Sefa Bancii Centrale Europene: "Redresarea Europei va accelera de la mijlocul acestui an"

Duminica, 07 Februarie 2021, ora 15:02
1077 citiri
Sefa Bancii Centrale Europene: "Redresarea Europei va accelera de la mijlocul acestui an"
Foto: Facebook/ Christine Lagarde

Redresarea Europei in urma recesiunii cauzate de pandemia de coronavirus (Covid-19) a fost usor intarziata, dar ar trebui sa accelereze de la jumatatea acestui an, a declarat duminica presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite Reuters.

Pe fondul restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei, economia UE s-a contractat in trimestrul patru din 2020, iar analistii se asteapta la un declin si in primele trei luni din 2021, deoarece cea mai mare parte a sectorului serviciilor ramane inchis.

"Ne asteptam ca redresarea sa accelereze de la mijlocul acestui an, chiar daca incertitudinile persista", a afirmat Lagarde intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Journal du Dimanche.

"Sa fie clar: nu vom vedea o revenire a activitatii economice la nivelul de dinaintea pandemiei inainte de mijlocul lui 2022", a avertizat oficialul BCE, care a facut apel la liderii UE sa ratifice in final Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro.

"Planul trebuie ratificat la timp in asa fel incat Comisia Europeana sa faca imprumuturile planificate din iunie si apoi sa distribuie fondurile", a spus Lagarde.

Despre politica monetara a BCE

Oficialul nu a oferit informatii privind politica monetara a BCE si a reafirmat ca inca pot fi majorate achizitiile de active, daca va fi necesar, dar ar putea fi de asemenea reduse, daca se mentin actualele conditii de pe piata.

La sedinta din 21 ianuarie, Banca Centrala Europeana a decis ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor ramane nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis ca vor continua sa efectueze achizitii in cadrul programului de achizitionare in regim de urgenta in caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totala de 1.850 de miliarde de euro.

"Consiliul guvernatorilor va efectua achizitii nete de active in cadrul PEPP cel putin pana la sfarsitul lunii martie 2022 si, in orice caz, pana cand va considera ca faza de criza a pandemiei de coronavirus a fost depasita", se mentioneaza in comunicatul BCE.

Portretul celui mai puternic lider sindical din Romania. 20 de ministri ai Transporturilor i-au facut toate poftele de frica grevelor la metrouVIDEO De ce sunt lasati bebelusii din Suedia sa doarma in frig: "Probabilitatea de a contact ...citeste mai departe despre "Sefa Bancii Centrale Europene: "Redresarea Europei va accelera de la mijlocul acestui an"" pe Ziare.com

#Christine Lagarde, #Christine Lagarde BCE, #Christine Lagarde economia UE , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune