Intr-o rara iesire publica, seful spionajului german a lansat un avertisment dur cu privire la intentiile Rusiei in Europa

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:28
1321 citiri
Intr-o rara iesire publica, seful spionajului german a lansat un avertisment dur cu privire la intentiile Rusiei in Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele servicului german de informatii externe (BND), Bruno Kahl, a lansat un avertisment dur referitor la ambitiile militare ale Rusiei in UE. Unii analisti cred ca un asemenea alarmism convine Kremlinului.

Presedintele BND, Bruno Kahl, si-a exprimat cel mai ferm avertisment cu privire la ascensiunea Rusiei. Vorbind la fundatia politica Hanns Seidel din Munchen, Kahl a subliniat ambitiile in crestere ale Rusiei si s-a intrebat daca actualele capacitati de aparare ale Uniunii Europene sunt adecvate.

Kahl a afirmat ca BND a observat o modernizare si desfasurare "ingrijoratoare" a trupelor rusesti in timpul recentelor manevre Zapad de-a lungul granitelor tarilor UE din zona baltica. "In intreaga regiune militara din vest, dar si in sud si nord, capacitatea fortelor armate a atins noi dimensiuni", a spus el.

Seful BND a subliniat ca scopul Kremlinului este sa ocupe din nou un rol de lider pe continentul european. "O parte a acestei strategii este slabirea UE si diminuarea influentei SUA, precum si (in special) crearea unei falii intre cele doua", a spus Kahl.

"Trebuie spus in mod clar: in locul unui partener pentru securitatea europeana, avem in Rusia un potential pericol. Actorul politic mondial Rusia a revenit - si va fi un vecin incomod".

Avertismente drastice

Discursul lui Kahl poate fi considerat o interventie neobisnuita din partea unui personaj care rareori face publice analizele sale.

Seful BND a declarat ca este absolut necesar ca serviciile secrete germane si europene sa colaboreze indeaproape cu omologii americani.

"Ca presedinte al BND, vreau sa spun ca aceasta cooperare cu agentiile americane de informatii constituie o parte esentiala a puterii noastre", a declarat Kahl, subliniind ca Statele Unite sunt singura natiune cu trupe stationate in cele mai critice fronturi geopolitice din lume: Europa de Est, Golful Persic si Asia de Est.

Intrebarea pe care NATO si comunitatea internationala trebuie sa o puna este "daca propriile capacitati de aparare si de armament sunt suficiente", a adaugat Kahl.

Statele Unite au "10 portavioane care pot fi trimise in zonele internationale de conflict in cel mai scurt timp". SUA au de asemenea 34.000 de soldati stationati in Germania, fapt care "arata cat de stransa este legatura de securitate dintre Berlin si Washington", a subliniat el.

"Numai impreuna cu Statele Unite, Europa va reusi in urmatorii cativa ani sa ofere o contrapondere credibila Rusiei pe flancul estic al Europ ...citeste mai departe despre "Intr-o rara iesire publica, seful spionajului german a lansat un avertisment dur cu privire la intentiile Rusiei in Europa" pe Ziare.com

#Germania spionaj Rusia putere militara , #Stiri International