„Este o revenire a câștigurilor”. Efectele neașteptate pe piața de capital ale crizei din Orientul Mijlociu

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 07:37
0 citiri
„Este o revenire a câștigurilor”. Efectele neașteptate pe piața de capital ale crizei din Orientul Mijlociu
Piața de capital a înregistrat creșteri, în ciuda crizei din Orientul Mijlociu FOTO Pixabay

Pieţele bursiere europene au închis luni în creştere, în pofida volatilităţii continue din Orientul Mijlociu, investitorii monitorizând date economice din Germania şi aşteptând în această săptămână date economice în SUA, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat în urcare cu 0,4%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu pozitiv, creşterile fiind conduse de acţiunile din domeniul sănătăţii.

Stoxx 600 este pe cale să scadă cu 4,6% în octombrie, potrivit datelor LSEG, pe fondul câştigurilor slabe ale companiilor şi al preocupărilor cu privire la ratele dobânzilor mari pentru mai mult timp decât se credea iniţial.

Indicele german DAX a urcat cu 0,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,44%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,5%. Indicele FTSE MIB al bursei italiene a avansat cu 0,19% şi IBEX 35 al bursei spaniole a crescut cu 1,07%.

HSBC a raportat o creştere uriaşă de 235% a profitului după impozitare, la 6,26 miliarde de dolari, în trimestrul al treilea, acesta fiind totuşi mai mic decât aşteptările. Cea mai mare bancă din Europa după active a anunţat şi o răscumpărare suplimentară de acţiuni, de până la 3 miliarde de dolari.

Acţiunile listate la Londra au deschis la Londra în creştere cu 0,8% mai mult.

Între timp, produsul intern brut german a înregistrat o scădere trimestrială de 0,1%, evoluţia fiind puţin mai bună decât scăderea cu 0,3% prognozată într-un sondaj al economiştilor Reuters.

Economia germană s-a micşorat cu 0,8% pe o bază ajustată la preţuri, faţă de trimestrul trei din 2022. PIB-ul pentru al doilea trimestru a fost revizuit în sus, de la stagnare la o creştere de 0,1%.

Pieţele din Asia-Pacific au început săptămâna mixt înaintea publicării de date economice cheie din întreaga regiune. Acţiunile americane au avut o evoluţie pozitivă într-o săptămână mare, care va include decizia Rezervei Federale privind dobânzile, un raport privind locurile de muncă şi raportul privind câştigurile Apple.

Wall Street a crescut puternic luni

Bursa de pe Wall Street a crescut puternic luni, susţinută de rezultatele bune raportate de companii, dând startul a ceea ce se anunţă a fi o săptămână agitată, care include numeroase raportări financiare ale companiilor, date economice şi reuniunea de două zile de politică monetară a Rezervei Federale, transmite Reuters.

Toţi cei trei indici bursieri majori din SUA au închis în creștere cu mai mult de 1%, revenindu-şi după vânzările de acţiuni din săptămâna precedentă.

Acţiunile companiilor cu megacapitalizări, sensibile la ratele dobânzilor, conduse de Microsoft, Amazon.com şi Apple, au furnizat cea mai mare creştere.

”Astăzi este o revenire a câştigurilor. Piaţa a fost supravândută, iar realitatea este că câştigurile au fost destul de bune, economia Statelor Unite continuă să meargă şi este probabil să o facă în al patrulea trimestru şi în prima parte a anului viitor”, a declarat Oliver Pursche, vicepreşedinte senior la Wealthspire Advisors, din New York.

Sezonul rezultatelor financiare din trimestrul al treilea, care funcţionează pe toţi cilindrii, a ajuns la jumătate, 251 dintre companiile din S&P 500 au raportat deja.

Dintre acestea, 78% au depăşit estimările de pe Wall Street, potrivit LSEG.

Analiştii se aşteaptă acum, în general, la o creştere anuală a câştigurilor S&P 500 în al treilea trimestru de 4,3%, o îmbunătăţire marcantă faţă de creşterea anuală de 1,6% observată la începutul lunii octombrie.

Investitorii au arătat ”mai puţin pesimism. Apelurile din primul şi al doilea trimestru au avut un ton mai negativ. A existat anxietate cu privire la ratele dobânzilor, politica Fed, recesiunea care nu a venit niciodată”, a adăugat Pursche.

În săptămâna viitoare, Caterpillar, Apple, Pfizer şi Starbucks se numără printre companiile de profil care urmează să afişeze rezultate.

Marţi, Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC) este aşteptat să se întrunească pentru o reuniune de două zile de politică monetară, care va culmina cu o decizie de a lăsa dobânda de referinţă a Fed să se situeze la 5,25%-5,50%, potrivit aşteptărilor analiştilor.

Investitorii vor analiza cu atenţie declaraţia însoţitoare şi sesiunea ulterioară de întrebări şi răspunsuri a preşedintelui Fed, Jerome Powell, pentru a găsi indicii cu privire la evoluţia băncii centrale cu ratele.

Banca Angliei şi Banca Japoniei ar anunţa, de asemenea, deciziile privind ratele în această săptămână, cea din urmă urmând să ia în considerare o nouă ajustare a cadrului său de control al curbei randamentului (YCC), potrivit unui articol al Nikkei.

Datele economice urmărite îndeaproape vor deveni disponibile săptămâna aceasta, culminând cu raportul privind ocuparea forţei de muncă al Departamentului Muncii al SUA, care urmează vineri.

Luptele geopolitice generate de conflictul Israel-Hamas, precum şi o creştere a randamentelor titlurilor Trezoreriei au afectat acţiunile în ultimele săptămâni, trăgând indicele de referinţă S&P 500 în scădere cu aproximativ 10% faţă de cel mai mare nivel din iulie.

Luni, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,58%, S&P 500 1,20%, iar Nasdaq Composite cu 1,16%.

Toate cele 11 sectoare majore ale S&P 500 au încheiat sesiunea pe verde, serviciile de comunicaţii) bucurându-se de cel mai mare câştig procentual, crescând cu 2,1%.

McDonald''s a raportat rezultate trimestriale mai bune decât cele aşteptate, determinate de cererea pentru alimentele sale mai accesibile, deoarece consumatorii se confruntă cu presiunile inflaţioniste în curs. Acţiunile sale au câştigat 1,7%.

Acţiunile Onsemi au scăzut cu 21,8% după ce producătorul de cipuri a estimat venituri slabe pentru trimestrul al patrulea din cauza încetinirii cererii de vehicule electrice.

Titlurile Western Digital au crescut cu 7,3% după ce compania a dezvăluit planuri de a se separa în două companii publice independente.

...citeste mai departe despre "„Este o revenire a câștigurilor”. Efectele neașteptate pe piața de capital ale crizei din Orientul Mijlociu" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#piata de capital, #economie, #bursa , #Stiri Bursa