Alegeri in SUA: Indiferent cine castiga, relatia cu China va avea de suferit

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 15:09
4195 citiri
Alegeri in SUA: Indiferent cine castiga, relatia cu China va avea de suferit
Foto: Wikimedia

Indiferent daca la Casa Alba se va instala Hillary Clinton sau Donald Trump, relatiile dintre SUA si China se vor deteriora in continuare.

Comertul a fost un liant extraordinar in dezvoltarea relatiilor dintre SUA si China, dar in acest moment retorica de campanie demonstreaza ca niciunul dintre aspirantii la presedintia Statelor Unite nu intentioneaza sa dezvolte aceasta legatura, sustine profesorul chinez Wang Huiyao, fondator al Centrului pentru China si Globalizare, intr-un interviu acordat postului american (CCG), pentru CNBC.

Trump suna alarma

Donald Trump, spre exemplu, a mentionat ca intentioneaza sa adauge o taxa suplimentara de 45% pentru produsele importate din China, definind tara asiatica drept un manipulator al pietei valutare.

"Intretinem cel mai mare schimb comercial bilateral din lume si aceasta legatura s-a dovedit benefica atat pentru China, cat si pentru Statele Unite", crede Wang Huiyao.

Datele statistice arata ca, pentru SUA, China ramane cel mai important partener comercial, cu un procent de 15,4% din totalul bunurilor tranzactionate.

In trecut, dar si in ultimii doi ani, relatiile dintre cele doua state au avut de suferit din cauza disputelor legate de politica externa, asa cum este cazul acum cu tendimntele expansioniste manifestate de Beijing in Marea Chinei de Sud.

Clinton, prea incisiva

Din aceasta perspectiva, Tom Rafferty, manager regional pentru China in cadrul Economist Intelligence Unit, considera ca o victorie a candidatului democrat Hillary Clinton va inrautati relatiile diplomatice cu Beijing, prin prisma atitudinii mai incisive manifestata de aceasta.

"A fost foarte explicita in ceea ce priveste cresterea prezentei militare a SUA in zonele din Marea Chinei de Sud si Marea Chinei de Est", arata Rafferty, care nu crede, totusi, ca o astfel de atitudine va impinge cele doua state intr-un conflict deschis.

Rafferty considera ca, din acest punct de vedere, alegerile din SUA sunt de tipul "alegerii raului celui mai mic", chiar daca experienta Beijingului cu Hillary Clinton este mai mare decat cu un factor necunoscut de genul Donald Trump.

In acelasi timp, ambii candidati au declarat ca nu agreeaza pactul TPP semnat anul trecut intre SUA si 11 state din regiunea Pacificului.

China nu este insa inclusa in randul statelor semnatare ale acordului TPP, iar o reziliere a acordului ar putea reprezenta si o sansa de conlucrare intre Beijing si Washington pentru cimentarea unor noi relatii comerciale si de investitii in regiunea Asia-Pacific.

#alegeri presedinte SUA, #hillary clinton, #donald trump, #relatii comerciale China SUA , #Cariera