Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 24 martie, intr-o postare pe Facebook ca a facut un apel catre autoritatile locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, promitand cresterea capacitatii de vaccinare in perioada urmatoare.
"Am continuat ieri discutiile cu reprezentantii autoritatilor locale - primari ai municipiilor si presedinti ai Consiliilor Judetene. Suntem preocupati cu totii sa protejam sanatatea si viata cetatenilor, sa mentinem economia deschisa. Sunt obiective comune, asumate responsabil si determinat, indiferent de formatiunile politice din care facem parte.
Am facut apel la reprezentantii autoritatilor locale sa se implice in continuare in aplicarea cu fermitate a actualelor masuri de protectie sanitara, in derularea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 si in informarea corecta a oamenilor.
Ar fi suficienta respectarea stricta a actualelor masuri - purtarea mastii sanitare in spatii publice, distantarea, evitarea aglomeratiei - in paralel procesul sustinut de vaccinare pentru a nu fi necesare alte decizii restrictive la nivel local sau carantinarea zonala pentru limitarea raspandirii virusului.
Am analizat cu primarii si presedintii Consiliilor Judetene solutiile pentru ca pe strada, in mijloacele de transport in comun, in magazine sau piete, in scoli sau la locul de munca, toti cetatenii sa-si protejeze sanatate si sa nu ii puna in pericol pe cei din jur. Nu este permis ca o... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 08:39
Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Florin Citu, a reiterat sambata, 20 martie, ca Romania nu va ajunge din nou intr-un lockdown, si a facut un apel la populatie sa respecte regulile si a spus ca "in perioada urmatoare, numarul persoanelor imunizate zilnic va ajunge la 80 de mii".
Intr-un mesaj publicat pe Facebook, premierul spune ca a participat la sedinta tehnica de la Ministerul Afacerilor Interne si s-a asigurat ca "obiectivele pe care le-am trasat in privinta pandemiei sunt indeplinite". El a adaugat si ca numarul de paturi din spitale a crescut.
Citu a facut un nou apel la populatie sa respecte masurile de protectie si spune ca obiectivul pe care si-l propune este sa se reduca numarul de infectari prin vaccinare.
"In perioada urmatoare, numarul persoanelor imunizate zilnic va ajunge la 80 de mii. Multa lume intreaba daca vom ajunge din nou in lockdown. Raspunsul meu foarte clar este ca NU", a adaugat prim-ministrul.
Citeste si:
Biserica de lemn din Parcul IOR a fost vandalizata cu mesaje pro LGBT. Purtatorul de cuvant BOR: "Acte violente intretinute de o hidoasa ideologie neomarxista"VIDEO SOCANT Mirela Vaida a fost atacata cu un bolovan, de o femeie dezbracata, in timpul emisiunii Acces directMaia Morgenstern, tinta unei afirmatii rasiste la o intalnire a oamenilor de cultura: "Hai s-o facem asa, jid..."VIDEO Presedintele Joe Biden a cazut in timp ce urca pe scara avionului Air Force OneFOTO Fiica de muzicanti, cumnata Simonei Halep a facut... mai mult
Sambata, 20 Martie 2021, ora 15:27
Liderii UE se vor pune de acord joi sa lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetatenii UE care s-au vaccinat impotriva COVID-19, in conditiile in care tarile din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate sa salveze sezonul turistic de vara, relateaza miercuri Reuters, citand un draft de concluzii pe care l-a consultat.
Plasarea statelor in "lockdown" pentru a limita raspandirea pandemiei a provocat anul trecut cea mai puternica recesiune prin care a trecut vreodata blocul comunitar, afectand in special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turisti, intr-un mod disproportionat.
In conditiile in care campaniile de vaccinare impotriva COVID-19 incep sa capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia si Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapida a unui certificat valabil la nivelul intregii UE pentru cei deja inoculati, astfel incat oamenii sa poata calatori din nou.
Desi statele membre sunt de acord ca un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este inca de lucru in privinta detaliilor, respectiv daca certificatul sa fie in format digital, daca sa fie acceptat la nivel global si in ce stadiu al vaccinarii in general in doi pasi ar trebui emis, scrie Reuters.
"Facem apel ca munca sa continue asupra unei abordari comune a certificatelor de vaccinare", se mentioneaza intr-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinta consultat de Reuters, fara a avansa un calendar privind obtinerea de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 21:06
Aproape jumatate dintre romani (46%) vor economisi bani anul acesta, fata de 33%, anul trecut, intrucat au asteptari pesimiste, arata un sondaj realizat de IRSOP.
Asteptarile economice pesimiste ale populatiei si inclinatia slaba spre consum vor tempera inflatia, dar nu favorizeaza cresterea economiei, spun autorii studiului.
"Romanii pun frana la consum. Numai 31% spun ca anul trecut au cheltuit ceva mai mult decat in alti ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai putin. In acest an, 41% cred ca vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai putin. Cand vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atat cheltuielile necesare, cat si pe cele discretionare pe care toti le facem din venitul disponibil, dupa ce achitam obligatiile curente.
Inseamna ca atunci cand cred ca vor cheltui mai mult in viitor, ei presupun si o posibilitate de scumpire a vietii. De altfel, 55% cred ca in 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se asteapta ca vor fi cam la fel si numai 10% au motive sa creada ca vor fi mai mici. Franarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discretionare", se arata in comunicat.
Astfel, 37% se gandesc pentru acest an la un concediu in tara, 32% vor sa cumpere un bun de lunga durata pentru casa si 37% si-ar renova locuinta.
Doar 19% se gandesc la un concediu un afara tarii si 8% si-au planificat sa cumpere o masina.
De asemenea, 9% dintre romani vor sa-si cumpere o locuinta, 5% se gandesc sa inceapa... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 11:15
Un numar de 30 de tari raman in zona galbena, care presupune carantina la domiciliu pentru 14 zile la revenirea din acestea, intre care Bulgaria, Ungaria, Italia si Statele Unite ale Americii.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat joi seara lista tarilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la domiciliu/ locatia declarata pentru 14 zile.
In zona galbena se afla urmatoarele tari:
* Georgia
* Serbia
* Luxemburg
* Croatia
* Muntenegru
* Lituania
* San Marino
* Andorra
* Slovenia
* Curacao
* Statele Unite ale Americii
* Ungaria
* Polinezia Franceza
* Suedia
* Belize
* Liechtenstein
* Macedonia de Nord
* Elvetia
* Austria
* Jersey
* Panama
* Bulgaria
* Palestina
* Azerbaidjan
* Portugalia
* Iordania
* Cehia
* Armenia
* Italia
* Danemarca (urmare a detectiei circulatiei in populatia umana a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).
CITESTE SI:
Raed Arafat: "Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile". Ce masuri vor fi aplicate in statiunile montane din Romania ...citeste mai departe despre "Lista tarilor din "zona galbena". Carantina 14 zile pentru cei care vin in Romania din aceste state" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:27
Premierul Ludovic Orban catalogheaza drept "o minciuna gogonata" afirmatiile celor care spun ca va urma o carantina dura dupa alegerile parlamentare si afirma ca Romania "nu isi permite un lockdown" din punct de vedere economic.
"Economia Romaniei nu-si poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie sa mentinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de munca, trebuie sa fie activi trebuie sa-si desfasare viata profesionala in conditii cat mai aproape de normalitate" afirma prim-ministrul.
"Este o minciuna gogonata. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de crestere ingrijorator. in fata acestui trend am luat masuri de restrictie. (...) Rezultatele acestor masuri se simt. (...) Rezultatele se vad, deja s-a oprit trendul de crestere si pot sa va spun ca saptamana asta exista pentru prima oara un trend de scadere a numarului de infectari, care se manifesta... noi facem analiza in ziua acestei saptamani comparata cu ziua echivalenta din saptamana trecuta, cu saptamana anterioara. Pot sa va spun ca deja cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scadere cu peste 5000 de cazuri mai putin decat saptamana trecuta", declarat primul ministru duminica seara, la Romania Tv.
Seful Executivului sustine ca un lockdown total inseamna inchiderea tuturor activitatilor, cu exceptia celor esentiale, or Romania nu a adoptat astfel de masuri nici in perioada starii de urgenta, cand activitati precum cele din constructii s-au putut desfasura.... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 20:58
Spitalul Clinic Sanador a anuntat, vineri, ca, incepand de azi, face teste la cerere pentru coronavirus. Pretul analizei: 350 de lei.
