Iancu Guda: Business-ul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie de abia in 2022

Luni, 06 Iulie 2020, ora 10:55
1380 citiri
Iancu Guda: Business-ul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie de abia in 2022
Foto: Facebook / Iancu Guda

Business-ul din Romania va reveni la nivelul pe care-l avea inainte de pandemia de coronavirus de abia in a doua jumatate a anului viitor sau chiar la inceputul anului 2020, a declarat presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFB), Iancu Guda.

"Increderea mediului de afaceri indiferent de provenineta antreprenorilor si a capitalului este la un minim istoric. Este explicabil in acest context al pandemiei COVID-19. Vedem rezultatele de la Institutul National de Statistica privind cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, avem scaderi semnificative pe consum de produse alimentare si nealimentare. Vedem cifrele de la Banca Nationala cu creditele contractate de catre populatie care au scazut cu 88%. Practic, romanii nu mai iau credite si incearca sa economiseasca. Avem depozite cu plus 5%", a declarat Iancu Guda, la Digi 24.

De asemenea, potrivit analistului financiar, industria auto, puternic prezenta in relatia cu Germania, atat pe import cat si pe subansamble, este puternic afectata, vanzarile de autoturisme noi scazand cu 50% in aprilie si 45% in mai.

Afacerile isi vor reveni de abia in 2022

"In acest context cred ca factorul determinant este increderea consumatorului care a scazut semnificativ si care va ramane la cote scazute pe durata acestui virus, iar business-ul va reveni la nivelul pe care-l avea inainte de pandemia de coronavirus de abia in a doua jumatate a anului viitor, poate chiar la inceputul lui 2020", a mai spus Guda.

Economistul este de parere ca tot ce poate fi facut pe termen scurt este sustinerea increderii prin diverse scheme de ajutor pentru companii, furnizarea de lichiditate, crearea de locuri de munca, stimularea crearii de locuri de munca prin aceste ajutoare oferite companiilor precum acest 41,5% de subventionare pe salariul brut la maximum 2.500 de lei.

"Trebuie sa stim ca acesta este un episod trecator chiar daca va dura 18 luni. De aceea, este cat mai bine sa pastram din romanii care s-au intors in tara pentru ca acestia vor contribui la Planul de Relansare Economica anuntat de Guvern, care are nevoie de forta de munca si de capital. Altfel nu avem cum sa ducem la bun sfarsit toate aceste proiecte de investitii", a afirmat seful AAFBR.

Relansarea economiei cu bani din propria ograda

Ieri, analistul financiar afirma ca Romania ar putea face rost de 100 de miliarde de euro din propria ograda in urmatorii 5 ani.

Acest lucru s-ar putea realiza prin imbunatatirea colectarii venit ...citeste mai departe despre "Iancu Guda: Business-ul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie de abia in 2022" pe Ziare.com

#economia romaniei, #importuri Romania, #industria auto Romania, #credite banci , #Stiri Macroeconomie