Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.
Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.
O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.
Asia, lovita dur
"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.
Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.
Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.
Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
2Conflictul inregistrat intre Washington si Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfarsi prea curand.
Pacea intretinuta de arme pare sa fie singura optiune ramasa, in conditiile in care oficialii chinezi dau semne ca ignora somatiile americane in aceasta privinta, opineaza amiralul James Lyons si analistul Richard Fisher, doi experti militari americani consultati de Washington Post.
Noua realitate asiatica
Expansiunea economica a Chinei a periclitat deja pozitia strategica a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.
Acum, expansiunea militara a Beijingului in apele Marii Chinei de Sud, pe o portiune revendicata ca teritoriu de mai multe state din zona, pune Washingtonul in fata unei noi realitati.
Aceasta lasa doar doua variante pentru oficialii americani: asigurarea pacii prin amenintarea armelor sau intrarea intr-un eventual razboi demarat de China pentru asigurarea suprematiei militare in regiune.
Dupa 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Marii Chinei de Sud reizbucneste in conditiile in care aceasta este tranzitata acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.
Pentru liderii comunisti de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmarea rolului strategic detinut de insula Hainan in procesul de extindere a influentei globale militare si comerciale a Chinei.
Din acest punct de vedere, cine detine controlul asupra... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:46
Se spune despre Niels Schnecker ca a facut in jumatate de viata, ceea ce alti n-ar fi facut in trei. Acum, se lupta pe trei fronturi. Este consultant, profesor si, recent, a intrat in media. Prima ipostaza ii este cea mai apropiata de caracter.
"Intotdeauna m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea. Daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o 'troubleshooting', omul care cauta solutii", a declarat Niels Schnecker, intr-un interviu pentru Business24.
V-ati gandit vreodata sa intrati in politica romaneasca?
Niciodata nu as vrea sa intru in politica. Nu doar in Romania, ci in general. Ma simt mai bine in postura de consilier, consultant, analist. Nu sunt genul de om caruia sa-i placa sa stea in primul rand.
Prefer sa lucrez cu cineva care are talente politice. Eu nu am, sunt foarte direct, nu am foarte multa rabdare.
Am avut oportunitatea sa intru in politica in SUA, cand eram foarte tanar. Inca de atunci, am hotarat ca nu este locul pe care mi-l doresc si prefer randurile din spate.
Daca v-ar propune presedintele Romaniei sa-i fiti consilier, ati accepta?
Posturile de consultant in orice forma sunt interesante. Dar nu posturile de executivi.
Consilierul prezidential in Romania e mai mult o pozitie politica decat o pozitie reala de consultant. Si nu ma refer la presedintele Basescu in particular.
In general, pozitiile ocupate de consilieri au avut si incarcatura politica.
Nu m-as da deoparte sa... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00