A venit ziua decisiva pentru soarta Greciei. Ramane de vazut, insa, daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali accepta pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras si ramane in zona euro.
Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens. Intalnirea eurogrupului a fost suspendata si urmeaza sa fie reluata duminica, la ora 16:00, ora Romaniei.
Toate stirile despre criza din Grecia
Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.
Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Duminica seara, la Bruxelles va avea loc un summit extins la care participa toti liderii... citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Azi se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:45
In ultimii ani, Europa a trecut printr-o lunga serie de momente hotaratoare in criza datoriilor suverane, dar luna septembrie a acestui an pare a fi luna in care liderii euro raman fara optiuni pentru a salva moneda euro.
Cu sau fara criza, majoritatea liderilor europeni isi vor lua concediu in luna august, iar la intoarcere numeroase evenimente cruciale, decizii si deadline-uri ii vor astepta.
In septembrie, curtea germana isi va prezenta concluziile privind fondul de salvare al zonei euro, iar Grecia va incerca sa isi renegocieze conditiile planului de salvare. In plus, trebuie gasita o metoda de salvare a urmatoarelor doua piese ale dominoului european care se clatina din cauza crizei - Spania si Italia.
"In aproape 20 de ani de probleme in Uniunea Europeana, nu am intalnit niciodata o situatie precum cea actuala", a spus un diplomat al zonei euro, citat de Reuters.
Ziua de 12 septembrie este foarte importanta pentru Europa, in acea zi Curtea Constitutionala Germana urmand sa se pronunte in privinta compatibilitatii ditre tratatul pentru Mecanismul de Stabilitate European si constitutia germana.
O decizie favorabila este vitala pentru UE, pentru ca Germania este cel mai mare finantator al Mecanismului, iar zona euro si-ar pierde puterea de actiune pentru protejarea Spaniei sau Italiei fara acesta.
In aceeasi zi, in Olanda vor avea loc alegeri parlamentare. Olanda este tara care si-a exprimat deseori reticenta fata de salvarea tarilor cu probleme.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 17:13
Fitch Ratings a confirmat ratingul "AAA" pe termen lung in valuta si moneda locala atribuit Olandei, cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, calificativul Olandei pe termen scurt a fost confirmat la "F1 plus", iar plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Ratingurile suverane ale Olandei sunt sprijinite de economia sa competitiva, flexibila si diversificata, precum si de actualul excedent de cont curent si nivelul investitiilor internationale. Profilul de credit a beneficiat de asemenea de pe urma institutiilor interne solide, managementul bugetar solid si consensul public si politic larg pentru sprijinirea disciplinei fiscale, se arata in analiza Fitch.
Perspectiva stabila reflecta estimarea Fitch conform careia statutul "AAA" al Olandei rezista efectelor crizei din zona euro, in ciuda recentei cresteri a riscurilor politice, a ajustarilor fiscale mai slabe si a majorarii datoriei guvernamentale.
Totusi, avertizeaza Fitch, o inrautatire severa a crizei din zona euro ar putea afecta negativ economia deschisa a Olandei si ar putea pune presiune asupra ratingului tarii.
Deja cresterea economiei olandeze a incetinit, iar Fitch se asteapta la un declin al Produsului Intern Brut de 0,7% in 2012, din cauza cererii slabe pe plan intern si extern.
Olanda este una din cele patru tari din zona euro care se bucura de cel mai bun rating posibil "AAA". mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:29
Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata.
Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie, relateaza Mediafax.
Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.
De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.
"Exista propuneri de a intarzia pachetul financiar pentrru Grecia sau de a-l segmenta, astfel incat sa fie evitat un faliment imediat. Vor discuta optiunile. Exista presiuni din partea mai multor state sa nu se faca nimic atata timp cat nu exista un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decat dupa alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregatirilor pentru o conferinta telefonica a ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru aceasta seara.
Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:37
Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes a declarat pentru un ziar olandez ca nu ar fi nicio problema, daca Grecia ar parasi zona euro, in conditiile in care liderii partidelor elene se intalnesc marti dimineata pentru discutii privind un al doilea pachet de salvare.
"Se spune intotdeauna ca daca se lasa o tara sa iasa, daca cere sa iasa, atunci intreaga structura se prabuseste. Dar acest lucru pur si simplu nu este adevarat", a declarat Kroes.
"Grecii trebuie sa isi dea seama ca noi olandezii si noi germanii le putem vinde ajutor de urgenta pentru Grecia contribuabililor nostri numai daca exista dovezi de bunavointa", a adaugat ea.
Un mesaj similar, dar pe un ton mai optimist, a fost transmis si de presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, care a spus ca nu are nicio indoiala ca Grecia va ramane in zona euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile catre ceilalti membri.
"Euro va trai mai mult decat noi toti", a adaugat el.
Grecia risca sa nu mai aiba timp sa evite intrarea in incapacitate de plata, a avertizat luni Comisia Europeana, dupa ce politicienii eleni nu au reusit in weekend sa ajunga la un acord privind noi masuri de austeritate pe care creditorii internationali le cer in schimbul ajutorului.
Grecia are nevoie de bani inainte de 20 martie, cand trebuie sa achite datorii in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Intre timp, tara se confrunta marti cu prima greva generala de anul acesta, convocata de principalele doua sindicate din... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:39
Retrogradarile unor tari din zona euro si cresterea randamentelor obligatiunilor se alimenteaza reciproc, o revizuire in scadere a calificativului unei tari putand majora costurile de imprumut ale acesteia cu pana la un punct procentual, potrivit unui raport publicat de Banca Centrala Europeana.
