Tranzitul cerealelor ucrainene se vede în statistici: Cu cât a crescut greutatea mărfurilor manipulate în 2022 în portul Constanța

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 14:46
0 citiri
Tranzitul cerealelor ucrainene se vede în statistici: Cu cât a crescut greutatea mărfurilor manipulate în 2022 în portul Constanța

În timp ce greutatea totală brută a mărfurilor maritime manipulate în toate porturile Uniunii Europene a crescut cu 0,8% în 2022 față de 2021, portul Costanța a consemnat o majorare de 19 ori mai mare.

Creșterea anuală a numărul de tone manipulate în 2022 în portul Constanța este a treia cea mai mare din Uniunea Europeană, după cele înregistrate în porturile Gdansk din Polonia și Cartagena din Spania.

Olanda a rămas în 2022 țara din blocul comunitar cu cea mai mare greutate de marfă transportată pe calea maritimă.

Creștere subunitară în 2022 la nivelul UE

Greutatea totală brută a mărfurilor maritime manipulate în toate porturile UE a fost estimată la 3,48 miliarde de tone în 2022.

În comparație cu cele 3,45 miliarde de tone manipulate cu un an în urmă, cantitatea din 2022 a reprezentat o creștere de 0,8%.

Perturbările determinate de pandemia de coronavirus au condus la o scădere de 7,3% în 2020 (comparativ cu 2019), dar 2021 (+3,9%) a fost deja un an mai pozitiv, datele arătând o recuperare parțială față de 2019, notează Eurostat.

Comparativ cu 2007, rata anuală de modificare a greutății brute a mărfurilor maritime până în 2022 a fost de 2,8%.

Rata anuală de variație între 2015 și 2022 a fost de 3,1%, înregistrând o creștere aproape constantă.

Evoluția anuală din 2022 se păstrează deci departe de ritmurile de creștere apropiate de 3% consemnate înainte de pandemie.

Constanța și mărfurile din Ucraina

Greutatea mărfurilor maritime manipulate în porturile europene a crescut cel mai mult în 2022, în comparație cu 2021, în porturile Gdansk din Polonia (+40,3%), Cartagena din Spania (+17,3%) și Constanța (+15,2%) din România.

Tranzitul mărfurilor ucrainene prin portul Constanța, în contextul războiului dintre Ucraina și Federația Rusă, stă la baza creșterii importante a cantității de mărfuri manipulate în 2022.

La polul opus, numărul de tone manipulate în 2022 a scăzut cel mai mult, în comparație cu 2021, în porturile Pireu din Grecia (-8,8%), Bremerhaven din Germania (-8,6%) și Valencia din Spania (-7,1%).

Olanda, lideră de neconstestat în UE

Porturile olandeze Rotterdam, Amsterdam și Zeeland au manipulat în 2022 nu mai puțin de 565 de milioane de tone de mărfuri (+9 milioane de tone față de 2021), ceea ce a reprezentat 16% din volumul total de mărfuri transportate pe mare anul trecut în Uniunea Europeană.

De asemenea, porturile Rotterdam din Olanda (427 milioane de tone), Antwerpen-Bruges din Belgia (254 milioane) și Hamburg din Germania (103 milioane), toate situate pe coasta Mării Nordului, și-au menținut pozițiile de primele trei porturi UE în 2022, dominând atât din punct de vedere al greutății brute a mărfurilor manipulate, cât și al volumului containerelor mari operate.

Trebuie amintit că Olanda este lider absolut în UE și în privința transportului fluvial de mărfuri, în condițiile în care mai mult de jumătate din transportul de mărfuri pe căile navigabile interioare ale UE a fost efectuat în 2022 de nave înmatriculate în Țările de Jos.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Tranzitul cerealelor ucrainene se vede în statistici: Cu cât a crescut greutatea mărfurilor manipulate în 2022 în portul Constanța" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Macroeconomie