Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fiecare pentru el! Europa si SUA o iau pe drumuri monetare diferite. Cine are mai mult de castigat?

Fiecare pentru el! Europa si SUA o iau pe drumuri monetare diferite. Cine are mai mult de castigat?


Economia globala nu pare sa evolueze in mod uniform, iar cea mai buna dovada in acest sens o reprezinta politicile monetare diferite pe care Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala le au in program pentru perioada imediat urmatoare.

Cele doua institutii ar putea aplica politici total diferite in vederea sustinerii economiilor din cele doua regiuni.

Prapastia dintre economiile nord-americana si europeana s-ar putea adanci, in urma aplicarii unor politici monetare diferite pe cele doua piete.

Astfel, datele statistice rezultate in SUA in ultimele luni lasa loc speculatiilor privind o eventuala crestere a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, in vreme ce BCE pare sa tina cu dintii de politica actuala a unor dobanzi de referinta in zona negativa cu scopul de a nu lasa loc derapajelor populiste intr-un an electoral crucial pentru Franta, Olanda si Germania.

Astfel, analistii consultati de mai multe agentii de presa occidentale au apreciat ca pragul dobanzii de referinta din zona euro va ramane la -0,4%, in vreme ce in SUA aceasta ar putea creste cu 0,75%.

Chiar daca economia zonei euro pare sa se fi dezmortit anul acesta, iar inflatia tinde sa se situeze in sfarsit la nivelul dorit de oficialii BCE, o crestere a dobanzii de referinta pe piata europeana pare improbabila, atata vreme cat factorii de decizie prefera sa joace cartea prudentei.

Un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiara arata ca majoritatea acestora crede intr-o politica de stimularea temporara a inflatiei de catre BCE, pe fondul cresterii economice fragile din regiune si a riscurilor politice evidentiate in mai multe economii importante din zona euro.

De partea cealalta a Atlanticului, reprezentantii Rezervei Federale sunt fortati sa tina cont de evolutia pozitiva a pietei muncii, rata somajului din SUA fiind in prezent cea mai scazuta din ultimii 44 de ani, fapt care impune modificari in politica monetara.

Ar fi a treia crestere a dobanzii de referinta efectuata de americani in ultimul an, iar alte doua cresteri graduale sunt asteptate pana la sfarsitul anului. Un astfel de scenariu ar avantaja economia americana, atragand atentia investitorilor asupra oportunitatii de a-si plasa economiile in bancile din aceasta regiune.

Pe de alta parte, SUA nu este singura economie puternica a lumii care da semne de renastere, Beijingul raportand, de asemenea, o crestere a exporturilor (10%) si importurilor (20%), precum si o activitate industriala peste asteptari in luna februarie.

Efectele trezirii la viata a celei de-a doua economii a lumii se fac simtite si in alte tari din regiunea Asia-Pacific, cu Australia ca principal beneficiar, in calitate de furnizor de materii prime pentru China.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6801 ori