Viitorul Greciei, la masa negocierilor: Va evita Tsipras umilirea deliberata a grecilor?

Luni, 13 Iulie 2015, ora 06:39
1340 citiri

Soarta Greciei se negociaza si luni dimineata la Bruxelles. Ramane de vazut daca scenariul unui Grexit se adevereste sau creditorii internationali se inteleg cu Guvernul de la Atena pe un pachet de reforme, iar Grecia ramane in zona euro.

Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns sambata la un consens, insa au formulat un plan partial pe care Grecia ar trebui sa-l respecte daca vrea un nou imprumut.

Documentul contine masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen Alexis Tsipras. Intalnirea ministrilor de Finante a fost reluata duminica, iar discutiile au fost la fel de furtunoase si continua chiar si la aceasta ora.

Ulterior, liderii din zona euro s-au adunat la Bruxelles, intr-un efort de a gasi o solutie pentru salvarea Greciei de la colaps, in contextul in care summit-ul extins, la care ar fi trebuit sa participe toti sefii de stat si guvern din UE, nu doar cei din zona euro, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, a fost anulat.

In timp ce presedintele francez Francois Hollande a venit increzator la reuniune, spunand ca spera sa se ajunga la un consens duminica seara, mesajul cancelarului german Angela Merkel a fost unul mai degraba dezarmant. "Am ramas fara cea mai de pret moneda, increderea. Nu vom ajunge la un acord cu orice pret", a spus Merkel.

Discutiile se poarta la Bruxelles cu un document de patru pagini pe masa, care contine propunerea ministrilor de Finante din eurogrup pentru Grecia. Actul confirma faptul ca statul elen ar putea, intr-adevar, parasi temporar zona euro, daca nu ajunge duminica seara la un acord cu creditorii sai.

Propunerea ca Guvernul elen sa implementeze masuri si mai dure de austeritate i-a scos pe oameni in strada, la Atena.

Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia. Comisia Europeana, Franta, Italia si Cipru sustin ramanerea Greciei in zona euro.

Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului

Citeste mai departe despre "Grexit sau zona euro - Se decide soarta Greciei - LIVE" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia negocieri Buxelles, #Tsipras negocieri Grecia , #Grecia