Pentru iubitorii de vacante boeme sau romantice, vara incepe in septembrie - plajele se linistesc incet, incet de forfota amatorilor de aglomeratie si all-inclusive, preturile se domolesc si ele si te poti bucura in tihna de toata frumusetea.
Cei mai multi dintre noi iesim din vara lui 2020 nicidecum cu bateriile incarcate, ci mai obositi ca niciodata. Vacantele au fost dictate anul acesta de pandemie - cat mai aproape de casa. Cei care s-au incumetat ceva mai departe au avut multe batai de cap, cu acte suplimentare, teste COVID si riscurile schimbarii regulilor, de pe o zi pe alta. Impredictibilitate totala.
Totusi, cu si fara pandemie, nu se poate trai in stres continuu, fara sa-ti tragi sufletul, departe de toate grijile, macar cateva zile.
In septembrie - ba chiar si-n octombrie - destinatiile de vis si cel mai aproape de noi raman insulele Greciei.
Plaje si golfuri dumnezeiesti, cu nisip fin sau pietricele de marmura in toate culorile si stanci spectaculoase, mari in infinite si ireale nuante de albastru, linistite ca un lac sau cu valuri mereu cristal de limpezi, munti si paduri verde smarald, livezi de maslini, orase vechi cu stradute pietruite, cu tufe de busuioc si rozmarin tasnind salbatic pe marginea drumului, case cu garduri colorate si muscate la ferestre, situri arheologice, sate pescaresti, taverne unde seara se strang batranii locului si sporovaie despre politica si fotbal (acum, probabil, si despre pandemie), specialitati delicioase gatite de... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 00:01
Romanii plecati in vacanta in Grecia spun ca acum, in lipsa aglomeratiilor din anii trecuti, merita si mai mult sa-si petreaca concediile acolo, cu plajele aproape goale si sezlongurile oferite gratis de catre comercianti.
Pe forumurile de pe retelele de socializare acestia sustin ca prefera sa infrunte toate dificultatile de a ajunge in Grecia, decat sa aleaga un concediu pe litoralul romanesc.
"Suntem in Santorini deja de 7 zile si putem spune ca au fost momente in care am avut impresia ca insula este doar a noastra. Atat pe plaje, cat si in toate zonele altadata pline si aglomerate acuma este liniste si pace. Te poti plimba in voie in Oia, Fira, Firostefani, Imeroglivi, Pyrgos, Acrotiri, Kamari, Perissa, etc. fara sa te lovesti de multimea care le sufoca pur si simplu in alti ani. Plajele sunt practic goale iar sezlongurile si umbrelel sunt oferite cam peste tot gratis. Normal, in schimbul unei mici consumatii de la taverna care le administreaza. Am vazut persoane comandand chiar si doar o apa plata fara sa fie nici un fel de problema.
Masina am inchiriat-o la jumatate pretul fata de alti ani, 120 euro pe 6 zile. Preturile atat la cazare cat si la mancare sau magazine relativ mici. Serviciile foarte bune iar normele de igiena impuse de autoritati sunt respectate atat la hotel cat si la plaja, taverne, magazine. Putem spune ca ne-am simtit in siguranta pe absolut toata perioada. Traficul auto este lejer si am gasit locuri de parcare absolut oriunde am poposit.... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2020, ora 11:47
Daca astepti sa mergi in vacanta in Grecia in extrasezon pentru ca este mai ieftin, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta, mai ales daca faci parte din categoria celor care calatoresc pe cont propriu, cu masina.
Hotelierii greci vor incerca sa recupereze cat mai mult din startul pierdut al acestui sezon, asa ca vor pastra preturile pe care le au acum, in plina vara, cel putin pana pe 15 septembrie.
"Ei au si anuntat in momentul in care au inceput sezonul la 1 iulie ca nu prea vor mai face reduceri. Trebuie sa ne gandim ca grecii ne primeau la ei inca din aprilie, cand incepeau sa mearga acolo primele autocare. Anul acesta au pierdut mai bine de doua luni din sezon, si ei, ca si altii trebuie sa recupereze", a declarat Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit acestuia, norocul grecilor este ca ei au sezonul mai lung decat restul tarilor din regiunea noastra si-l pot intinde, cel putin in sud, pana la finele lui octombrie, daca vremea ii ajuta.
"Avantajul Greciei este ca are sezon calduros cam 6 luni, dar, anul acesta, am avut neplacuta surpriza sa fim invadati de pandemie", a mai spus Badulescu.
Bulgarii isi permit reduceri, grecii din nord, nu
Pe de alta parte, in Bulgaria vom avea parte de preturi mai mici de la 1 septembrie, iar explicatia este una destul de simpla.
"In timp ce in Grecia vedem hoteluri mici, cu preponderenta, de cateva zeci de camere, nu acelasi lucru se poate spune si de Bulgaria. Spre exemplu, avem Albena care este... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2020, ora 23:24
Preturile reale pentru serviciile de pe litoralul romanesc ar trebui sa fie cele pe care le obtinem atunci cand cumparam o oferta "early booking" cu reducere de 50%, sunt de parere specialistii in turism intervievati de Ziare.com.
Discrepanta calitate/pret este cu atat mai mare cu cat pe litoralul romanesc ne asteapta camera de hotel slab dotata, cu mobilier invechit, iar angajatii, de la cel mai mic pana la managerul de hotel, nu au nici o pregatire.
"Intr-adevar in varf de sezon apar unele tarife care sunt exagerat de mari comparativ cu nivelul de dotari si servicii oferit oaspetilor. Aceasta tendinta despre care se vorbeste in fiecare an poate porni de la anumite cauze. Fie se vand prea multe pachete "early-booking" la tarife reduse cu 30-50% pentru aceeasi perioada si, probabil, ca acest tarif redus ar trebui sa fie pretul corect al serviciilor oferite, fie se manifesta o tendinta evidenta de rezervari last-minute (ex.: nu se stie cum va fi vremea si se asteapta prognoza cat mai aproape de perioada de sejur pentru a fi siguri turistii ca se pot bucura de timp favorabil). Daca timpul nu este bun, un turist pe litoralul romanesc are foarte putine optiuni de petrecere a timpului liber", a declarat Mircea Draghici, Managing Director la EST Hospitality Consulting.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca avem si in Romania structuri de cazare pe litoral unde camera este de 100-200 de lei pe noapte, in sudul litoralului sau in... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 12:15
Turismul pare sa o fi luat-o din loc in aceasta luna, iar increderea hotelierilor in rezervari si-a mai revenit, astfel ca, iulie pare din nou o luna a concediilor, iar august va fi si mai buna daca autoritatile nu schimba din nou regulile.
Ziare.com a facut o analiza a preturilor pe litoralurile din Romania, Bulgaria si Grecia pentru a va arata care sunt ofertele la cazare in hotelurile de 3 si 4 stele chiar in prima saptamana a lunii august (1-8 august), folosind platforma Booking.com, dar si alternativele locale ale fiecarei tari.
Mamaia
In Mamaia si Mamaia Nord cele mai mici preturi la hotelurile de 3 stele variaza intre 2.200 si 3.500 de lei pentru o saptamana de cazare. Cele mai ieftine hoteluri nu sunt chiar atat de apropiate de plaja asa cum ar dori ofertantii sa creada turistii. De asemenea, majoritatea hotelurilor de 3 stele nu ofera prea multe servicii incluse in pret, astfel ca, micul dejun poate fi considerat un moft.
La hotelurile de 4 stele, din Mamaia preturile pornesc de la 3.700 de lei si se opresc la aproape 10.000 de lei pentru o saptamana de cazare. In cazul celei mai scumpe oferte vorbim de un apartament de 100 mp cu un dormitor in nordul statiunii. Pe de alta parte, oferta cea mai ieftina se lauda in ca in acesti bani aveti inclus si un mic dejun exceptional, dar cazarea se va face intr-un studio de 30 mp cu vedere la gradina.
Eforie Nord
Aici, preturile pentru cazarea de 3 stele in hoteluri porneste de la 1.500 de lei/ sejur si... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2020, ora 09:45
Preturile in cea mai cautata statiune de la malul Marii Negre din Romania, Mamaia, variaza, in medie, de la 30 de euro/noapte de persoana la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar in functie si de perioada aleasa, in timp ce in Costinesti, preturile pot cobori pana la 15 euro/noapte de persoana pentru un sejur in luna septembrie.
IRI Travel, principalul turoperator pe destinatia Bulgaria, a facut o analiza a preturilor la cazarile din hotelurile de 3, 4 si 5 stele din principalele statiuni ale celor mai vizitate trei tari: Romania, Bulgaria si Grecia.
Astfel, in Mamaia, in hotelurile de 5 stele cazarea vine cu mic dejun inclus, iar preturile variaza intre 70 si 75 de euro pe noapte/persoana in luna iunie. Pentru iulie si august, tarifele vor creste pana la 105 - 110 euro/noapte/persoana, iar in septembrie acestea vor scadea pana la 55-60 de euro pe noapte/persoana.
"Pentru hotelurile de 4 stele tarifele variaza in Mamaia in functie de regimul ales de client. La mare cautare sunt in continuare hotelurile cu all inclusive sau ultra all inclusive, chiar daca tara noastra are putine astfel de hoteluri in comparatie cu Bulgaria", a declarat Lucian Badircea, CEO IRI Travel.
Pentru lunile iunie si septembrie, hotelurile de 4 stele s-au pregatit cu tarife cuprinse intre 60 si 85 de euro pe noapte, in timp ce in iulie acestea se majoreaza pana la 100 si 110 euro de persoana/noapte, pentru ca in august sa ajunga si la 120 de euro/persoana/... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 15:02
Grecia a inregistrat in octombrie cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute.
Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962, potrivit Reuters, preluata de The Guardian.
Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.
In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena.
Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.
Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro.
Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:32
Numarul turistilor care au sosit pe principalele 16 aeroporturi din Grecia a crescut cu 9,6% in perioada ianuarie-iulie 2013, a anuntat Asociatia companiilor de turism din Grecia (SETE).
In primele sapte luni din acest an numarul sosirilor a urcat la 6,9 milioane, de la 6,3 milioane in perioada similara din 2012, transmite site-ul ekathimerini.com.
Cel mai semnificativ avans, de 43,5%, s-a inregistrat la Kalamata International Airport, urmat de Hania, cu 20,2%, Santorini, cu 19,7%, Cefalonia, cu 17,7%, Iraklio, cu 17%, a anuntat Asociatia companiilor de turism din Grecia.
Seful SETE, Andreas Andreadis, a declarat recent ca imbunatatirea stabilitatii politice, comparativ cu 2012, scaderea preturilor cauzata de criza economica, precum si anularea vacantelor in Turcia, Egipt si Tunisia au contribuit la redresarea turismului elen.
Daca tendinta de crestere va continua in timpul lunilor de varf, iulie si august, numarul de turisti straini ar urma sa depaseasca 17 milioane in 2013, fata de 16 milioane anul trecut.
Turismul reprezinta 17% din PIB-ul Greciei, intr-o tara in care somajul atinge aproape 27%.
Potrivit celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv anul viitor, cu o crestere de 0,6%. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 11:25
Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.
Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.
Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.
Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.
Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.
Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 12:10