Socul victoriei lui Donald Trump s-a simtit puternic pana in Asia

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 14:07
2366 citiri
Socul victoriei lui Donald Trump s-a simtit puternic pana in Asia
Foto: Inside Gov

Asiaticii au trait din plin socul alegerilor din Statele Unite, diferenta de fus orar intre cele doua continente punandu-si amprenta minut cu minut asupra evolutiei pietelor de capital.

Pe masura ce avansul lui Donald Trump in fata contracandidatei sale se consolida, oficialii din guvernele si bancile nationale s-au vazut nevoiti sa ia in considerare un scenariu considerat improbabil pana mai ieri, relateaza New York Times. Iata si ce s-a intamplat la Tokyo, Beijing si New Delhi.

Japonia inca mai crede in TPP

Yenul a luat-o la galop, iar indicii bursieri s-au dus la vale intr-un mod ingrijorator pe piata din Japonia, iar acest lucru i-a adus in sedinta de urgenta pe oficialii din Ministerul de Finante si pe cei ai Bancii Japoniei inca de la primele ore.

"Indiferent de candidatul ce va fi ales ca presedinte, alianta SUA-Japonia ramane cheia diplomatiei dintre cele doua tari, iar noi vom continua sa lucram indeaproape cu Statele Unite pentru a aduce prosperitate in regiunea Asia-Pacific si in restul lumii", a declarat Yoshihide Suga, seful biroului de presa al guvernului nipon.

O parte din eforturile de a dezvolta relatiile comerciale dintre Asia si piata nord-americana se bazeaza pe acordul TPP, negociat intre SUA si 11 alte state din regiunea asiatica.

Acesta a fost contestat cu vehementa de catre republicanul Donald Trump, acum presedinte ales, fapt care ii face pe niponi sa-si puna ultima speranta in ratificarea acordului in timpul ramas pana la instalarea noului presedinte in Biroul Oval (20 ianuarie 2017).

"Am inteles ca presedintele Obama depune toate eforturile pentru a ratifica acest act pana la sfarsitul acestui an", a mai spus Suga.

China, in deruta

Pentru chinezi, lipsa unei strategii externe clare a lui Donald Trump este un element derutant, in contextul in care ambitiile de afisare a unei puteri politico-economice si militare in crestere, manifestate de Beijing, s-au izbit de mai multe ori de reactii dure din partea Statelor Unite.

Pe de o parte insa, liderii comunisti ai Chinei stiau clar ca sub un mandat Clinton vor avea de a face cu acelasi interes in crestere manifestat de SUA pentru continentul Asiatic, in vreme ce Donald Trump si-a canalizat criticile mai mult pe zona de influenta economica pe care au acaparat-o chinezii.

Su Hao, profesor de relatii internationale al Universitatii de Afaceri Externe din Beijing, crede ca "un declin in relatiile dintre cele doua state este inevitabil. Vor fi multe piedici puse in calea comertului international in timpul administratiei Trump.

Cu toate acestea republicani au aratat de-a lungul timpului ca pot intretine relatii stabile cu China. Ne asteptam ca aceasta legatura sa ramana".

India, soc total

Socul victoriei lui Donald Trump a fost atat de puternic in India, incat nici macar analistii politici nu erau pregatiti sa faca predictii privind schimbarile care vor surveni in politica americana.

Pentru politicienii indieni insa, Trump este vazut ca un factor de risc pentru intretinerea parteneriatelor militare cu mai multe tari din zona.

"Exista o stare de nesiguranta ce planeaza asupra intregului continent. Donald Trump se adauga acum acestui sentiment de incertitudine. Ce se va intampla cu alianta cu Japonia sau cu cea incheiata cu Coreea de Sud?", s-a aratat ingrijorat Leela Ponappa, fost consultant de securitate nationala pentru guvernul de la New Delhi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Trump presedinte, #reactii alegeri SUA, #alegeri prezidentiale SUA , #Cariera