Unora le place Trump. Cred ca noul lider american poate imbunatati imaginea SUA in Europa

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 14:44
2176 citiri
Unora le place Trump. Cred ca noul lider american poate imbunatati imaginea SUA in Europa
Foto: Flickr/Gage Skidmore

Liderii gruparii nationaliste Alternativa pentru Germania (AfD) cred ca Donald Trump are sansa de a schimba sentimentele anti-americane ale europenilor.

Una dintre piedicile puse in calea semnarii acordului TTIP dintre SUA si UE a constat tocmai in neincrederea manifestata de alegatori fata de oferta facuta de Washington, dupa cum recunoaste Frank Hansel, trezorierul AfD, citat de CNBC.

Un climat nou

"Germania este foarte sceptica cu privire la acordul TTIP sau la cel incheiat cu Canada, CETA.

Datorita alegerii lui Donald Trump, cred ca sentimentul latent de neincredere fata de SUA, care se observa la extremistii de stanga sau de dreapta, ar putea sa se schimbe", considera Hansel.

Acesta spera ca si relatiile dintre cele doua parti sa se imbunatateasca cat de curand. "Trebuie sa schimbam putin climatul relatiilor dintre SUA si UE si cred ca alegerea lui Trump va ajuta la relaxarea situatiei existente", a comentat trezorierul partidului AfD.

Problema de imagine

Declaratiile sale vin pe fondul vizitei de adio facute de actualul presedinte american Barack Obama in Germania, acesta anuntand ca o considera pe Angela Merkel drept "cel mai apropiat partener international" pe care l-a avut.

Tot din Germania, Obama a anuntat ca nu exista nicio sansa ca lumea sa intoarca spatele fenomenului de globalizare, iar acordul TTIP va fi in cele din urma pus in practica.

Anuntul s-ar putea sa nu se dovedeasca veridic in cele din urma, daca este sa luam in calcul faptul ca Donald Trump s-a declarat impotriva incheierii acordurilor comerciale cu tari din regiunea Asia-Pacific si din Europa.

Pentru euroscepticii nemti, victoria lui Trump dovedeste ca sistemul poate fi schimbat prin vot, asta dand sperante partidului aflat acum pe cea de-a treia pozitie in preferintele electoratului german.

Conform unui sondaj de opinie produs de pollytix, daca saptamana aceasta s-ar organiza alegeri generale in Germania, AfD ar obtine 12,1 procente din totalul voturilor, surclasat de socialisti cu 22,6% si crestin-democratii Angelei Merkel, cu 32,9 procente.

"Suntem a treia forta politica in sondaje. Problema este in media, care le-a bagat in cap germanilor ca reprezentam extrema dreapta sau extremismul populist. Cred ca este aceeasi presa pusa pe rau cu care s-a confruntat si Donald Trump in America", a conchis Hansel.

#acord TTIP, #donald trump, #alegeri Germania 2017 relatii SUA UE , #Cariera