putea ajunge anul acesta la 4,2 lei/euro. In momentul de fata, Romania a ajuns la o situatie buna in comparatie cu alte tari europene, insa aceasta situatie se poate deteriora foarte repede. Este suficient sa facem una sau doua greseli si deja pietele ne vor sanctiona. Scenariul acesta pesimist, poate merge destul de departe.

Intr-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 5 lei/euro, nu exista limite, depinde de cat de mare ar fi derapajul economiei. Vedem ca pietele reactioneaza foarte repede, investitorii sunt foarte nervosi.

Orice veste legata de o tara europeana care ingrijoreaza investitorii poate sa creeze o reactie greu de controlat. Increderea se castiga foarte greu, ne-au trebuit trei ani ca sa ajungem aici, insa se poate pierde foarte usor.

#curs schimba valutar euro leu, #curs valutar euro dolar, #curs euro, #evolutie curs valutar, #schimb valutar euro, #previziuni curs valutar , #Curs valutar