Un bancher trage alarma: Sunt 60% sanse sa avem o noua recesiune globala!

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
10212 citiri
Un bancher trage alarma: Sunt 60% sanse sa avem o noua recesiune globala!
Foto: Pixabay

Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.

"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.

Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.

In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.

Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.

Europa este de asteptat sa fie piata care sa intretina cresterea economica in aceste vremuri tulburi, cu performante care ar trebui sa le depaseasca pe cele ale economiei americane in trimestrele al doilea si al treilea, dar evolutia incurajatoare a economiei din zona euro nu poate ridica intru totul economia globala, crede Jakobsen, care priveste cu prudenta la evolutia jocurilor politice derulate intre China si SUA.

"Un lucru este clar, Asia nu o sa contribuie cu nimic la cresterea economica globala in 2017. China este intepenita.

Beijingul nu stie cum sa reactioneze in fata lui Donald Trump, iar acesta din urma a demonstrat inca o data in weekend ca nu este un partener in care sa ai incredere ferma", sustine Jakobsen.

La sfarsitul saptamanii trecute, Donald Trump a avut prima intrevedere cu omologul sau chinez, Xi Jinping, cei doi aducand in discutie problema deficitului comercial inregistrat de SUA in relatia cu China, dar si problema nord-coreeana.

La scurt timp dupa discutia cu Xi, Trump a deplasat in apele coreene mai multe nave militare, desi ambele parti convenisera sa coopereze in privinta detensionarii situatiei ivite in Coreea de Nord.

Mutarea lui Trump vine la doar cateva zile dupa ce marina Statelor Unite a atacat cu rachete o baza militara siriana ca raspuns la bombardamentele cu arme chimice indreptate impotriva civililor de care este acuzat regimul Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#recesiune globala, #tensiuni politice SUA China, #credite China , #Recesiune