Ce trebuie sa stim inainte de a inchiria o masina intr-o tara din Uniunea Europeana?

Vineri, 14 Mai 2021, ora 18:09
656 citiri
Ce trebuie sa stim inainte de a inchiria o masina intr-o tara din Uniunea Europeana?
inchirieri auto FOTO: alanarent.ro

Plecati din Romania si intentionati sa inchiriati o masina intr-o alta tara din cadrul UE? Ati apelat de curand la o firma de inchirieri auto Otopeni sau rent a car Timisoara pentru a inchiria o masina pe care urmeaza sa o utilizati intr-o alta tara membra a Uniunii Europene? Atunci, costurile implicate pentru achizitionarea acestui serviciu nu sunt singurele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Este extrem de important sa va asigurati ca ati inteles foarte bine care sunt termenii si conditiile de inchiriere si care sunt drepturile si obligatiile pe care le aveti ca cetatenii ai UE in aceste cazuri particulare.

Trebuie mentionat inca de la inceput ca UE nu a stabilit o serie de norme specifice privind inchirierea de masini. Normele europene privind protectia consumatorilor va garanteaza ca atunci cand achizitionati produse sau servicii in UE, inclusiv atunci cand vorbim despre serviciile de rent a car, aveti acces la informatii clare referitoare la produsul sau serviciul achizitionat, pret, livrare sau situatiile in care exista probleme.

Astfel, trebuie sa retineti ca principalele drepturile pe care le aveti in calitate de consumator in Uniunea Europeana atunci cand inchiriati o masina sunt: accesul la informatii clare, dreptul la un contract echitabil si accesul la un mecanism de solutionare alternativa in caz de litigiu cu firma de inchirieri.

Asa cum am subliniat de la bun inceput sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare. Unul dintre acestea este dreptul de anulare. Serviciul de rent a car nu este acoperit de normele UE care va dau dreptul la o perioada de reflectie de 14 zile, asa cum se intampla, de regula, in cazul achizitionarii unui produs. In cazul serviciului de rent a car, acest drept este limitat. Cu alte cuvinte, nu puteti anula automat o rezervare si cere inapoirea banilor platiti daca inchirerea masinii s-a facut online, prin e-mail sau pe cale telefonica.

Pe de alta parte, firmele de inchirieri auto au libertatea de a-si stabili conditiile de inchiriere si preturile de la o tara la alta. Astfel, daca faceti o comparatie intre un firma de inchieri auto Otopeni, de exemplu, si una din Grecia sau Spania, nu aveti garantia ca veti gasi preturi similare. Acestea sunt influentate, in principal, de costurile pe care trebuie sa le suporte fiecare companie, dar si de alti factori. Totusi, normele UE interzic clar discriminarea pe motive legate de cetatenie sau de tara de resedinta atunci cand inchiriati o masina, fie on-line, fie direct de la sediul firmei. Din acest punct de vedere, trebuie sa beneficiati de un tratament egal fie daca apelati la un serviciu de rent a car Timisoara sau la unul din Paris.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il verificati este asigurarea autovehicului. Fiecare masina inchiriata trebuie sa aiba incheiata o asigurare de raspundere civila, valabila in toate statele membre UE. Polita ar trebui inclusa in pretul de inchiriere stabilit. Asigurati-va ca stiti exact ce daune acopera contractul de asigurare. Aceste informatii ar trebui sa se regaseasca in termenii si conditiile contractului de inchiriere. Daca este nevoie, luati in considerare si o asigurare facultativa, in care sa extindeti lista de riscuri acoperite.

Revenind la punctul de plecare, daca veti circula cu masina inchiriata in mai multe state UE, nu uitati ca trebuie sa informati firma de rent a car in momentul in care faceti rezervarea. Daca primiti acordul, aceasta trebuie sa va furnizeze documentatia corecta a vehiculului, asigurarea si defalcarea aferenta.

#inchiriere auto, #inchiriri auto, #uniunea europeana, #vacanta , #Stiri Vacanta