Saracie, pandemie si scoala

Miercuri, 05 August 2020, ora 16:58
990 citiri
Saracie, pandemie si scoala

Intr-o tara in care aproape jumatate dintre copiii ei traiesc in saracie sau in risc de excluziune sociala- 41,7% in 2017, potrivit ultimelor date Eurostat-, subiectul acesta ar trebui sa fie printre primele pe agenda publica. Saracia ar trebui sa faca agenda guvernelor, partidelor politice, institutiilor centrale si locale, autoritatilor.

Saracia e o nuca tare si nu presupune doar lipsa banilor, precaritatea financiara a unei persoane, familii sau comunitati. Ea nu vine singura, e ca un cerc concentric in care, strat peste strat se aseaza precaritatea sau lipsa educatiei, a calitatii vietii, a starii de sanatate, excluziunea si discriminarea, afectand perspectivele la o viata mai buna.

Saracia are fetele ei dure, uneori e greu de privit cu ochii larg deschisi. De inteles, poate si mai greu. Si nu e nevoie sa te duci la tara, in cine stie ce catun uitat de lume, ca sa o vezi in ochii tristi ai copiilor. O poti vedea si in cele mai mari orase, prin ghetourile lasate prada mizeriei, violentei, retelelor de trafic sau clanurilor- ca tot ne uitam la ele cum se lupta in plina strada, ziua in amiaza mare. Fara interventii sistemice, de durata si croite pe masura nevoilor locale, saracia se transmite inter-generational.

Un copil care se naste intr-o familie saraca, cu venituri foarte mici spre zero, este condamnat sa duca in continuare aceasta povara daca nu va primi sprijin la scoala prin profesori buni si un program de educatie adaptat nevoilor lui de invatare, daca nu va beneficia de masuri de protectie sociala si de servicii de sanatate adecvate. Daca familia lui nu va primi sprijin pentru a sti mai bine cum sa fie companion in viata propriului copil, sa il incurajeze sa mearga la scoala si sa se formeze. Daca propria-i comunitate nu va fi invatata cum sa se dezvolte, cum sa se ajute sigura pentru a inflori si, astfel, sa poata sustine dezvoltarea si drumul spre bunastare al fiecaruia dintre membrii sai.

Cum spuneam mai devreme, peste 4 copii din 10 traiesc in saracie sau in deprivare materiala severa. De altfel, Romania ocupa un loc fruntas 3 european si pe acest ultim indicator definit de Eurostat. Pe o distributie regionala, Nord-Est, Sud- Est si Sud Muntenia sunt cele mai sarace regiuni. Iar judetele Botosani, Vaslui, Giurgiu, Teleorman sau Calarasi sunt in fruntea listei.

Aceste zone si altele ca ele au nevoie de o atentie speciala, de programe dedicate in care interventii in educatie, in servicii si ajutoare sociale, in sanatate, in dezvo ...citeste mai departe despre "Saracie, pandemie si scoala" pe Ziare.com

#educatie, #saracie Romania, #pandemie , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul