Efectul Trump: China se adapteaza noilor politici ale SUA

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 10:33
7256 citiri
Efectul Trump: China se adapteaza noilor politici ale SUA
Foto: Pinterest/Alberto Lee

Dupa mai multe replici acide schimbate intre Washington si Beijing, Donald Trump si Xi Jinping vor da ochii unul cu celalalt, saptamana aceasta, cu ocazia unei intalniri programate a se desfasura in Florida.

Sub presiunea unui razboi comercial care ameninta sa se desfasoare intre cele doua mari economii ale lumii, China pare sa isi ia masuri de precautie in fata politicii mult mai agresive a Statelor Unite, remarca analistii Coface in cel mai recent studiu al lor.

"Posibila depreciere a monedei chineze, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate a generat o atentie sporita.

In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.

In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia", apreciaza analistii companiei franceze.

Aceasta se va traduce in costuri mai mari de imprumut pentru companiile chineze, lucru care le-ar putea forta pe acestea sa treaca la masuri de reducere a costurilor. In acelasi timp, riscurile de creditare ar putea creste pentru firmele cu o situatie financiara precara.

Yuanul chinezesc va continua sa se deprecieze si in cursul cestui an, dar intr-un ritm mai lent, intre 3 si 5 procente pana la sfatrsitul acestui an, intretinand iesirile de capital din China.

"Atentia sporita a PBoC asupra indicilor RMB indica o toleranta mai mare la volatilitatea cursului de schimb RMB/USD, ceea ce diminueaza impactul pozitiv al deprecierii monedei in raport cu cresterea volumelor de export ale Chinei.

In acelasi timp, ar putea avea loc cresteri graduale ale costurilor de import. Este posibil ca aceste schimbari sa afecteze corporatiile chineze care se bazeaza pe importul de produse pentru procesul de productie", mai arata raportul Coface.

O eventuala atenuare a acestor efecte ale noii politici monetare din China ar putea surveni doar in cazul unei reveniri a cererii externe, deocamdata amenintata de politicile protectioniste anuntate de SUA, dar si de cele preconizate a fi implementate pe alte piete.

Pe de alta parte, analistii de pe piata asiatica consultati de CNBC considera ca Beijingul a luat deja cateva masuri de precautie pentru a asigura rezistenta monedei locale in fata presiunii exercitate de dolar, iar tensiunea rezultata in fata declaratiilor facute de Donald Trump cu privire la suprataxarea marfurilor provenite sdin China ar putea fi dizolvata prin intermediul unui compromis destul de simplu.

"Credem ca acest compromis ar putea lua forma unor investitii chineze in economia americana, creand noi locuri de munca, o chestiune care pare sa fie deja in derulare si a carei rezolvare pare sa tina mai mult de cadrul legal.

Mai mult, China ar putea oferi o deschidere mai mare catre investitiile facute de firmele din Statele Unite si ar putea relua importul de produse hi-tech din SUA", anunta Shen Jianguang, economist sef al Mizuho Securities Asia, intr-o nota transmisa investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire Trump Xi, #razboi comercial SUA China, #politica monetara China , #Cariera