Agentiile de rating au fost invinuite pentru exacerbarea crizei din zona euro si a vulnerabilitatii statelor, prin decizii anuntate la momente considerate nepotrivite, si care au atras atentia pietelor si au condus la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor aflate deja sub presiune, scrie Reuters.
Raportului scris si asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficiala a institutiei, releva ca agentiile de rating nu doar au urmat piata, dar au si influentat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra tarilor direct vizate.
"Pe ansamblu, consideram ca evaluarile agentiilor de rating au afectat puternic piata datoriilor suverane din zona euro ", se arata in raport.
Economistul BCE sugereaza ca s-a creat un cerc vicios, intrucat nici pietele si nici agentiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evolutia fundamentelor macroeconomice ci mai curand de la riscul de contagiune, in special dupa declansarea crizei in Grecia.
Tarile cu situatie mai solida, precum Germania, Austria, Finlanda si Olanda au beneficiat de cresterea cererii investitorilor pentru active mai putin... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:11
Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro, aflata intr-o criza a datoriilor de doi ani, informeaza AFP, care prezinta datele-cheie ale acestei crize.
2009
- decembrie 2009, Grecia: UE lanseaza un semnal de alarma cu privire la finantele publice, dupa o revizuire in crestere a deficitului (12,7% din PIB). Calificativul este scazut din cauza unei datorii care se ridica la 350 de miliarde de euro.
2010
- ianuarie 2010, Spania: Plan de austeritate in vederea economisirii a 50 de miliarde de euro si reducerii deficitelor publice (11,2% din PIB), urmat de noi masuri in mai.
- mai, Grecia: Plan de imprumutare de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) a 110 miliarde de euro, in schimbul unui plan de austeritate. Trei morti in cursul unor manifestatii.
Crearea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), cu scopul ajutorarii tarilor din zona euro.
- iulie, Italia: Adoptarea unui plan de austeritate, in fata celor mai mari datorii din lume, in valoare de 1.900 de miliarde de euro.
- octombrie: Moneda euro scade la cel mai mic nivel istoric (0,82 de dolari).
- noiembrie, Irlanda: Plan de salvare al UE si FMI in valoare de 85 de miliarde de euro, dintre care 35 de miliarde de euro pentru banci.
2011
- mai, Portugalia: Ajutor UE si FMI in valoare de 78 de miliarde de euro, in schimbul unui program de austeritate.
- iunie, Grecia: Nou plan de reduceri bugetare si de privatizare.
-... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 10:59
Germania are programata miercuri o licitatie de obligatiuni de 5 miliarde euro, care va da startul unei curse pentru finantare intre statele zonei euro si intre marile economii ale lumii, in timp ce Europa intra in al treilea an de criza a datoriilor de stat.
Competitia pentru acces la finantare ar putea determina viitorul zonei euro si va testa capacitatea liderilor europeni de a apara moneda euro, potrivit unei analize Bloomberg.
Portugalia incearca de asemenea, miercuri, sa atraga un miliard de euro din piete, urmata pana la sfarsitul lunii de Grecia, Italia si Spania.
Statele din zona euro vor incerca sa imprumute in primul trimestru 262 miliarde euro, iar sumele tintite pentru acest an se ridica la un total de 865 miliarde euro, potrivit estimarilor Deutsche Bank, citate de Bloomberg.
Liderii UE se intalnesc pe 9 ianuarie intr-un summit restrans la Berlin
Costul de finantare al Italiei pentru instrumentele cu maturitatea la zece ani este de 6,9%, apropiat de pragul psihologic de 7%, in urcare puternica de la media anului trecut, de 5,35%. De altfel, in prima parte a anului 2011, dobanzile Italiei se situau la putin peste 4% pentru obligatiunile cu maturitatea la zece ani.
Randamentul platit de Spania pentru obligatiunile la zece ani este insa in scadere, la 5,3%, de la o medie de 5,44% in 2011.
Eforturile liderilor UE de a pune capat crizei datoriilor de stat incep in acest an pe 9 ianuarie, cu un summit restrans la Berlin intre presedintele... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 14:46
Olanda se comporta atunci cand este vorba de solutiile de combatere a crizei datoriilor din zona euro ca si cand ar face parte din Germania, ceea ce scoate in evidenta convergenta politicilor celor doua state.
"Olandezii sunt deseori un aliat de nadejde al germanilor si joaca un rol mai mare decat il justifica economia tarii lor", a declarat Sylvester Eijffinger, profesor de economie la universitatea Tilburg din Olanda, scrie Bloomberg.
Eijffinger considera ca este un lucru bun pentru Germania, care "nu vrea sa fie acuzata ca actioneaza singura"
In timp ce liderii europeni se chinuiesc de peste doi ani sa tina criza sub control, guvernul olandez s-a aliat cu Germania pentru promovarea austeritatii si a independentei Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind diferentele dintre nordul si sudul Europei in cautarea solutiilor.
In februarie 2010, premierul olandez in exercitiu Jan Peter Balkenende a cerut cancelarului german Angela Merkel ca FMI sa ajute Grecia.
Planul a fost respins de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a spus ca implicarea FMI va arata ca Uniunea Europeana nu poate sa isi rezolve crizele.
O luna mai tarziu, liderii UE au cerut ajutorul FMI.
Olanda a sustinut implicarea FMI in Grecia, mai mult decat Germania
"Olanda a sustinut mai mult implicarea FMI decat Germania. Guvernul olandez a vrut participarea FMI si regulile stricte ale acestuia, pentru a se asigura ca Grecia isi respecta angajamentele", a declarat Adriaan Schout,... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 21:26