Potrivit anuntului, rezultatele sunt gata in 24 de ore, iar recoltarea probei se face la laboratorul din Calea Plevnei, 172.
"Incepand de astazi, testam la cerere populatia adulta pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe baza de programare la 021 9699.
Locatie: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.
Orar: Luni - Vineri 07.00 - 19.00.
Rezultatele sunt gata in 24h si se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de proba.
Pret: 350 lei", a anuntat unitatea spitaliceasca pe Facebook.
Sursa: Captura Facebook Sanador
Reactiile in mediul online la acest anunt au fost mixte. Pe de o parte sunt multi internauti care critica faptul ca aceste teste nu au fost indreptate catre Ministerul Sanatatii, pentru a fi distribuite in functie de nevoie.
"Ceea ce faceti e profund neetic. Ar trebui sa va oferiti capacitatea de testare pentru a testa conform prioritatilor stabilite", "Rusine sa va fie unde va este solidaritatea omenia voi chiar meritati inchisi la fel ca toate clinicile private fiindca v-ati imbogatit din tara noastra" sau "Cei de la stat nu au suficiente aparate si laboratoare pentru teste iar privatii s-au decis ca e de scos un profit rapid. Fiind situatie de urgenta, laboratorul ar trebui rechizitionat pentru testele care au sens pentru oprirea raspandirii, ca nu se gasesc pe toate... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 14:48
Pandemia de coronavirus afecteaza grav companiile romanesti: 37% dintre firme si-au redus activitatea, iar 23% isi inchid operatiunile.
Totodata, peste 280.000 de firme din tara se afla intr-o situatie cu risc mare de insolventa, potrivit unei analize facute de Termene.ro si remisa joi Ziare.com.
Potrivit sursei citate, 40% dintre companii si-au continuat activitatea.
Riscul de insolventa este mediu pentru 27.000 de firme, scazut pentru 146.000 de societati comerciale si foarte redus pentru 223.000 de companii.
"Planurile de business, bugetele de venituri si cheltuieli si cash-flow-ul companiilor din Romania sunt intr-o continua schimbare de la o zi la alta si deciziile noastre, manageri si antreprenori, sunt foarte importante in contextul instituirii starii de urgenta in Romania cu privire la pandemia de Covid-19.
Discut zilnic cu zeci de antreprenori si manageri, iar colegii mei iau feedback constant de la sute de companii. Este alarmant ca cel putin jumatate dintre firmele active au activitatea redusa sau suspendata din cauza blocajului economic generat de raspandirea Covid-19", a declarat Adrian Dragomir (Foto), co-fondator al Termene.ro.
Dragomir sustine ca prioritatea economica in aceasta perioada trebuie sa fie "continuitatea activitatii de business a operatorilor economici, prin sustinerea antreprenorilor si pastrarea a unui cat mai mare de locuri de munca in conditiile in care peste un milion de angajati risca sa ramana fara job".
Totodata,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 10:23
Controalele la angajatori, care cad in sarcina Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), au fost suspendate pe perioada instituirii starii de urgenta, cu exceptia celor care vizeaza punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), respectiv a celor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a accidentelor de munca.
In aceasta perioada, institutiile nu trebuie "sa chinuie mediul de afaceri, trebuie sa ii inteleaga greutatile", intrucat "chiar nu le este usor companiilor", a scris pe Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"De saptamana trecuta, am urmarit si chiar am tinut legatura cu angajatori, asigurandu-i ca Inspectia Muncii nu le va face viata (si mai) grea. Mandatul meu se bazeaza mult pe comunicarea cu cei cu care interactionam, prin natura atributiilor. Vorbesc personal cu multe persoane.
Inspectorii vor merge, totusi, in control, la sesizari, mai ales cand acestea se refera la perioada anterioara situatiei delicate prin care trecem in prezent. Ca sa fie si mai clar, am emis ordinul conform caruia efectuarea de controale la angajatori de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca va fi suspendata in aceasta perioada, exceptie facand controalele pentru punerea in aplicare a hotararilor Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, a celor necesare pentru a da curs sesizarilor prin care se reclama fapte cu un grad grav de punere in pericol social si a... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 11:09