Grecia e pusa din nou la zid. Atena vrea sa impace si creditorii si populatia

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 14:22
2522 citiri
Grecia e pusa din nou la zid. Atena vrea sa impace si creditorii si populatia
Foto: Pixabay

Negocierile dintre creditorii europeni ai Greciei si oficialii de la Atena sunt intr-un nou impas. Dupa 14 ore de discutii purtate in weekend, oficialii europeni au anuntat amanarea unei decizii in ceea ce priveste acordarea transei din al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia.

Atena incearca se deblocheze 12 miliarde din imprumutul de 86 miliarde de euro negociat in vara acestui an.

10 miliarde de euro sunt destinate recapitalizarii sectorului bancar din tara, alte 2 miliarde urmand sa asigure cheltuielile curente ale guvernului, relateaza The Guardian.

Reforma blocata

Noul blocaj inregistrat intre guvernul Syriza si grupul creditorilor din zona euro e generat de refuzul Atenei de a modifica legislatia privind executarea silita a debitorilor care inregistreaza restante la plata creditelor.

O noua intalnire a ministrilor de Finante din tarile zonei euro a fost programata pentru marti, de rezultatul acesteia depinzand stabilitatea financiara de moment a Greciei.

Reforma legislatiei privind executarea silita a debitorilor este privita de oficialii de la Atena ca o masura care ar impinge tara intr-o zona de austeritate insuportabila pentru populatie.

Saptamana trecuta, Atena s-a confruntat cu prima greva generala declansata de sindicate in acest an, guvernului Syriza fiindu-i reprosata lipsa de opozitie in fata cererilor exprimate de creditori.

Odata cu anuntarea amanarii in luarea unei decizii, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem a subliniat ca Grecia a reusit, totusi, sa puna in practica majoritatea reformelor incluse in memorandumul acordului de asistenta financiara.

"Ma bucura faptul ca inregistram un progres in punerea in practica a masurilor discutate intre autoritatile elene si institutiile financiare in cadrul primului set de reforme. S-a ajuns la un acord in multe dintre aceste chestiuni", a explicat ministrul Finantelor din Olanda.

Intarziere de o luna

Un acord pe acest prim set de reforme initiat de Atena trebuia atins inca din 15 octombrie, conform calendarului initial stabilit intre cele doua parti, dar declansarea alegerilor anticipate din Grecia si mai multe amanari in emiterea unei decizii finale au generat o intarziere de o luna.

Problema principala ramane cea a creditelor neperformante acordate populatiei elene, in special pentru investitii imobiliare, discutiile privind executarea silita a datornicilor fiind un punct sensibil.

Bancile elene au fost impovarate cu un munte de credite neperformante contractate de populatie, existand si suspiciunea ca unii debitori au aplicat o strategie pentru a evita pe cat posibil plata creditelor restante.

Guvernul condus de Alexis Tsipras sustine insa ca o eventuala inasprire a conditiilor de executare silita ar agrava criza sociala in care se zbate populatia tarii inca de la declansarea crizei datoriilor, in 2010.

In pericol

De cealalta parte, oficialii europeni se arata ingrijorati de faptul ca orice alta amanare in procesul de negociere pentru deblocarea transelor din imprumut ar pune in pericol stabilitatea financiara a Greciei, tara riscand inasprirea tintelor fiscale stabilite in acordul semnat cu creditorii.

Guvernul elen doreste ca o parte din cele 2 miliarde de euro pe care ar trebui sa ii primeasca in urma negocierilor de luna aceasta sa fie folositi pentru masuri sociale, ca o forma de a usura impunerea unor noi politici de austeritate in Grecia.

In acelasi timp, bancile elene au nevoie ca de aer de cele 10 miliarde de euro oferite prin Mecanismul de Stabilitate European pentru a trece cu bine testele de solvabilitate in cadrul sistemului bancar din Europa.

In acest moment, datoria publica a Greciei se ridica la 180% din PIB, o posibila negociere cu FMI si UE pe tema reducerii nivelului de indatorare al tarii fiind de asteptat doar dupa ce institutiile financiare internationale dau OK-ul final pe programul de reforme initiat de Atena.

#criza datorii grecia, #negocieri grecia ue, #sistem bancar elen, #credite neperformante, #executari silite Grecia , #Grecia