Productia industriala a fost mai mica cu 10,2% ca serie bruta si cu 10,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele 11 luni din 2020, fata de perioada similara din 2019, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 10,2%, din cauza scaderilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-11,3%), industria extractiva (-10,5%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,4%)", arata datele INS.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele 11 luni din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, a scazut cu 10,5%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-11,4%), industria extractiva (-10%) si productia si furnizareade energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,9%).
In luna noiembrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica fata de luna precedenta cu 4,8%, ca urmare a scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-6,9%) si industria extractiva (-4,4%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 10,6%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 12:35
Un numar de 30 de tari raman in zona galbena, care presupune carantina la domiciliu pentru 14 zile la revenirea din acestea, intre care Bulgaria, Ungaria, Italia si Statele Unite ale Americii.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat joi seara lista tarilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la domiciliu/ locatia declarata pentru 14 zile.
In zona galbena se afla urmatoarele tari:
* Georgia
* Serbia
* Luxemburg
* Croatia
* Muntenegru
* Lituania
* San Marino
* Andorra
* Slovenia
* Curacao
* Statele Unite ale Americii
* Ungaria
* Polinezia Franceza
* Suedia
* Belize
* Liechtenstein
* Macedonia de Nord
* Elvetia
* Austria
* Jersey
* Panama
* Bulgaria
* Palestina
* Azerbaidjan
* Portugalia
* Iordania
* Cehia
* Armenia
* Italia
* Danemarca (urmare a detectiei circulatiei in populatia umana a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).
CITESTE SI:
Raed Arafat: "Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile". Ce masuri vor fi aplicate in statiunile montane din Romania ...citeste mai departe despre "Lista tarilor din "zona galbena". Carantina 14 zile pentru cei care vin in Romania din aceste state" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:27
Premierul Ludovic Orban catalogheaza drept "o minciuna gogonata" afirmatiile celor care spun ca va urma o carantina dura dupa alegerile parlamentare si afirma ca Romania "nu isi permite un lockdown" din punct de vedere economic.
"Economia Romaniei nu-si poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie sa mentinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de munca, trebuie sa fie activi trebuie sa-si desfasare viata profesionala in conditii cat mai aproape de normalitate" afirma prim-ministrul.
"Este o minciuna gogonata. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de crestere ingrijorator. in fata acestui trend am luat masuri de restrictie. (...) Rezultatele acestor masuri se simt. (...) Rezultatele se vad, deja s-a oprit trendul de crestere si pot sa va spun ca saptamana asta exista pentru prima oara un trend de scadere a numarului de infectari, care se manifesta... noi facem analiza in ziua acestei saptamani comparata cu ziua echivalenta din saptamana trecuta, cu saptamana anterioara. Pot sa va spun ca deja cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scadere cu peste 5000 de cazuri mai putin decat saptamana trecuta", declarat primul ministru duminica seara, la Romania Tv.
Seful Executivului sustine ca un lockdown total inseamna inchiderea tuturor activitatilor, cu exceptia celor esentiale, or Romania nu a adoptat astfel de masuri nici in perioada starii de urgenta, cand activitati precum cele din constructii s-au putut desfasura.... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 20:58
Spitalul Clinic Sanador a anuntat, vineri, ca, incepand de azi, face teste la cerere pentru coronavirus. Pretul analizei: 350 de lei.
Potrivit anuntului, rezultatele sunt gata in 24 de ore, iar recoltarea probei se face la laboratorul din Calea Plevnei, 172.
"Incepand de astazi, testam la cerere populatia adulta pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe baza de programare la 021 9699.
Locatie: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.
Orar: Luni - Vineri 07.00 - 19.00.
Rezultatele sunt gata in 24h si se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de proba.
Pret: 350 lei", a anuntat unitatea spitaliceasca pe Facebook.
Sursa: Captura Facebook Sanador
Reactiile in mediul online la acest anunt au fost mixte. Pe de o parte sunt multi internauti care critica faptul ca aceste teste nu au fost indreptate catre Ministerul Sanatatii, pentru a fi distribuite in functie de nevoie.
"Ceea ce faceti e profund neetic. Ar trebui sa va oferiti capacitatea de testare pentru a testa conform prioritatilor stabilite", "Rusine sa va fie unde va este solidaritatea omenia voi chiar meritati inchisi la fel ca toate clinicile private fiindca v-ati imbogatit din tara noastra" sau "Cei de la stat nu au suficiente aparate si laboratoare pentru teste iar privatii s-au decis ca e de scos un profit rapid. Fiind situatie de urgenta, laboratorul ar trebui rechizitionat pentru testele care au sens pentru oprirea raspandirii, ca nu se gasesc pe toate... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 14:48
Pandemia de coronavirus afecteaza grav companiile romanesti: 37% dintre firme si-au redus activitatea, iar 23% isi inchid operatiunile.
Totodata, peste 280.000 de firme din tara se afla intr-o situatie cu risc mare de insolventa, potrivit unei analize facute de Termene.ro si remisa joi Ziare.com.
Potrivit sursei citate, 40% dintre companii si-au continuat activitatea.
Riscul de insolventa este mediu pentru 27.000 de firme, scazut pentru 146.000 de societati comerciale si foarte redus pentru 223.000 de companii.
"Planurile de business, bugetele de venituri si cheltuieli si cash-flow-ul companiilor din Romania sunt intr-o continua schimbare de la o zi la alta si deciziile noastre, manageri si antreprenori, sunt foarte importante in contextul instituirii starii de urgenta in Romania cu privire la pandemia de Covid-19.
Discut zilnic cu zeci de antreprenori si manageri, iar colegii mei iau feedback constant de la sute de companii. Este alarmant ca cel putin jumatate dintre firmele active au activitatea redusa sau suspendata din cauza blocajului economic generat de raspandirea Covid-19", a declarat Adrian Dragomir (Foto), co-fondator al Termene.ro.
Dragomir sustine ca prioritatea economica in aceasta perioada trebuie sa fie "continuitatea activitatii de business a operatorilor economici, prin sustinerea antreprenorilor si pastrarea a unui cat mai mare de locuri de munca in conditiile in care peste un milion de angajati risca sa ramana fara job".
Totodata,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 10:23
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Sibiu a comandat, miercuri, cateva mii de masti de protectie de la o fabrica din Cisnadie si halate si capisoane de la o fabrica din Marsa, recunoscuta pentru productia de steaguri, a declarat directorul unitatii medicale, Cornel Benchea.
"Acum am semnat o comanda sa ne faca cateva mii de bucati cum sunt si pe urma le testam. De ieri au facut prima serie", a spus Cornel Benchea pentru Agerpres.
Si ministrul Sanatatii, Victor Costache, a confirmat ca fabrica din Cisnadie a inceput, de marti, productia de masti.
"Astazi s-au produs primele 5.000 de masti in Romania. Colaboram de multi ani cu cei de la Coramed, de langa Sibiu. Am lucrat pentru prima data cu ei in Franta (...). Am dat libertate totala spitalelor sa-si activeze retelele proprii de distributie. Noi le dam fonduri suplimentare", a spus Victor Costache marti seara, la Antena3.
Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cimpean, si directorul SCJU au precizat, pentru Agerpres, ca fabrica de steaguri de la Marsa a inceput sa produca materiale de protectie pentru personalul medical.
"Ei pot sa faca pelerine si capisoane. Ei nu pot face masti, nu pentru prima linie, dar pot fi folosite de celalalt personal. Le-am dat si lor sa faca ceva, dar nu pentru ATI, Infectioase, Urgenta. Le vedem dupa ce ne vin", a explicat Cornel Benchea, referindu-se la productia de la Marsa.
Potrivit acestuia, in urma cu cativa ani, la Cisnadie s-au mai produs masti de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:38
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunta ca Guvernul va sprijini financiar firmele care isi schimba linia de productie si vor face materiale sanitare.
"Vom pune la dispozitie credite garantate de catre stat pentru schimbarea liniilor de productie pentru companiile care doresc sa faca materiale sanitare, numai ca trebuie sa retina: nu este vorba doar de o simpla fabrica de confectii care ar putea sa coasa acele masti sau acele combinezoane, trebuie sa ne gandim si la materialul necesar de unde il pot lua. De aceea, preferam companii care au posibilitatea logistica sa isi aduca si materialul", a scris Popescu pe contul sau de Facebook.
Precizam ca astazi are loc, de la ora 17:00, sedinta de guvern prin videoconferinta.
Potrivit ordinii de zi, remise Ziare.com, Executivul va discuta, intre altele, un proiect de OUG privind unele masuri fiscal bugetare, dar si un proiect de hotarare care stabileste cheltuielile pentru persoanele aflate in carantina.
"3. Proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal bugetare;
4. Proiect de hotarare privind acordarea de certificate de situatie de urgenta (CSU) de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, la cerere, operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2;
5. Proiect de hotarare privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantina si pentru alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 12:56
Controalele la angajatori, care cad in sarcina Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), au fost suspendate pe perioada instituirii starii de urgenta, cu exceptia celor care vizeaza punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), respectiv a celor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a accidentelor de munca.
In aceasta perioada, institutiile nu trebuie "sa chinuie mediul de afaceri, trebuie sa ii inteleaga greutatile", intrucat "chiar nu le este usor companiilor", a scris pe Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"De saptamana trecuta, am urmarit si chiar am tinut legatura cu angajatori, asigurandu-i ca Inspectia Muncii nu le va face viata (si mai) grea. Mandatul meu se bazeaza mult pe comunicarea cu cei cu care interactionam, prin natura atributiilor. Vorbesc personal cu multe persoane.
Inspectorii vor merge, totusi, in control, la sesizari, mai ales cand acestea se refera la perioada anterioara situatiei delicate prin care trecem in prezent. Ca sa fie si mai clar, am emis ordinul conform caruia efectuarea de controale la angajatori de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca va fi suspendata in aceasta perioada, exceptie facand controalele pentru punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a celor necesare pentru a da curs sesizarilor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:09
Comenzile de drojdie pentru consum casnic de pe piata romaneasa au inregistrat cifre record de la inceputul lunii martie si pana in prezent, in contextul raspandirii pandemiei de coronavirus (COVID 19) si in Romania.
Producatorul de drojdie proaspata si uscata Pakmaya a livrat catre magazinele din toata tara 1 milion de pachete de drojdie (uscata si proaspata) in saptamana 9-15 martie, iar pentru saptamana 16-22 martie comenzile s-au dublat.
In mod normal, fabrica de drojdie Pakmaya, singura din Romania care produce drojdie proaspata, livreaza saptamanal la nivel national, catre magazine, 650.000 de pachete de drojdie proaspata sau uscata, de diferite gramaje.
De la declansarea starii de urgenta in Italia si cresterea numarului de cazuri de coronavirus din Romania, cererea de drojdie s-a triplat.
"Anul trecut in martie, dar si in februarie 2020, am avut comenzi saptamanale de aproximativ 650.000 de pachete de drojdie pentru consum casnic. Aceasta cantitate poate fi folosita pentru a produce aproape 7 milioane de paini a cate 400 de grame fiecare.
In saptamana 9-15 martie, am livrat 1 milion de pachete, iar pentru saptamana in curs, comenzile s-au dublat: 2 milioane de pachete de drojdie", spune Cristina Hanganu directorul de vanzari al Pakmaya Romania, singurul producator de drojdie de panificatie din tara noastra.
"Fabrica lucreaza la capacitate maxima, sistemul de distributie la fel si luam toate masurile posibile pentru ca drojdia Pakmaya sa nu... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 10:27